O insulă e cea mai fericită țară din Asia, în pofida amenințării care planează asupra sa

În pofida amenințărilor tot mai agresive ale Chinei și a perspectivei unei posibile invazii care planează asupra sa, Taiwanul este cel mai fericit loc din Asia, conform Raportului Mondial al Fericirii din 2025 publicat joi, relatează CNBC.
Dintre cele 147 de locuri din lume incluse în clasamentul de anul acesta, Taiwan s-a situat pe locul 27, urcând de pe poziția 31 de anul trecut și detronând Singapore din fruntea clasamentului țărilor din Asia.
Taiwan este o insulă guvernată democratic, pe care Beijingul o revendică drept parte a teritoriului său. Raportul anual al ONU privind fericirea cetățenilor statelor din jurul lumii a fost publicat la doar o zi după ce ministerul Apărării din Taiwan a anunțat că în cadrul amplelor exerciții militare pe care le va desfășura în iulie va fi simulată apărarea insulei în fața unui potențial atac chinez peste doar doi ani.
Raportul Mondial al Fericirii este rezultatul unei colaborări între unii dintre cei mai importanți experți și cercetători în „wellbeing”. Clasamentul fericirii se bazează pe datele sondajului Gallup World Poll, care a măsurat evaluările subiective ale vieții în baza unor chestionare individuale, rezultatele fiind calculate apoi ca medie pe o perioadă de trei ani, din 2022 până în 2024.
Experții au analizat datele în funcție de șase factori-cheie:
- Produsul Intern Brut pe cap de locuitor;
- Sprijinul social;
- Speranța de viață sănătoasă;
- Libertatea;
- Generozitatea;
- Corupția.
Finlanda rămâne cea mai fericită țară din lume
Potrivit clasamentului publicat joi, Finlanda rămâne cea mai fericită ţară din lume pentru al optulea an consecutiv, toate ţările nordice – Danemarca, Islanda şi Suedia – rămânând printre cele mai fericite 10. Danemarca s-a clasat pe poziția secundă.
România a coborât trei locuri în clasament faţă de anul trecut, până pe 35.
Statele Unite au căzut pe locul 24, cel mai slab scor de la prima publicare a raportului în 2012, când a apărut pe locul 11, cea mai bună clasare a sa. Împărtăşirea meselor „este strâns legată de bunăstare”, scriu autorii, observând că „numărul de persoane care iau masa singure în SUA a crescut cu 53% în ultimele două decenii”.
Până în 2023, aproximativ unul din patru americani a declarat că a mâncat singur cu o seară înainte, potrivit raportului. „Numărul tot mai mare de persoane care mănâncă singure este unul dintre motivele declinului bunăstării în Statele Unite”, se subliniază în raport.
Statele Unite sunt, de asemenea, una dintre puţinele ţări care înregistrează o creştere a „deceselor prin disperare” (sinucidere sau ca urmare a consumului excesiv de alcool, droguri…), într-un moment în care aceste decese sunt în scădere în majoritatea ţărilor.
Între timp, Costa Rica şi Mexic au intrat pentru prima dată în top 10, pe locurile şase şi, respectiv, zece.
Franţa s-a clasat doar pe locul 33, cu mult devansată de Elveţia (13), Belgia (14) şi Canada (18).
Afganistanul, cuprins de o catastrofă umanitară de când talibanii au recâştigat controlul în 2021, s-a clasat din nou drept cea mai nefericită ţară din lume.
FOTO articol: Xing Zhu | Dreamstime.com.