Sari direct la conținut

O instanță a anulat amenda astronomică primită de șefii centralei nucleare de la Fukushima

HotNews.ro
O instanță a anulat amenda astronomică primită de șefii centralei nucleare de la Fukushima
Clădirea care găzduiește Reactorul 2 al centralei nucleare de la Fukushima, fotografiat în aprilie 2024, FOTO: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Curtea de apel din Tokyo a anulat o amendă echivalentă cu 84 de miliarde de euro la care fuseseră condamnați patru șefi ai companiei Tepco, operatorul centralei nucleare de la Fukushima, anunță vineri presa locală preluată de AFP și Agerpres.

Cei patru fuseseră condamnați în 2022, în cadrul unui proces intentat de acționari în urma catastrofei nucleare declanșate de un tsunami în 2011. Reclamanții au susținut că dezastrul ar fi putut fi evitat dacă managerii Tepco ar fi ținut cont de cercetări și ar fi implementat măsuri de prevenire, cum ar fi instalarea unei surse de alimentare de urgență.

Directorii au arătat că riscurile erau imposibil de prevăzut, iar studiile menționate nu erau fiabile.

Conform agenției de presă locale Jiji, curtea de apel a considerat că tsunami a fost într-adevăr imprevizibil.

Amenda a fost cea mai mare dată vreodată în Japonia

În imagini difuzate de televiziunile NipponTV și NHK pot fi văzuți reclamanți ținând un banner prin care cer o amendă chiar mai mare, de 147 de miliarde de euro, și textul „Răspunderea pentru accidentul nuclear de la Fukushima trebuie asumată!”.

Oricum, amenda era cea mai mare aplicată vreodată într-un proces civil în Japonia. Suma ar fi trebuit să acopere costurile Tepco pentru demontarea reactoarelor nucleare, despăgubirile pentru localnicii afectați și cheltuielile pentru decontaminarea zonei.

În martie anul trecut s-a încheiat singurul proces penal legat de cel mai grav incident nuclear din lume după cel de la Cernobîl, din aprilie 1986. Doi foști manageri ai Tepco au fost achitați definitiv de acuzațiile de neglijență profesională.

Valul seismic și cutremurul care l-a declanșat au provocat pierderea a circa 18.500 de vieți omenești, în timp ce accidentul nuclear în sine nu a făcut imediat nicio victimă.

Autoritățile nipone au recunoscut însă că indirect, din cauza înrăutățirii condițiilor de viață ale celor evacuați din regiune, evenimentul a dus la mii de „decese conexe”.

INTERVIURILE HotNews.ro