Sari direct la conținut

O poveste încâlcită de spionaj militar: Secretul din jurul unui fost pilot militar american, care instruia piloți chinezi

HotNews.ro
Exercitii militare chineze in jurul Taiwanului, Foto: Ng Han Guan / AP - The Associated Press / Profimedia
Exercitii militare chineze in jurul Taiwanului, Foto: Ng Han Guan / AP - The Associated Press / Profimedia

Fostul pușcaș marin american Daniel Duggan, care a lucrat în China drept consultant în aviație, a fost arestat în aceeași săptămână în care Marea Britanie a avertizat cu privire la recrutarea de către Beijing a instructorilor de piloți militari, potrivit Al Jazeera.

Pilotul, Daniel Edmund Duggan, în vârstă de 54 de ani, a fost arestat într-o zonă rurală din statul New South Wales în luna octombrie de către poliția federală australiană, care a acționat în urma unei cereri de arestare din partea SUA.

Duggan sosise în Australia din China cu câteva săptămâni înainte și interacționase cu agențiile de informații australiene, a declarat vineri avocatul său. Detaliile privind mandatul de arestare din SUA și acuzațiile cu care se confruntă acesta sunt sigilate, a declarat avocatul său.

Arestarea lui Duggan la 21 octombrie a avut loc în aceeași săptămână în care guvernul britanic a emis un avertisment rar cu privire la recrutarea de către China a piloților militari britanici pensionați.

În slujba unui spion chinez care a spart servere ale contractorilor militari

Duggan, care a devenit consultant în aviație după serviciul său militar, s-a mutat din Australia la Beijing în 2013/2014 pentru a lucra cu un om de afaceri chinez pe nume Stephen.

Potrivit Reuters, Duggan locuia la Beijing la o adresă pe care o folosise și omul de afaceri chinez încarcerat în Statele Unite pentru conspirație în vederea spargerii computerelor unor contractori americani din domeniul apărării, potrivit unor documente.

Adresa de la Beijing este listată în dosarele companiei australiene pentru pilot și pe o listă neagră din SUA pentru omul de afaceri chinez, însă nu a fost clar dacă au folosit adresa de la Beijing în același timp.

Fostul pilot militar l-a identificat ca partener pe Stephen Su, omul de afaceri chinez condamnat pentru acuzații de piraterie informatică în Statele Unite, dar nu a oferit detalii despre afacerea în care erau implicați cei doi.

Profilul LinkedIn al lui Duggan a mai spus că el a fost în China în această perioadă.

O altă sursă din aviație a spus că Duggan a mers la Beijing pentru a lucra cu Stephen Su, cunoscut și sub numele de Su Bin în China.

Su Bin a fost arestat în Canada în iulie 2014 și încarcerat în Statele Unite doi ani mai târziu, într-un caz de piraterie informatică care implică furtul de modele de avioane militare americane de către armata chineză, în care a pledat vinovat, arată înregistrările instanței, potrivit Reuters.

SUA au cerut extrădarea

Guvernul australian a confirmat că Duggan a fost arestat la cererea Washingtonului, deși autoritățile americane au refuzat să spună mai multe, iar acuzațiile rămân necunoscute.

„El neagă că a încălcat vreo lege americană, australiană sau internațională”, a declarat vineri avocatul său, Dennis Miralis, în fața unui tribunal din Sydney.

Duggan va fi mutat într-o închisoare de maximă securitate și nu a cerut eliberarea pe cauțiune, a declarat avocatul său. Cazul a fost amânat până la 28 noiembrie.

Miralis a declarat în fața instanței că va depune o plângere la inspectorul general al serviciilor de informații din Australia în legătură cu chestiuni care privesc securitatea națională a Australiei.

Departamentul procurorului general al Australiei a declarat că intenția declarată a lui Duggan de a depune o plângere este o chestiune care îl privește. Inspectorul general al serviciilor de informații și securitate (IGIS), un birou de supraveghere independent, a refuzat să comenteze.

În afara instanței, Miralis a declarat presei că Duggan, care este acum cetățean australian, s-a întors din China „cu câteva săptămâni înainte de arestarea sa și în perioada intervenită au avut loc o serie de interacțiuni cu acele agenții pe care inspectorul general al serviciilor de informații are capacitatea de a le investiga”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro