Sari direct la conținut

ONG-uri, despre decizia CCR în cazul Șoșoacă: Întâlnim astfel de cazuri în Rusia, Belarus sau Venezuela

HotNews.ro
ONG-uri, despre decizia CCR în cazul Șoșoacă: Întâlnim astfel de cazuri în Rusia, Belarus sau Venezuela
Diana Sosoaca. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Aproape 20 de organizații neguvernamentale, printre care ActiveWatch și APADOR-CH, protestează „ferm” împotriva deciziei luate de CCR de a respinge candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, spunând că hotărârea este „o premieră în România”, „este extrem îngrijorătoare” și „încalcă” legea fundamentală a țării.

ONG-urile spun că în motivarea deciziei, judecătorii de la CCR fac „o lungă argumentație filosofică” pentru a ajunge la concluzia că „elementele cuprinse în jurământul de credință sunt condiții de eligibilitate și de fond pentru a candida la funcția de Președinte al României, pe care candidatul trebuie să le îndeplinească la momentul depunerii candidaturii sale”, și că „examinarea acestor condiții poate fi realizată numai de Curtea Constituțională”.

Organizațiile atrag atenția că eurodeputata nu este singurul candidat pentru fotoliul de la Cotroceni care a făcut declarații controversate.

„Într-o țară democratică, opoziția trebuie învinsă la urne, nu exclusă din competiție pe căi procedurale. Subliniem, de altfel, că doamna Șoșoacă nu este singurul candidat care a exprimat public, măcar o dată, opinii politice antidemocratice și anti-europene”, susțin ONG-urile, care critică decizia luată de judecătorii de la Curtea Constituțională a României prin care au invalidat candidatura pentru președinție a eurodeputatei.

Organizațiile apreciază că prin hotărârea emisă sâmbătă „doar” cei cinci judecători care au fost în favoarea eliminării candidaturii „au dreptul de a analiza comportamentul unor persoane și de a decide cine merită să fie președinte, a priori, și indiferent de votul popular”.

„Decizia reprezintă un derapaj grav pe calea iliberalismului. Rolul CCR este de a veghea respectarea criteriilor de eligibilitate pentru candidați și este o instanțǎ pentru contestații electorale. CCR nu ar trebui sā facă judecăți de natură morală bazate pe declarațiile publice ale unui candidat, dacă acesta sau aceasta îndeplinește condițiile de formă și fond”, sunt de părere cele 18 ONG-uri.

În comunicatul comun al oganizațiilor se precizează că nu susțin opiniile politice ale eurodeputatei Diana Șoșoacă, ci chiar condamnă ferm declarațiile sale de „sorginte fascistă”, fiind instituții ale statului care pot sancționa declarațiile și acțiunile liderului SOS România care încalcă legislația.

De asemenea, asociaază decizia CCR cu unele cazuri întâlnite în țări precum Rusia sau Belarus, state cunoscute pentru înlăturarea opazanților.

„Protestăm ferm împotriva deciziei Curții Constituționale, care pune la îndoială însăși esența sistemului democratic din România. În nicio democrație consolidată nu găsim situații în care un candidat, nici măcar dintre cei de inspirație fascistă, să fie eliminat din competiție prin astfel de decizii. Ironic, întâlnim astfel de cazuri în țări ca Rusia, Belarus sau Venezuela, adică opusul democrației pe care CCR clamează că o apără. Statul de drept are alte mecanisme, democratice, prin care se poate apăra de astfel de riscuri. Nu în ultimul rând, nu trebuie subestimată puterea votului cetățenilor pentru a opri potențialele derapaje ale unor candidați”, subliniază asociațiile.

Acestea consideră că cei cinci judecători de la instanța supremă în stat „luat o decizie profund greșită, care încalcă chiar Constituția pe care au jurat să o apere”.

„În ultimii zece ani, societatea civilă a tras nenumărate semnale de alarmă cu privire la deprofesionalizarea și politizarea Curții Constituționale. Decizia de acum este cea mai brutală manifestare a acestor fenomene. CCR este o instituție fundamentală a democrației și trebuie să devină un arbitru neutru și profesionist, deasupra intereselor politice”, se mai arată în comunicat.

ONG-urile care protestează împotriva decizieii luate de CCR în cazul Șoșoacă:

  • ActiveWatch
  • APADOR-CH
  • Asociația Parcul Natural Văcărești
  • Asociația pentru Tehnologie și Internet
  • Asociația Respiro Human Rights Research Centre
  • Asociația Civica
  • Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentă
  • Centrul de Resurse Juridice
  • Centrul FILIA
  • Centrul pentru Inovare Publică
  • Centrul pentru Jurnalism Independent
  • Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
  • CeRe: Centrul de Resurse pentru Participare Publică
  • Expert Forum
  • FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
  • Forum Apulum
  • Funky Citizens
  • Miliția Spirituală

Curtea Constituţională a României (CCR) a publicat luni seară motivarea deciziei privind respingerea candidaturii Dianei Iovanovici-Şoşoacă la alegerile prezidențiale din acest an.

„Este de notorietate că, prin discursul său constant, doamna Diana Iovanovici-Şoşoacă îndeamnă la schimbarea fundamentelor democratice ale statului și la încălcarea ordinii constituționale”, au explicat judecătorii de la CCR.

Citiți motivarea CCR integral aici.

INTERVIURILE HotNews.ro