Oficial european: Memorandumul grec va fi rediscutat, cine crede contrariul isi face "iluzii"
Memorandumul dintre Atena si creditorii sai va trebui rediscutat in cursul verii, iar cei care cred ca acest lucru nu se va intampla isi fac „iluzii”, a declarat marti un oficial european, sub protectia anonimatului, pentru AFP.
Troica, reprezentand Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, se va reintoarce la Atena dupa formarea noului guvern pentru a vedea in ce situatie se afla cel de-al doilea program de ajutor destinat Greciei, insa este evident ca au existat „intarzieri” in punerea sa in aplicare, a subliniat acesta.
Noul guvern grec va decide, in functie de maniera in care el vede programul actual, daca doreste o adaptare si, daca va fi cazul, „troica va face o evaluare si Eurogrupul va trage concluziile”, a explicat acesta.
„Responsabilii troicii vor negocia cu autoritatile grecesti si, daca o solutie satisfacatoare se va gasi, un nou memorandum va fi semnat, cu noi standarde si un nou program de deblocare a transelor de ajutor”, a zis el.
„Memorandumul este modificabil, altfel ar fi o prostie”, a insistat el. „Intotdeauna e nevoie de adaptare”.
„Toti cei care afirma ca memorandumul nu va fi sau nu trebuie sa fie renegociat isi fac iluzii”, pentru ca „situatia economica s-a schimbat”, afectand programul de privatizari, veniturile fiscale si ritmul ajustarilor bugetare in Grecia. „Prin urmare, daca nu vom schimba memorandumul, acesta va esua”, a explicat acest responsabil.
El nu s-a exprimat asupra posibilitatii de a acorda Greciei mai mult timp pentru a implementa reformele sau referitor la un nou program care sa relaxeze conditiile financiare si termenele de rambursare.
Totusi, intrebat despre posibilitatea negocierii unui nou program pentru Grecia, un purtator de cuvant al Comisiei Europene, Amadeu Altafaj, a respins o astfel varianta.
„Nimeni, in niciun caz Comisia, nu a speculat referitor un nou memorandum”, a zis Altafaj, adaugand ca ar exista cu autoritatile elene „discutii cu privire la cel mai bun mod de aplicare a programului decis cu partenerii sai”.
Memorandumul poate fi modificat daca toate statele membre ale zonei euro sunt de acord, incluziv Grecia, a subliniat un alt responsabil european, sub anonimat, adaugand si faptul ca „din punct de vedere tehnic, totul este posibil, este un acord politic, insa acesta trebuie validat in unanimitate de cele 17 state”.