Sari direct la conținut

„Oamenii își spun: Ce poate fi mai rău?”. Cum a câștigat partidul lui Le Pen în Bretania, o regiune care a rezistat până acum extremei drepte

HotNews.ro
Marine Le Pen și Jordan Bardella , Foto: Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Marine Le Pen și Jordan Bardella , Foto: Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia

În Bretania, un bastion centrist tradițional proeuropean, partidul de extremă dreapta Adunarea Națională (RN) a câștigat alegerile europarlamentare de duminică, scrie AFP. Oamenii au explicat votul vorbind despre greutățile economice și despre eșecul lui Emmanuel Macron și al „stângii caviar”. Oamenii au evitat să își asume în mod deschis votul pentru extremiști, deși au subliniat că imaginea RN este acum mai acceptabilă. Iar alții au observat că deși în regiune „nu există mare diversitate”, oamenii vorbesc constant despre imigrație și criminalitate, una dintre temele preferate de partidul lui Le Pen.

Bretania, o regiune din vestul Franței care a rezistat multă vreme extremei drepte, a împins duminică partidul lui Marine Le Pen, Rassemblement National (RN), pe primul loc la alegerile europarlamentare, un „val” pe care localnicii spun că l-au „simțit venind”.

„Am o pensie mizerabilă. Aici, ca peste tot, oamenii nu mai pot trăi decent. RN este demonizat, dar este partidul care se ocupă de adevăratele probleme: puterea de cumpărare, imigrația, pierderea autorității etc.”, a spus Manuel, un bărbat de 72 de ani din Bain-de-Bretagne, localitate aflată la sud de Rennes, capitala Bretaniei.

În această regiune de 3,5 milioane de locuitori (din 68,4 milioane de locuitori în Franța), un bastion centrist tradițional proeuropean, RN a adunat 25,61% din voturi la scrutinul european (față de 17,32% în 2019), devansând lista social-democrată și pe cea a taberei președintelui Emmanuel Macron.

Fiu al unui imigrant spaniol, Manuel, susține că este încă „de stânga”, după ce a votat multă vreme cu comuniștii. „Dar nu mai suport stânga caviar”, a adăugat el.

Oamenii își ascund intenția de vot pentru extremiști

Niciuna dintre persoanele intervievate de AFP nu și-a dat numele de familie, deoarece nu au vrut să fie identificate de cunoscuți sau pentru că au dorit să apere „principiul votului secret”.

Lista RN a lui Jordan Bardella, protejatul lui Marine Le Pen și liderul oficial al partidului, care s-a clasat pe primul loc în cele patru departamente bretone, a obținut 28,57% din voturi în Bain-de-Bretagne, față de 16,94% în 2019.

„Am simțit că vine valul. Nu trebuie decât să te uiți în jurul tău pentru a vedea că toată lumea se chinuie. Oamenii își spun: «Ce poate fi mai rău?», a spus bărbatul.

„E foarte normal să votezi RN”

O femeie de serviciu în vârstă de 20 de ani a explicat și ea pentru AFP că a ales lista lui Bardella „pentru ideile sale”, dar și pentru „a le contracara pe cele ale lui Macron”. Ea votase pentru Marine Le Pen, candidata RN, la alegerile prezidențiale din 2022, primul ei scrutin.

Ea a făcut referire la „atitudinea” executivului față de „vestele galbene”, la „imigrație și puterea de cumpărare”. „Pentru părinții mei, problema banilor e complicată, asta a jucat un rol”, a spus tânăra.

„Este destul de normal să votezi RN”, a adăugat ea.

Mai mulți locuitori din Bain-de-Bretagne intervievați de AFP, atât susținători, cât și opozanți ai RN, au explicat un fenomen interesant.

„Dacă te uiți la televizor la nesfârșit la aceste subiecte, ajungi să le asimilezi”

„Nu există o mare diversitate aici, nu există insecuritate. Și totuși, cei care votează RN vorbesc în principal despre imigrație și criminalitate. Dacă te uiți la televizor la nesfârșit la aceste subiecte, ajungi să le asimilezi”, a spus un comerciant în vârstă de 39 de ani, care spune că a votat de stânga.

