Sari direct la conținut

OPINIE Ce nu ar trebui să învețe Marcel Ciolacu de la Crin Antonescu. PSD se află în criză pe subiectul „Nordis-Vicol”, dar Antonescu a gestionat și el o situație „problemă” în 2014

OPINIE Ce nu ar trebui să învețe Marcel Ciolacu de la Crin Antonescu. PSD se află în criză pe subiectul „Nordis-Vicol”, dar Antonescu a gestionat și el o situație „problemă” în 2014
Congresul Partidului Social Democrat pentru desemnarea candidatului partidului la alegerile prezidenţiale, la Palatul Parlamentului din București, 2 februarie 2025. Inquam Photos / George Călin

Crin Antonescu chiar e candidatul perfect pentru PSD și PNL. Două partide cu experiență aduc un alt om cu experiență care să salveze România de „pericolul” Călin Georgescu. Chiar dacă vine de la PNL, PSD are ce „învăța” de la el, pentru că, în 2014, când era președintele liberalilor, Antonescu a gestionat cu mai puține daune de imagine o situație în care președintele Comisiei Juridice din Senat, senator PNL, a fost condamnat la închisoare cu suspendare. Nu i-a cerut demisia, așa cum a făcut PSD în cazul Laurei Vicol, fix 10 ani mai târziu. 

Să le luăm pe rând. După apariția „Schemei Nordis”, publicată de Recorder, Laura Vicol de la PSD și-a dat demisia din funcția de președintă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților și ulterior din PSD. Cea din urmă demisie i-a fost impusă, după spusele lui Vicol. 

Acum ne întoarcem puțin în timp. Este anul 2014. În luna ianuarie, șeful Comisiei Juridice din Senat, de la PNL, Tudor Chiuariu (și fost ministru al Justiției), era condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu suspendare. După sentință, își dă demisia de la șefia Comisiei, dar rămâne membru și senator. PNL, condus de Crin Antonescu, are o reacție prin care îi ia apărarea lui Chiuariu. 

„În calitate de președinte al Comisiei juridice a Senatului și de membru al Comisiei pentru revizuirea Constituției, activitatea lui Tudor Chiuariu este una al cărei profesionalism și eficiență nu au fost niciodată contestate. Nu comentăm decizia justiției în niciun fel, dar sperăm că Tudor Chiuariu va avea puterea să depășească momentul personal greu și să rămână alături de PNL”, transmitea partidul. 

Și stai și te gândești… Ce cruzi au fost domnii de la PSD cu doamna Vicol. Au dat-o afară pentru mult mai puțin. Vedeți de ce nu are PSD de învățat de la Crin Antonescu? 

Cum explica Crin Antonescu susținerea unui condamnat penal ca membru în Comisia Juridică a Senatului

Rămânem în 2014. În aprilie, Crin Antonescu acordă un interviu pentru HotNews.ro. Jurnalistul Dan Tăpălagă îl întreabă: „De ce un condamnat penal se mai bucură de sprijinul partidului său?”, cu referire directă la cazul lui Tudor Chiuariu.

„Pentru că, încă o dată o spun, justiția nu i-a luat dreptul de a face politică, dreptul de a fi parlamentar. Și dacă tot e parlamentar și face politică eu îl judec – că eu nu am speța în care a fost condamnat și nu o pun în discuție – eu îl judec în câmpul de acțiune în care justiția l-a lăsat să acționeze”, încerca să explice, la acea vreme, Crin Antonescu de ce PNL nu i-a retras sprijinul politic senatorului Chiuariu. 

Întrebat dacă un parlamentar condamnat penal, membru în Comisia Juridică, va putea face legi corecte în ceea ce privește modificarea Codului Penal sau la capitolul amnistie și grațiere, de exemplu, Antonescu spunea că are încredere în Chiuariu că „va judeca drept”.

Crin Antonescu afirma că nici nu se punea problema retragerii sprijinului politic pentru senatorul condamnat penal, chiar dacă recunoștea că decizia ar putea afecta partidul. 

„Decizia domnului Chiuariu de a continua activitatea politică pe noi nu ne avantajează, ne pune în situația de a avea această dilemă. Și am luat împreună decizia. Vrei să continui? Ai acest drept. Mergem mai departe”, concluziona situația Antonescu. 

Momentul video, de la minutul 22:40: 

Chiuariu a fost exclus din PNL abia în 2015, după ce a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar și când la conducerea liberarilor se aflau Alina Gorghiu și Vasile Blaga. 

Ne întoarcem în prezent. Scandalul Nordis-Vicol îi dă bătăi de cap lui Marcel Ciolacu, deci PSD-ului. De câteva luni, rar se întâmplă ca Ciolacu să treacă pe lângă jurnaliști și să nu fie întrebat ceva despre acest caz. 

Sigur, datele problemei sunt diferite. Aici este implicat direct și partidul, pentru că liderii săi au zburat cu una dintre companiile Nordis. Esența, însă, rămâne aceeași. 10 ani diferență, poziționări diferite. PNL apăra un condamnat definitiv, PSD a decis, în acest caz, să scape rapid de posibila asociere cu cineva care ar avea probleme cu legea. Aici lucrurile între cele două cazuri se separă, iar asocierea lui Marcel Ciolacu cu Laura Vicol nu poate fi spălată nici măcar cu câteva zeci de milioane de euro aruncate din nou în presă și nici cu TikTok-ul descoperit de noul și vechiul președinte al PSD după eșecul de la alegerile prezidențiale.

„Ghinion”, cum ar spune un alt influent personaj politic ce refuză să iasă din fotografiile oficiale.

David Leonard Bularca și-a obținut diploma de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) a Universității din București (UB) în 2024 și este jurnalist HotNews.ro. A început să scrie în anul 2019, în presa locală din Covasna (CovasnaMedia.ro) și de-a lungul timpului a colaborat cu redacții precum Factual și Gen, știri. 

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro