Sari direct la conținut

Oficiali rusi: Deciziile NATO nu contin risc real, dar Rusia le considera agresiuni cu efect global

HotNews.ro

Decizia NATO de suplimentare a efectivelor militare in Europa de Est nu constituie risc militar real pentru Rusia, dar aceste masuri pot fi considerate „agresiuni” si vor avea impact negativ asupra situatiei de securitate la nivel mondial, afirma oficiali rusi, avertizand ca Rusia va reactiona, scrie agentia Tass, citata de Mediafax.

„Suplimentarea efectivelor NATO in tarile baltice nu creeaza riscuri militare pentru Rusia. Dar pot fi considerate drept un act simbolic care arata ca nu ne putem astepta la actiuni prietenoase din partea Aliantei Nord-Atlantice”, a declarat Alexander Romanovich, membru al Comisiei pentru Afaceri Internationale din Duma de Stat, Camera inferioara a Parlamentului rus.

„Tari NATO arata disponibilitatea de a alimenta tensiunile la nivel regional, situatie care nu contribuie in niciun fel la promovarea relatiilor de buna vecinatate intre Rusia, statele baltice si Polonia”, a adaugat Romanovich, potrivit agentiei Tass.

„Aceste masuri militare sunt, in mod evident, avantajoase pentru Statele Unite, care depun toate eforturile pentru a creste influenta asupra NATO, un instrument al propriei doctrine militare. Statele Unite vor incerca sa compenseze slabirea Uniunii Europene prin consolidarea pozitiilor in cadrul NATO”, a subliniat Romanovich.

La randul sau, Frants Klintsevich, prim-vicepresedintele Comisiei pentru Aparare si Securitate din Consiliul Federatiei, Camera superioara a Parlamentului rus, a catalogat deciziile NATO drept „agresiuni”.

„Trimiterea unor batalioane NATO in tarile baltice si in Polonia si activarea primei etape operationale a sistemului antibalistic reprezinta acte de agresiune, daca este sa spunem lucrurilor pe nume. Deciziile luate la summitul NATO de la Varsovia vor avea un impact extrem de negativ asupra situatiei mondiale”, a atras atentia Klintsevich.

Ambasadorul Rusiei la NATO, Alexander Grushko, a avertizat inaintea summitului NATO ca deciziile Aliantei vor fi urmate de masuri simetrice din partea Moscovei.

„Ni se ofera o agenda a confruntarii. Alianta Nord-Atlantica trebuie sa inteleaga ca aceste masuri vor avea efecte adverse din punct de vedere militar. In mod natural, vor fi urmate de masuri militare tehnice din partea Rusiei”, a atras atentia Grushko, citat de publicatia Kommersant.

Alianta Nord-Atlantica a aprobat, vineri, planul de consolidare a prezentei militare in Europa de Est, prin desfasurarea a mii de militari in Romania, Polonia si in tarile baltice, a anuntat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, confirmand ca Alianta va prelua controlul asupra elementelor antiracheta din Europa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro