Sari direct la conținut

Opinie: Presa a doborât doi miniștri.Deci se poate!

Contributors.ro
Brindusa Armanca, Foto: Arhiva personala
Brindusa Armanca, Foto: Arhiva personala

În ianuarie 2023 Buletin de București și Centrul pentru Investigații Media au publicat o anchetă marcată cu avertismente folosite de obicei la televiziune: „informații și imagini cu impact emoțional”. Cu titlul Egalitatea de șanse gestionată din Guvern de „Sfânta Gabriela cea Vitează”, business de aur pe bani publici pentru apropiații ei și semnată de Ovidiul Vanghele și Bianca Albu, investigația dezvăluia situația sfâșietoare a rezidenților din azilul păstorit de Ștefan Godei sub protecția familiei Firea-Pandele și a instituțiilor nepăsătoare ale statului. Jurnaliștii și oengiștii de la Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) au continuat să se documenteze, au cerut reacții de la ministerele și instituțiile abilitate să vegheze asupra persoanelor vulnerabile internate în aziluri, dar singura consecință a fost ștergerea CRJ de pe lista organizațiilor civile cu care Ministerul Muncii colabora. Georgiana Pascu a povestit presei cum Godei, șeful azilelor din Voluntari și Afumați, a declarat că protocolul ministerului cu CRJ, organizația care se ocupă de mulți ani cu monitorizarea situației oamenilor din azile, este nulă. Ministrul Muncii, Marius Budăi, s-a grăbit să o anuleze.

Anchetele nu s-au oprit: în februarie reporterii au publicat Lagărele Cristinei și „Armonia” Sfântului Gabriel cel Viteaz: Ploșnițe și Miros de Urină și Fecale. Nici acum nu au fost luate măsuri pentru a opri tratamentele inumane ilustrate cu fotografii, imagini video și mărturii. În iulie 2023 au fost publicate sub genericul „Toți știau!” patru articole care demonstrează legăturile de tip mafiot care o leagă pe Gabriela Firea, pe soțul ei, primar în Voluntari, pe sora și pe consiliera ei, de ticăloșii care i-au înfometat pe rezidenții azilelor pentru care primeau aproape 6000 lei lunar de persoană. Toată presa normală la cap a preluat subiectul și l-a dus mai departe, adăugând noi dovezi că „Dumnezeul” afacerii era omul de casă și angajatul etern al Gabrielei Firea, peste tot pe unde a prins o dregătorie.

Încurcați în propriile minciuni, Budăi, Firea și Pandele au ajuns la limita admisibilă politic în condițiile alegerilor cvadruple de anul viitor: PSD nu a acceptat să deconteze costul scandalului și i-a forțat pe cei doi miniștri să demisioneze. De data aceasta crucile, acatistele și darurile către Catedrala Neamului, de preferință din bani publici, n-au mai ajutat-o pe evlavioasa Gabriela, care se și vedea candidată la Primăria Capitalei sau chiar la președinție. Victoria de etapă a presei și a organizației civile care a pus umărul la investigație este indiscutabilă. Clasa politică, mediocră și dezinteresată de problemele oamenilor, poate oricând să revină cu aceleași personaje în alte funcții. Deja se zvonește că, mizând pe amneziile electorale, Firea ar putea figura la PSD pe listele de europarlamentari. Ca rezervă, partidul „varanului” Dan Voiculescu, proaspăt absolvent de Teologie, i-a promis susținere în candidatura pentru primărie.

Manevrele de salvare a imaginii guvernului condus de Marcel Ciolacu fac ca și în prezent să bântuie echipe de control prin toată țara în azile și centre pentru seniori și copii, pentru a arăta că și alții sunt vinovați. Mai ales primarii opoziției. Instituțiile subordonate consiliilor județene, Ministerului Muncii sau al Familiei, bine garnisite cu clienți politici, rubedenii și pile, nu și-au făcut treaba ani de zile, iar acum fac exces de zel. Instituțiile ar trebui controlate și trase la răspundere. Pentru că partidele aflate la guvernare în formula USL 2 sau 3, PSD și PNL, au aruncat la ghenă criteriile de competență și onestitate, înlocuindu-le cu interesele și rețelelele adesea corupte de partid, greu de crezut că instituțiile de control vor fi luate la bani mărunți. Îi rămâne tot presei (cu excepția „latrinelor” și altor medii fără etică) să investigheze și acest aspect. –Citeste intregul articol si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro