Sari direct la conținut

O parte dintre angajații caselor de asigurări de sănătate au întrerupt lucrul pentru două ore și protestează față de „salariile foarte mici” și numărul mic de angajați

HotNews.ro
Protest la CNAS, Foto: Hotnews
Protest la CNAS, Foto: Hotnews

​O parte dintre angajații caselor de asigurări de sănătate au întrerupt lucrul pentru două ore, luni dimineață, și protestează față de „salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea şi complexitatea activităţii prestate, pierderea alarmantă a personalului calificat şi reducerea drastică a numărului total de angajaţi”.

În fața sediului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate din București s-au adunat, luni dimineață, 20-30 de angajați care au întrerupt lucrul și protestează. Sindicatele au anunțat proteste și la casele teritoriale.

„Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, informează că, în data de 10 iulie 2023, în intervalul orar 10:00-12:00, toţi angajaţii din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi ai Caselor de Asigurări de Sănătate (CAS) judeţene, a municipiului Bucureşti şi Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Singuranţei Naţionale şi a Autorităţii Judecătoreşti vor protesta prin întreruperea lucrului timp de 2 ore. Principalul motiv al protestului este reprezentat de salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea şi complexitatea activităţii prestate, pierderea alarmantă a personalului calificat şi reducerea drastică a numărului total de angajaţi, la nivel naţional, în ultimii ani, cu peste 1.000 de persoane dintr-un total de 4.000 de persoane”, se arată într-un comunicat al sindicaliștilor.

Sindicatele susțin că potențialii candidați nu mai sunt atrași de concursurile de angajare de la casele de asigurări de sănătate, din cauză că salarizarea a devenit extrem de nemotivantă, în raport cu volumul uriaş de muncă.

„În câteva exemple, subliniem volumul impresionant de activitate desfăşurat anual în sistemul CNAS/CAS. Astfel, în vederea decontării, se verifică aproximativ 8.500.000 de certificate medicale, 54.000.000 de reţete şi 5.700.000 de bilete de trimitere către laboratoare. De asemenea, se decontează 113.000.000 de servicii de medicină primară, 37.000.000 de consultaţii în ambulatorii clinice şi 8.000.000 de servicii medicale spitaliceşti. Programul Naţional de Sănătate asigură tratamentul pentru 2.000.000 de bolnavi gravi, iar bugetul gestionat de CNAS se ridică la suma de 54 miliarde de lei, cel mai mare din ţară din sistemul public. În aceste condiţii, în ultimii ani, numărul posturilor ocupate în sistemul de asigurări de sănătate public s-a redus de la 4.028 la doar 2.815, din cauza salariilor foarte mici în raport cu volumul, complexitatea şi responsabilitatea activităţii”, arată sindicaliștii.

Nerezolvarea acestor probleme ar putea duce, potrivit sindicatelor, la declanșarea unui conflict de muncă ce ar avea următoarele consecinţe:

• Nedecontarea prestaţiilor medicale ale furnizorilor de servicii medicale (spitale, laboratoare, etc.) va genera tensiuni sociale majore, prin neplata salariilor personalului angajat, al voucherelor de vacanţă, etc., şi va pune în pericol continuitatea tratamentelor pentru pacienţii cronici, inclusiv pentru beneficiarii programelor naţionale de sănătate, pentru care medicaţia este vitală.

• Serviciile furnizate de angajaţii CAS, cum ar fi eliberarea formularelor, cardurilor naţionale/europene, procesarea cererilor pentru dispozitive medicale şi eliberarea adeverinţelor, nu vor putea fi prestate.

• Cererile de recuperare a sumelor reprezentând concedii medicale depuse de angajatori nu vor fi plătite.

„Menţionăm că lucrătorii din sistemul naţional de asigurări de sănătate sunt cei care contractează, validează, verifică şi decontează serviciile realizate de toţi furnzorii din sistemul naţional de sănătate. În consecinţă, facem un apel urgent către autorităţi să ia măsuri imediate pentru rezolvarea problemelor semnalate. Ne dorim să găsim soluţii viabile şi să reîntregim sistemul de asigurări de sănătate cu specialişti corect plătiţi, astfel încât să putem continua să oferim servicii de calitate populaţiei şi să asigurăm condiţii decente de trai şi de muncă angajaţilor noştri”, mai arată reprezentanții sindicatelor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro