Sari direct la conținut

ONU spune că tancurile Israelului au forțat intrarea în una din pozițiile sale din sudul Libanului / Netanyahu: Trupele de menținere a păcii sunt folosite ca „scuturi umane” de Hezbollah

HotNews.ro
ONU spune că tancurile Israelului au forțat intrarea în una din pozițiile sale din sudul Libanului / Netanyahu: Trupele de menținere a păcii sunt folosite ca „scuturi umane” de Hezbollah
Soldați israelieni la graniță cu Libanul Foto: Ayal Margolin/JINI / Xinhua News / Profimedia

Forța ONU de menținere a păcii din sudul Libanului spune că tancurile israeliene au forțat intrarea într-una dintre pozițiile sale duminică dimineață, în cel mai recent incident din ultimele zile. Ca reacție, ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a declarat că este „de neînțeles” că Organizația Națiunilor Unite nu mută trupele de menținere a păcii din zonele din sudul Libanului unde forțele israeliene se luptă cu militanții Hezbollah.

Forţa Interimară a Naţiunilor Unite în Liban (UNIFIL) a anunţat că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 4.30, două tancuri ale armatei israeliene „au distrus poarta principală a poziţiei UNIFIL şi au forţat intrarea”.

Mai târziu în acea noapte, în jurul orei 6.40, potrivit UNIFIL, Căştile albastre au raportat tiruri la 100 de metri nord de poziţia acestora. Cincisprezece soldaţi au fost afectaţi de iritații ale pielii și reacții gastro-intestinale, ca urmare a furmului care a pătruns în tabără, relatează BBC și News.ro.

Potrivit acestora, soldaţii israelieni au împiedicat sâmbătă o mişcare logistică în apropiere de Meiss El-Jabal, în sudul Libanului.

„Violarea şi intrarea într-o poziţie a ONU reprezintă o nouă încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a declarat UNIFIL, adăugând că a cerut armatei israeliene explicaţii pentru „aceste încălcări şocante”.

Dezvăluirile vin după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a cerut duminică secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să ordone retragerea forţelor ONU de menţinere a păcii din zonele de luptă din Liban.

„Este timpul să retragem UNIFIL din bastioanele Hezbollah şi din zonele de luptă. Armata israeliană a cerut acest lucru în mai multe rânduri, dar a fost refuzată de fiecare dată, un refuz care oferă protecţie teroriştilor Hezbollah”, a spus Netanyahu într-un mesaj video postat pe reţelele sociale.

Într-o declarație video emisă de biroul său duminică, Benjamin Netanyahu a transmis UNIFIL să-și scoată trupele „în afara pericolului”, susținând că prezența lor în regiune i-a făcut „ostatici ai Hezbollah-ului”.

Israelul s-a confruntat cu condamnarea internațională pentru cazurile anterioare în care trupele Unifil au fost rănite în sudul Libanului – IDF recunoscând responsabilitatea pentru tragerea către posturile ONU în unele cazuri.

Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon a mai spus într-o declarație că detaliile unui incident de duminică care implică misiunea de menținere a păcii a ONU, cunoscută sub numele de UNIFIL, sunt investigate, scrie Reuters.

„Teroriștii Hezbollah folosesc avanposturile UNIFIL ca ascunzători și ca locuri de ambuscadă. Insistența ONU de a menține soldații UNIFIL pe linia focului este de neînțeles”, a spus Danon.

INTERVIURILE HotNews.ro