OLAF: Am descoperit suspiciuni de coruptie la contracte de furnizare de echipament medical finantat de UE in Romania
Oficiul European de Lupta Antifrauda a descoperit suspiciuni de coruptie si frauda la contractele de furnizare de echipament medical finantate de Uniunea Europeana in Romania si a transmis anchetatorilor romani „informatii valoroase” in cadrul investigatiilor coordonate de Directia Nationala Anticoruptie, a informat, luni, OLAF, intr-un raspuns transmis HotNews.ro .
„OLAF a descoperit suspiciuni de frauda si coruptie legate de contracte de furnizare de echipament medical finantate de UE. OLAF a oferit informatii valoroase, obtinute in investigatiile sale administrative, autoritatilor competente romanesti, care astazi au procedat la perchezitii, asa cum a anuntat Directia Nationala Anticoruptie”, a precizat OLAF, pentru HotNews.ro.
In context, OLAF apreciaza ca „foarte fructuoasa” colaborarea pe care a avut-o in acest caz cu Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si cu Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) de la Bucuresti.
Procurorii DNA au demarat luni 20 de perchezitii la sediile unor institutii publice si unitati sanitare intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciunea savarsirii, in perioada 2008-2011, a unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, de catre functionari publici, in cadrul unor proceduri de achizitie, prin programe finantate din fonduri publice si din fonduri externe. Potrivit B1TV, perchezitiile au vizat, printre altele, sediul Ministerului Sanatatii si spitalele Polizu, C.C. Iliescu si Cantacuzino, fiind verificate licitatiile pentru achizitionarea de echipamente medicale.
Conform unor surse judiciare citate de Agerpres, in cauza sunt suspiciuni de coruptie in cadrul unor proceduri de achizitie de aparatura si echipamente medicale, iar valoarea ar fi de 7 milioane de euro.
Razvan Vulcanescu, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, sustine ca ancheta se refera la aparatura medicala achizitionata in perioada 2007 – 2008 cu fonduri provenite de la Banca Mondiala.
Perchezitiile vizeaza programul national de neonatologie, in valoare de 60 milioane euro, prin care au fost dotate 22 de maternitati din toata tara, si care a suferit numeroase intarzieri, au declarat surse oficiale pentru Hotnews.ro. Potrivit acelorasi surse, achizitiile verificate au fost facute in mandatele ministrilor Ion Bazac (2008-2009) si Cseke Attila (2009-2011).
La Spitalul Cantacuzino procurorii DNA verificau luni, dupa-amiaza, documente legate de programul national de neonatologie, fiind facute perchezitii in cabinetul sefului Clinicii de neonatologie, in prezenta acestuia, a declarat luni, pentru Mediafax, managerul unitatii sanitare, Iulian Brezean.
„Anchetatorii ne-au precizat ca nu au venit pentru probleme care vizeaza Spitalul Cantacuzino, ci strict programul de neonatologie”, a spus dr. Iulian Brezean.
Seful Clinicii de neonatologie, dr. Adrian Craciun, a fost chemat luni dimineata la Spitalul Cantacuzino, pentru a fi prezent la perchezitii, a precizat Iulian Brezean.
Anchetatorii faceau perchezitii in cabinetul sefului Clinicii de neonatologie si vor ridica documente, precum si computerul acestuia.