Sari direct la conținut

O suta de laureati ai premiului Nobel critica Greenpeace pentru campania impotriva organismelor modificate genetic

HotNews.ro

O suta de laureati ai premiului Nobel, dintre care 40 pentru medicina, au cerut guvernelor din intreaga lume dezavueze campania Greenpeace impotriva organismelor modificate genetic, si in special impotriva orezului auriu, intr-o scrisoare deschisa publicata joi si citata de AFP.

Acestia cer Greenpeace si partizanilor sai sa „recunoasca rezultatele organismelor stiintifice competente si a agentiilor de reglementare si sa abandoneze campania impotriva OMG in general si impotriva orezului auriu, in special”, arata semnatarii scrisorii, care reprezinta peste o treime dintre laureatii premiului Nobel aflati in viata.

Ei cer guvernelor din intreaga lume sa „dezavueze campania Greenpeace” si sa faca „tot ce le sta in putere pentru a „accelera accesul agricultorilor la toate instrumentele biologiei moderne”, in aceasta scrisoare, adresata si ONU.

Publicata pe site-ul supportprecisionagriculture.org, scrisoarea este semnata de numerosi laureati ai premiului Nobel pentru medicina, chimie si fizica. Printre cei mai cunoscuti figureaza britanicul James Watson care a descoperit structura ADN.

Acestia arata ca „toate agentiile stiintifice si de reglementare din lume au stabilit de maniera repetata si coerenta ca aceste culturi si alimentele imbunatatite gratie biotehnologiilor sunt la fel de sigure, daca nu chiar mai sigure, decat cele care provin din orice alta metoda de productie”.

Dar Greenpeace a fost „varful de lance al opozitiei” impotriva orezului auriu imbunatatit cu vitamina A care, precizeaza ei, „are potentialul de a reduce sau de a elimina majoritatea deceselor si bolilor” provocate de carenta de vitamina A, de care sufera 250 de milioane de persoane in intreaga lume si 40% dintre copiii sub 5 ani din tarile in curs de dezvoltare.

„Opozitia bazata pe emotie si pe dogma si contrazisa de fapte trebuie stopata”, afirma ei.

Intr-o reactie datata Manilla, Greenpeace a respins acuzatiile legate de orezul auriu, subliniind ca Institutul international de studii asupra orezului spune ca eficienta sa legata de combaterea carentei de vitamina A „nu au fost dovedite”.

„Societatile insista asupra orezului auriu pentru a deschide calea unei aprobari globale a altor culturi modificate genetic mai rentabile”, adauga organizatia ecologista, pentru care „singura garantie” pentru a rezolva problema malnutritiei este „o alimentatie sanatoasa si diversificata”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro