O femeie din Indonezia, condamnată la aproape trei ani de închisoare după ce a afirmat, pe TikTok, că Iisus ar trebui să se tundă

Un tribunal din provincia Sumatra a condamnat-o, luni, pe Ratu Thalisa, o femeie trans cu peste 442.000 de urmăritori TikTok, la doi ani și 10 luni de închisoare pentru răspândirea urii, după ce a „vorbit” cu o imagine a lui Iisus pe telefonul ei și i-a spus să se tundă, potrivit BBC.
Ratu Thalisa participa pe 2 octombrie 2024 la un livestream, când o persoană i-a cerut își taie părul pentru a arăta ca un bărbat. În replică, ea a intrat în direct pe canalul său TikTok ținând în mână o imagine a lui Iisus Hristos și a spus: „Nu ar trebui să arăți ca o femeie. Ar trebui să-ți tai părul”.
În urma intervenției de pe TikTok, mai multe grupuri creștine au depus plângeri la poliție împotriva sa pentru blasfemie. Astfel, Thalisa a ajuns în fața magistraților din Sumatra care au găsit-o vinovată de răspândirea urii în temeiul unei legi controversate privind discursul de ură online.
Instanța a declarat că comentariile sale ar putea perturba „ordinea publică” și „armonia religioasă” în societate și a acuzat-o de blasfemie.
Grupurile pentru drepturile omului, inclusiv de Amnesty International, au reacționat, numind condamarea femeii „un atac șocant la adresa libertății de exprimare” și solicitând anularea ei.
„Autoritățile indoneziene nu ar trebui să folosească legea privind informațiile și tranzacțiile electronice (EIT) pentru a pedepsi oamenii pentru comentariile făcute pe rețelele de socializare”, a declarat directorul executiv al Amnesty International Indonezia, Usman Hamid. Acesta a făcut apel la autoritățile indoneziene să anuleze condamnarea dnei Thalisa și să o elibereze imediat din arest.
Acesta nu este primul caz de acest gen în Indonezia. O lege concepută pentru a proteja drepturile persoanelor în spațiile online a ajuns să fie o amenințare la adresa libertății de exprimare. Este vorba de legea EIT care abordează defăimarea online, introdusă pentru prima dată în 2008 și modificată în 2016.
Potrivit datelor Amnesty International, cel puțin 560 de persoane au fost acuzate de presupuse încălcări ale Legii EIT în timp ce își exercitau libertatea de exprimare între 2019 și 2024, iar 421 au fost condamnate.