Rémy Conneau, membru al opoziției municipale, a explicat și el că „o mulțime de oameni”, „de toate vârstele și din toate mediile sociale”, i-au spus că intenționează să voteze RN duminică pentru prima dată.

Originară din regiunea Dinard din nordul Bretaniei și studentă la drept la Rennes, tânăra Alex a spus că a votat pentru Emmanuel Macron în 2022, dar de data aceasta a ales lista lui Jordan Bardella.

„La început, a fost un pic complicat pentru mine să votez RN, dar mi-am dat seama că linia s-a înmuiat foarte mult și că era mult mai aproape de ideile mele decât toate celelalte partide”, a spus tânăra prin telefon. Deși „nu exclude să voteze un alt partid” la următoarele alegeri legislative, deocamdată alegerea ei este RN.

Victorie majoră a extremiștilor

Înainte de alegeri, HotNews.ro a încercat să anticipeze cutremurul politic care a urmat în Franța, discutând despre creșterea susținerii pentru RN cu Gilles Ivaldi, profesor și cercetător la prestigioasa Universitate Sciences Po.

„RN prosperă pe fondul unei puternice nemulțumiri politice față de președintele Macron și guvernul (premierului Gabriel) Attal, nemulțumire alimentată de criza inflației și de creșterea prețurilor”, a explicat Ivaldi.

„Problemele culturale legate de imigrație și criminalitate joacă, de asemenea, un rol important în creșterea actuală a sprijinului pentru RN. În cele din urmă, extrema dreaptă din Franța, la fel ca în alte părți ale Europei, se mobilizează pe baza furiei populare împotriva politicilor de tranziție ecologică, atât la nivelul UE, cât și la nivel național, în special în rândul agricultorilor și al straturilor sociale inferioare, care sunt cele mai afectate de costul economic al tranziției ecologice”, a adăugat profesorul, care a spus că problema schimbărilor climatice și-a pierdut din relevanță.

„În general, amestecul de insecuritate economică și temeri culturale este un cocktail puternic pentru susținerea RN”, a concluzionat el.

RN a câștigat în cele din urmă cu un scor uimitor, aproape 32%, de două ori mai mare decât cel al listei centriste a președintelui Macron. Aproape imediat, președintele a anunțat dizolvarea parlamentului și convocarea alegerilor anticipate.

Aproape de o victorie, deși fără majoritate

În perspectiva alegerilor din 30 iunie-7 iulie, RN este pe val în sondaje.

RN ar obține între 235 și 265 de locuri în Adunarea Națională, un salt uriaș de la cele 88 de locuri pe care le deține în prezent, dar mai puțin decât cele 289 necesare pentru o majoritate absolută, a arătat un sondaj realizat de Toluna Harris Interactive pentru Challenges, M6 și RTL.

Alianța centristă a lui Macron și-ar vedea numărul de parlamentari posibil înjumătățit, de la 250 la 125-155, mai arată sondajul de luni. Partidele de stânga ar putea controla împreună între 115 și 145 de locuri, deși fiecare partid ar putea candida pe cont propriu.

Nu există nicio certitudine că RN ar putea conduce guvernul, singur sau într-o alianță cu alții. Alte scenarii includ o coaliție largă a partidelor tradiționale sau un parlament fără majoritate.

Chiar dacă RN ar obține o majoritate în parlamentul francez, Macron ar rămâne președinte pentru încă trei ani și ar fi în continuare responsabil de apărare și de politica externă.

El ar pierde însă controlul asupra agendei interne, inclusiv asupra politicii economice, securității, imigrației și finanțelor, ceea ce ar avea, la rândul său, un impact asupra altor politici, cum ar fi ajutorul acordat Ucrainei, deoarece ar avea nevoie de sprijinul parlamentului pentru a finanța orice sprijin ca parte a bugetului Franței.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro