Olanda vrea o atitudine dura a UE fata de Moldova, Polonia si Germania sunt impotriva izolarii acesteia
Olanda este o voce singuratica in UE prin dorinta sa de a impune o linie mai dura a politicii fata de Moldova (si Belarus), in timp ce Polonia si Germania sunt impotriva izolarii acestei tari – sunt atitudinile exprimate luni la reuniunea ministrilor de externe comunitari, potrivitRadio Free Europe/Radio Liberty. Moldova este o provocare si provoaca ingrijorare, a spus ministrul ceh de externe, Karel Schwarzenberg.
Moldova a fost discutata luni in cadrul unui pranz de lucru, moment al reuniunii in care se discuta de obicei temele mai dificile, mai preocupante pentru UE. In urma Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE), sefii diplomatiilor europene au adoptat o declaratie in care se arata ingrijorarea provocata de ultimele evenimente din Moldova, iar ministrul ceh a spus ca Moldova reprezinta „o provocare” pentru UE.
„Tensiunile actuale din tara sunt o provocare pentru Uniunea Europeana. Noi trebuie sa gasim modalitatea potrivita de a mentine politica de aducere a Moldovei mai aproape de standardele noastre. Ne asteptam ca Moldova sa aiba un comportament european, nu numai fata de UE si membri sai, ci mai inainte de toate, in interior”, a spus Schwarzenberg.
Diplomatul ceh si-a exprimat angajamentul fata de Parteneriatul Estic si a subliniat ca este „indubitabil instrumentul cel mai potrivit” pentru a incuraja reformele din Moldova.
Pe o pozitie divergenta s-a situat Olanda, care crede ca este nevoie de o atitudine mai dura a UE fata de Chisinau, in timp ce Polonia si Germania au adoptat pozitia Romaniei si se situeaza in tabara majoritara care crede ca Moldova nu trebuie izolata ci, dimpotriva, are nevoie de o mai mare sustinere a UE, mai ales in contextul in care economia moldoveana este aproape de colaps.