Sari direct la conținut

Olanda testează comercializarea de marijuana cultivată legal

HotNews.ro
Magazin de canabis, Foto: Profimedia Images
Magazin de canabis, Foto: Profimedia Images

Un experiment ce presupune permiterea comercializării de marijuana cultivată legal a debutat vineri în Olanda, relatează agenţia de presă DPA, citată de Agerpres.

Coffee shop-urile din oraşele sudice Tilburg şi Breda sunt primele cărora li s-a permis să vândă marijuana cultivată legal. Aceasta este o etapă iniţială de testare.

Ministrul Sănătăţii Ernst Kuipers şi primarii din Tilburg şi Breda, Theo Weterings şi, respectiv, Paul Depla, şi-au dat aprobarea pentru realizarea acestui experiment în cursul dimineţii la coffee shop-ul De Baron din Breda.

„Prin reglementarea comercializării de canabis, obţinem o perspectivă mai bună asupra originii produselor şi asupra calităţii” acestora, a declarat ministrul.

„În plus, îi putem informa mai bine pe consumatori cu privire la efectele şi riscurile asupra sănătăţii a consumului de canabis”, a adăugat oficialul.

În „coffee shop-uri”, după cum sunt cunoscute în Olanda, comercializarea şi consumul în cantităţi mici de haşiş sau marijuana sunt tolerate, însă cultivarea şi comerţul cu ridicata sunt interzise. Prin urmare, coffee shop-urile depind de angrosiştii ilegali pentru a-şi obţine marfa.

Pentru a pune capăt acestei situaţii, guvernul a fost de acord cu un experiment de cultivare a marijuanei sub controlul statului. Zece municipalităţi urmează să ia parte la acesta.

Două oraşe au dat startul. Iniţial, trei cultivatori de marijuana vor aproviziona coffee shop-urile din regiune cu marfă pe care o produc sub supravegherea statului. Cultivarea şi aprovizionarea coffee shop-urilor sunt supuse unor controale stricte.

Startul a fost amânat de mai multe ori. După desfăşurarea acestui experiment, guvernul va lua o decizie cu privire la legalizarea completă a canabisului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro