O nouă mișcare „Turul 2, înapoi”, la Curtea de Apel Ploiești. Decizie a unui alt judecător, coleg de birou al magistratului care a desființat hotărârea CCR de anulare a alegerilor

Magistratul Mihai Cătălin Constantin de la Curtea de Apel Ploiești a decis, miercuri, că instanța este competentă să judece hotărârile Curții Constituționale, într-un dosar în care soluționează o cerere privind desființarea deciziei CCR de anulare a alegerilor. El este coleg de birou cu judecătorul Vasile Alexandru, singurul magistrat din țară care a pronunțat o soluție favorabilă în cazul „Turul 2, înapoi”.
Judecătorul Mihai Cătălin Constantin este titularul completului 6 Contencios Administrativ și Fiscal al Curții de Apel Ploiești. În 10 aprilie, i-a fost repartizat unul dintre dosarele în care era contestată decizia CCR din 6 decembrie 2024 privind anularea alegerilor prezidențiale.
În 29 aprilie, magistratul a formulat cerere de abținere de la judecarea cauzei, pe motiv că un procuror al Parchetul Curții de Apel Ploiești ceruse reecuzarea sa, potrivit încheierii de ședință. Atât cererea de recuzare, cât și cea de abținere au fost respinse de colegii judecătorului, astfel că dosarul a rămas spre soluționare la magistratul Mihai Cătălin Constantin.
Avocatul Adrian Toni Neacșu, fost judecător și membru CSM, a scris pe Facebook că judecătorul Constantin a fost recuzat de parchet pe motiv că ”lăudase anterior pe grupuri ale judecătorilor soluția judecătorului Alexandru Vasile anulată de ICCJ”. Informația nu a fost confirmată oficial.
Reprezentanții Curții de Apel (CA) Ploiești au confirmat, în schimb, că judecătorii Mihai Cătălin Constantin și Alexandru Vasile sunt colegi de birou.
Marți, 13 mai, judecătorul Mihai Cătălin Constantin a stabilit că instanța este ”competentă material, teritorial şi funcţional să soluţioneze cauza”. În susținerea deciziei, judecătorul a indicat o decizie a Curții de Apel București într-un dosar soluționat în 2018, când ”s-a procedat la anularea unei Hotărâri CCR”.
CCR, obligată să înainteze Curții de Apel Ploiești toate înscrisurile privind anularea alegerilor
Potrivit soluției publicate pe portalul instanței, Curtea Constituțională va trebui să înainteze Curții de Apel Ploiești „toate înscrisurile ce au stat la baza emiterii deciziei”, instanța emițând adresă către CCR în acest sens.
Toate probele urmează să fie analizate în 27 mai, când este programat un nou termen în dosar. Tot atunci, se va soluționa și cererea de suspendare a efectelor deciziei CCR.
„Constată că pentru soluționarea cererii de suspendare a executării Deciziei CCR nr. 32 din 6 decembrie 2024 se impun a fi analizate înscrisurile încuviințate ca probă la cererea reclamantei, judecata cererii de suspendare urmând a fi amânată mai cu seamă că suspendarea executării Deciziei CCR nr nr. 32 din 6 decembrie 2024 neurmată de anularea HG de organizarea alegerile electorale contemporane nu afectează simpla organizare a acestora”, se arată în soluția pronunțată ieri la Curtea de Apel Ploiești.
Tot la termenul din 27 mai, va fi pusă în discuție și sesizarea Curții de Justiție a UE privind decizia CCR, cererea de sesizare fiind formulată de către aceeași persoană care a cerut desființarea deciziei de anulare a alegerilor.
„Semnificația juridică a celor decise astăzi este că judecatorul de la Ploiești, în răspăr în primul rând cu ICCJ, dar si cu celelalte câteva zeci de soluții similare ale curților de apel, consideră că are competența generală și materială de a verifica pe fond legalitatea Hotărârii nr. 32/6.12.2024, ca și când ar fi orice alt act administrativ emis de o autoritate administrativă”, a comentat, pe Facebook, avocatul Adrian Toni Neacșu decizia de ieri a judecătorului Curții de Apel Ploiești.
Peste 200 de cereri de desființare a deciziei Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiele din 2024 s-au înregistrat în ultimele săptămâni pe rolul instanțelor din România.
Toate solicitările soluționate până în prezent au fost respinse de instanțe, cu excepția celei admise în 24 aprilie de judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești, decizie desființată ulterior de instanța supremă.
În motivarea deciziei, magistratul de la Curtea de Apel Ploiești susține că decizia CCR de a anula alegerile prezidențiale din 24 noiembrie a depășit limitele legale și constituționale. A invocat că instanța constituțională nu avea dreptul să intervină în acest mod fără o sesizare oficială și fără probe concrete. În calea de atac, Instanța Supremă a desființat hotărârea judecătorului Alexandru Vasile, motivând că a comis un ”exces de putere”.
O investigație SNOOP.ro a explicat mecanismul contestațiilor împotriva deciziei CCR, a fost coordonat de o fostă judecătoare, acum influencer pe TikTok. Au urmat-o ofițeri MApN și familii întregi.
Fosta judecătoare Lăcrămioara Axinte este cea care le-a indicat oamenilor cum să procedeze. Ea apare și pe lista celor care au deschis procese. Al ei a fost înregistrat la Curtea de Apel Suceava pe 11 aprilie 2025, însă a primit termen abia pe 20 mai 2025.