Sari direct la conținut

O tragedie prea repede uitată: câți șoferi au încercat, anul trecut, să intre în Pasajul Unirii deși mașinile depășeau înălțimea maximă admisă

HotNews.ro
Accident Pasajul Unirii, Foto: Hotnews
Accident Pasajul Unirii, Foto: Hotnews

În decembrie 2022, un turist grec a murit, iar mai multe persoane au fost rănite după ce autocarul în care se aflau a forțat intrarea în Pasajul Unirii, iar limitatorul de înălțime l-a strivit pur și simplu. Tragedia nu i-a convins însă pe toți șoferii să respecte regulile, chiar dacă la intrările în pasaj sunt non-stop mașini de poliție, iar primăria sectorului 4 a montat indicatoare și sisteme de avertizare. Anul trecut, aproape 350 de vehicule care depășeau înălțimea maximă admisă au încercat să tranziteze Pasajul Unirii.

Mașinile au fost oprite de polițiștii locali puși la intrare să păzească pasajul. Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a declarat recent că polițiștii locali vor supraveghea în continuare pasajul din cauza numărului mare de șoferi care încercă să intre în pasaj deși mașinile depășesc înălțimea maxim admisă.

Potrivit datelor comunicate de Primăria Sectorului 4 la solicitarea Hotnews.ro, în 2023, 346 de vehicule agabaritice au încercat să tranziteze Pasajul Unirii:

  • Ianuarie – 22 vehicule
  • Februarie – 20 vehicule
  • Martie 2023 – 25 vehicule
  • Aprilie – 29 vehicule
  • Mai – 17 vehicule
  • Iunie – 27 vehicule
  • Iulie – 49 vehicule
  • August – 57 vehicule
  • Septembrie – 48 vehicule
  • Octombrie – 10 vehicule
  • Noiembrie – 11 vehicule
  • Decembrie – 31 vehicule

Lucrările la pasaj pentru punerea în siguranță au costat 12 milioane de euro

Circulația prin Pasajul Unirii a fost redeschisă în luna septembrie 2022, după ce a fost închisă timp de două luni pentru lucrări de punere în siguranță. Lucrările au fost făcute de Primăria Sectorului 4 și au costat 12 milioane de euro.

Pasajul Unirii nu a fost însă consolidat, lucrările au vizat doar punerea în siguranță. Anul acesta, primăria Sectorului 4 va face proiectul de consolidare, în cadrul licitației pentru consolidarea Planseului de la Unirea, urmând ca apoi să scoată la licitație excuția, estimată la circa 300 milioane lei. Rămâne de văzut dacă în cadrul lucrărilor de consolidare pasajul va fi înălțat.

În primele luni după redeschidere, șase vehicule de mari dimensiuni au rămas blocate, fie în poarta gabaritică, fie în tunelul rutier.

În primele două zile de la inaugurare, două autocare s-au blocat în indicatorul pus înainte de intrarea în pasajul Unirii și care arată și verifică înălțimea maxim admisă.

Pe 8 septembrie 2022, Pasajul Unirii, proaspăt reabilitat de Primăria Sectorului 4, a fost blocat de un TIR care a acroșat limitatorul de înălțime.

Apoi, pe 21 septembrie 2022 un camion a rămas blocat în Pasajul Unirii din Bucureşti, după ce şoferul a ignorat limitatorul de înălţime şi a forţat trecerea prin tunel, astfel că plafonul a fost deteriorat.

În 23 decembrie 2022, o persoană a murit, iar alte 21 de persoane au fost rănite după ce un autocar cu aproape 50 de turiști greci au intrat în limitatorul de înălțime de la Pasajul Unirii din Capitală.

În 2023, Primăria Sectorului 4 a montat noi sisteme de semnalizare și presemnalizare la Pasajul Unirii. La cele două intrări în pasajul rutier sunt montate noi porți de presemnalizare a înălțimii maxime admise cu senzori electronici și semafoare care vor afișa culoarea roșu timp de 10 secunde dacă o mașină depășește limita de înălțime de 3,5 m, plus noi marcaje, ca să atragă atenția șoferilor să nu depășească înălțimea maxim admisă, 3,5 metri și porți cu „perdele metalice”. După accidentul de autocar din decembrie 2022, Poliția locală păzește non-stop intrarea în pasaj.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro