Sari direct la conținut

O idilă spectaculoasă în lumea „miliardarilor ortodoxiei ruse” descrie o altă față a regimului Putin 

HotNews.ro
O idilă spectaculoasă în lumea „miliardarilor ortodoxiei ruse” descrie o altă față a regimului Putin 
Maria Lvova-Belova și Konstantin Malofeev Foto: WillWest News / Profimedia

Comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, care a devenit cunoscută pe plan global după ce Curtea Penală Internațională a pus-o sub acuzare împreună cu Vladimir Putin pentru crime de război pentru rolul jucat în deportările ilegale de copii din Ucraina în Rusia, are o relație amoroasă cu magnatul media Konstantin Malofeev, potrivit unui relatări a publicației Verstka. Idila celor doi a atras atenția presei ruse și a provocat tensiuni între patriarhul rus Kirill și magnatul care este apropiat de Biserica Rusă, relatează publicația independentă rusă Meduza.

Această idilă vine în ciuda faptului că Lvova-Belova nu a anunțat divorțul de soțul ei, preotul ortodox Pavel Kogelman, împrenă cu care crește 10 copii. Mai mult, relația cu Malofeev ar fi exacerbat tensiunile existente între miliardarul ultraconservator și Patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse.

În cei aproape trei ani de când Maria Lvova-Belova a fost numită comisar pentru drepturile copilului, presa pro-Kremlin a publicat în mod regulat articole despre familia sa. Ea și soțul ei, preotul ortodox Pavel Kogelman, au vorbit public despre „valorile lor tradiționale”, credința lor creștină, relația lor, experiența lor cu adopția și despre cum este să crești 10 copii.

Maria Lvova-Belova, alături de soțul său, preotul Pavel Kegelman și unii dintre copii Foto: WillWest News / Profimedia

Între timp, pe plan internațional, Lvova-Belova a ținut prima pagină a ziarelor pentru că a supravegheat deportarea a mii de copii ucraineni în Rusia, după ce Moscova a declanșat războiul din Ucraina. Ea însăși a mers atât de departe încât a „adoptat” un copil ucrainean: un tânăr de 17 ani din Mariupol pe nume Filip Golovnia. În martie 2023, Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru Lvova-Belova și Vladimir Putin pentru crime de război.

Cine este Malofeev?

Acum, comisarul pentru drepturile copilului ține prima pagină a ziarelor pentru un motiv foarte diferit: o presupusă idilă cu „oligarhul ortodox” Konstantin Malofeev.

Oligarh cu legături strânse cu Biserica Ortodoxă Rusă și fondator al rețelei de televiziune ultraconservatoare Tsargrad, Malofeev face obiectul sancțiunilor SUA și UE pentru finanțarea separatiștilor din estul Ucrainei începând cu 2014. El s-a referit odată la Putin ca la un „miracol al lui Dumnezeu” și este cunoscut pentru că a cerut în mod repetat ca Rusia să devină o monarhie.

Când a pornit idila?

Postările de pe contul de Telegram al lui Lvova-Belova sugerează că ea a început să lucreze îndeaproape cu Malofeev la începutul anului 2023. În luna ianuarie a aceluiași an, ei au anunțat lansarea unui proiect caritabil comun de ajutorare a copiilor ucraineni, numit „Copilăria fericită”. „Un copil rus nu poate fi orfan atâta timp cât cel puțin un adult rus este în viață”, era misiunea proiectului. În februarie 2023, cei doi au călătorit împreună în zonele ocupate de ruși din regiunile ucrainene Zaporojie, Donețk și Luhansk.

Speculațiile potrivit cărora comisarul și oligarhul aveau o relație amoroasă au apărut pentru prima dată în mass-media la sfârșitul anului 2023, însă nu a existat nicio dovadă că relația lor ar fi fost altceva decât profesională până la mijlocul lunii iulie 2024, când au fost filmați ținându-se de mână la o slujbă religioasă din Ekaterinburg.

Lvova-Belova nu a declarat public un divorț sau o separare de soțul său, care a luat parte la mai multe dintre inițiativele sale din ultimul an. În vara anului 2023, de exemplu, el a vorbit despre „valorile familiei” unui grup de copii ucraineni la o „tabără de integrare” din Moscova. Potrivit acestuia, copiii au fost interesați în special de povestea despre cum „i-a cerut lui Dumnezeu pe soția sa”.

În februarie 2024, canalul de televiziune creștin ortodox Spas a difuzat un episod al programului său „În căutarea lui Dumnezeu” dedicat familiei Lvova-Belova și Kogelman. În el, preotul povestește când a observat-o pentru prima dată pe Lvova-Belova într-o biserică din orașul lor natal Penza, cum au decis cei doi să înceapă să adopte copii și cum a lăsat în urmă cariera de programator pentru a deveni preot.

Cel puțin șase surse au confirmat jurnaliștilor de la Verstka că Maria Lvova-Belova și Konstantin Malofeev au o relație sentimentală. O sursă apropiată de proiectele de caritate ale comisarului pentru drepturile omului a declarat că copiii ei mai mici locuiesc cu tatăl lor, iar o sursă apropiată de Malofeev a adăugat că Lvova-Belova locuiește separat de restul familiei sale.

Malofeev ar fi divorțat de soția sa în vara anului 2023. Cu un an înainte, el a declarat într-un interviu acordat RT că, dacă propria sa fiică i-ar spune că dorește să divorțeze de soțul ei, el „i-ar da o bătaie”.

Konstantin Malofeev, alături de Patriarhul Kirill Foto: Sergey Vlasov / WillWest News / Profimedia

Tensiuni între Malofeev și Kirill

Surse apropiate Bisericii Ortodoxe Ruse și administrației Putin au declarat pentru Verstka că relația lui Malofeev cu liderul bisericii, Patriarhul Kirill, s-a deteriorat după ce au apărut zvonurile despre idila sa cu Lvova-Belova. Cu toate acestea, o sursă apropiată lui Malofeev a declarat că despărțirea sa de patriarhul ortodox a început chiar mai devreme și a pornit de la ambițiile politice ale mogulului media.

Un cercetător religios apropiat de Biserica Ortodoxă a numit aceste ambiții politice „gigantice” și și-a exprimat surprinderea că Malofeev nu a reușit până acum să le realizeze, „având în vedere banii și oportunitățile sale”. Potrivit unei surse apropiate de administrația Putin, relația lui Malofeev cu Lvova-Belova a servit drept pretext pentru Patriarhul Kirill de a se distanța de oligarh, pe care îl consideră un concurent.

Konstantin Malofeev a blocat numărul corespondenților Verstka după ce aceștia au sunat pentru a întreba despre divorțul său. Maria Lvova-Belova nu a răspuns la apelurile jurnaliștilor. Pavel Kogelman a refuzat să răspundă la întrebările lui Verstka și a direcționat presa către serviciul de presă al Bisericii Ortodoxe Ruse.

INTERVIURILE HotNews.ro