Sari direct la conținut

Afghanistan: Talibanii au intrat în Kabul / Țările occidentale au început evacuarea / Cronologia unei cuceriri fulger

HotNews.ro
Punct de control la intrarea in Kabul, Foto: Wakil Kohsar / AFP / Profimedia
Punct de control la intrarea in Kabul, Foto: Wakil Kohsar / AFP / Profimedia

Talibanii au capturat duminică, fără luptă, Jalalabad, un oraș cheie din estul Afganistanului, ceea ce înseamnă că guvernul tot mai șubred nu mai controlează mare lucru din țară în afara capitalei. Islamiștii au ajuns însă și la porțile Kabulului, spun că negociază cu guvernul predarea pașnică a orașului și promit că nu se vor răzbuna pe nimeni.

UPDATE 11.30: Talibanii au intrat și în capitala Afganistanului, Kabul.

…………………………..

Statele Unite au început evacuarea diplomaților săi și au au trimis și mai mulți soldați pentru a ajuta la paza aeroportului din Kabul și a ambasadei, după ce avansul fulgerător al talibanilor a adus gruparea islamistă la ușa capitalei în doar câteva zile.

Săptămâna trecută, serviciile secrete americane estimau că orașul Kabul poate rezista cel puțin trei luni.

”O mică tranșă de oameni pleacă acum, majoritatea angajaților sunt pregătiți de plecare. Ambasada continuă să funcționeze”, a declarat Reuters un oficial american.

Jalalabad și Mazar-i-Sharif s-au predat talibanilor fără luptă

Căderea Jalalabadului oferă islamiștilor controlul unui drum ce duce spre orașul pakistanez Peshwar, una dintre principalele căi de intrare în Afganistan.

Cucerirea Jalalabadului a venit după ce talibanii puseseră mâna, sâmbătă seară, pe orașul Mazar-i-Sharif din nordul țării, tot aproape fără luptă.

Un oficial din domeniul securității din Jalalabad a declarat că talibanii au fost de acord să-i lase să plece în siguranță din oraș pe oficialii și pe soldații guvernamentali. Decizia de capitulare a fost luată pentru a evita producerea de victime și distrugeri, a spus oficialul.

După ce, luna trecută, forțele internaționale conduse de SUA și-au retras cea mai mare parte a militarilor rămași, campania talibanilor a accelerat, iar apărarea oferită de armata afgană a intrat în colaps.

Președintele american Joe Biden a autorizat sâmbătă desfășurarea a 5.000 de soldați pentru a juta la evacuarea cetățenilor și a asigura o retragere ”ordonată și sigură” a militarilor SUA.

Talibanii promit că toată lumea va fi în siguranță

Într-un comunicat de sâmbătă seară, talibanii au spus că avansul lor rapid arată că sunt acceptați de poporul afgan și au dat din nou asigurări că atât afganii, cât și străinii vor fi în siguranță.

Emiratul Islamic, așa cum se autodenumesc talibanii, ”întotdeauna va proteja viața, proprietatea și onoarea lor și va crea un climat pașnic și sigur pentru iubita lor națiune”, se spune în comunicatul în care se afirmă că diplomații și personalul umanitar nu vor avea nici ei probleme.

Pe măsură ce capitala pare tot mai izolată și ultima fortăreață a guvernului, afganii au venit în valuri în Kabul, fugind din provincii de frica stăpânirii islamiste dure a talibanilor.

Refugiații veniți din provinciile controlate de talibani dorm în corturi instalate în parcuri, în parcări sau chiar pe marginarea drumului și stau la porțile ambasadelor occidentale pentru a încerca să obțină vize și evacuarea din țară.

Guvernele țărilor occidentale accelerează planurile de evacuare a personalului ambasadelor lor, a cetățenilor lor și a afganilor care au lucrat pentru ei.

Cum au cucerit talibanii aproape toată țara în 9 zile

Cronologia preluării controlului capitalelor provinciilor din Afganistan de către talibani în doar nouă zile (Guardian, News.ro):

  • 6 august – Zaranj. Talibanii preiau controlul oraşului din provincia din sud Nimroz. Este prima capitală de provincie care a căzut în mâinile insurgenţilor.
  • 7 august – Sheberghan.
  • 8 august – Kunduz, Taloqan şi Sar-E-Pul. Talibanii au preluat controlul în Kunduz, oraş din nord cu 270.000 de locuitori, considerat un premiu strategic, deoarece este la ‘poarta’ către provinciile bogate în minerale şi către asia centrală.
  • 9 august – Aaybak.
  • 10 august – Pul-E-Khumri.
  • 11 august – Faizabad.
  • 12 august – Ghazni şi Firus Koh.
  • 13 august – Qala-E-Naw, Kandahar, Lashkar Gah şi Herat.
  • 14 august – Pul-e-Alam, Maymana şi Mazar-I-Sharif, capitala provinciei Balkh şi cel mai mare oraş din nord.
  • 15 august – Jalalabad. Insurgenţii au preluat controlul oraşului cheie din est, capitala provinciei Nangarhar.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro