„Orașele-fantomă” apărute în Spania după 2008 prind viață pe fondul adâncirii crizei locuințelor

Primul apel a venit la două minute după ce agentul imobiliar Segis Gomez a postat un anunț pentru Sesena, un cartier rezidențial de lângă Madrid care a devenit cunoscut ca unul dintre așa-numitele „orașe-fantomă” create în urma prăbușirii bulei imobiliare din Spania în 2008, relatează Reuters.
Pe jumătate construit și pe jumătate gol timp de mai bine de un deceniu, cartierul rezidențial aflat la 40 km sud de capitală nu mai este ocupat de chiriași ilegali, iar familii din clasa de mijloc, alungate din centrul Madridului de o criză acută a locuințelor, se mută aici. Între timp, construcțiile au fost reluate.
Cererea este atât de mare în Sesena încât Gomez are o listă de așteptare de 70 de persoane pentru fiecare locuință. El afirmă că prețurile locuințelor și-au revenit la valoarea inițială, după ce scăzuseră la mai puțin de jumătate în timpul crizei.
Pe măsură ce crește furia față de costurile locuințelor în Spania, premierul Pedro Sanchez a făcut din furnizarea de locuințe accesibile unul dintre principalele sale obiective – în paralel cu încurajarea creșterii populației prin imigrație.
Dimensiunea provocării este clară la Madrid, care a crescut cu 140.000 de locuitori în 2024, dar a emis doar 20.000 de autorizații de construcție pentru locuințe noi.
Oferta insuficientă este agravată de „boom-ul” locuințelor de vacanță, migrația record și legislația urbanistică restrictivă.
„Problema este că nu putem corela suficient de repede cererea și oferta. Așa că prețurile cresc sau oamenii trebuie să aleagă între preț și distanță”, afirmă Carles Vergara, profesor la Facultatea de Afaceri IESE din Madrid.
Un proiect imobiliar controversat în apropierea Madridului
Deși se află în regiunea vecină Castilia-La Mancha și încă duce lipsă de legături bune de transport cu capitala și de servicii publice – factori care i-au făcut pe cumpărători să o respingă în trecut – Sesena a fost adoptat acum ca oraș-dormitor, în condițiile în care Madridul este suprapopulat.
Fondatorul și dezvoltatorul inițial al localității, Francisco Hernando, avea o viziune pentru 13.000 de apartamente accesibile, cu grădini și piscine, pe câmpia spaniolă unde scriitorul Miguel Cervantes și-a plasat povestea celui mai cunoscut roman al său, „Don Quijote”.
Însă proiectul a ajuns să devină sinonim cu lăcomia speculativă și corupția. Doar 5.000 de locuințe au fost construite în cele din urmă.
Hernando, care a început proiectul în 2004, nu le-a spus cumpărătorilor că nu obținuse acces la rețeaua de apă sau că orașul nu avea transport public ori școli. Omul de afaceri a murit în 2020.
Când piața imobiliară s-a prăbușit, investitorii inițiali au văzut cum valoarea proprietăților lor s-a prăbușit odată cu ea, iar multe locuințe au ajuns în mâinile băncilor.
Viață nouă într-un „oraș-fantomă”
Astăzi, Sesena freamătă de viață: părinții își duc copiii la cele trei școli, beau cafea în baruri și merg la sălile de sport și farmaciile recent deschise.
Dezvoltatorul Impact Homes construiește 156 de apartamente cu una până la patru camere, care ar urma să fie gata anul acesta. În apropiere, o altă clădire are deja 49% din unități vândute în avans, potrivit unui email transmis de companie.
„Sesena este la capacitate maximă”, a declarat Jaime de Hita, primarul orașului.
Nestor Delgado s-a mutat în Sesena în 2021 împreună cu familia, din cartierul Carabanchel din sudul Madridului, deoarece chiria era cu 20% mai mică. În mai, a cumpărat o casă împreună cu soția sa pentru 240.000 de euro.
„Am ales (Sesena) pentru că ne permitem”, a declarat Delgado, în vârstă de 34 de ani, pentru Reuters.
Compromisul constă în a se trezi înainte de ora 5 dimineața pentru a fi printre primii la coada pentru autobuzul de 6:30 spre Madrid, ca să ajungă la muncă pe șantier până la ora 8 sau, altfel, riscă să aștepte o oră pentru următorul autobuz.
Sesena nu este un caz izolat în Spania
Alte „orașe-fantomă” revin și ele la viață. Valdeluz, un cartier rezidențial aflat la 75 km est de Madrid, conceput inițial pentru 30.000 de locuitori, a fost abandonat după a fost construit în proporție de doar 25% când bula imobiliară s-a spart.
Primarul Enrique Quintana a declarat pentru Reuters că populația actuală de 6.000 de locuitori este în creștere datorită oamenilor veniți din Madrid și ar putea crește cu 50% în următorii patru ani.
Un cartier de la marginea satului Bernuy de Porreros, aflat la 100 km nord de Madrid, care în urmă cu doar șase ani era în mare parte abandonat, este acum plin de activitate, muncitorii efectuând ultimele finisaje la locuințe.
Lucia, o angajată de stat în vârstă de 37 de ani, și-a cumpărat casa în aprilie. Naveta zilnică la Madrid presupune un drum de 15 minute cu mașina până la gara din Segovia și 28 de minute cu trenul de mare viteză, care o costă 48 de euro pentru 30 de călătorii, datorită unui abonament pentru navetiști.
Cartierul a început să se revigoreze când banca Sareb – creată de statul spaniol pentru a prelua creditele neperformante din timpul crizei financiare – a început în 2021 să vândă locuințele cu prețuri începând de la 97.000 de euro. Patru ani mai târziu, o proprietate a fost revândută pentru dublu, afirmă Nuria Alvarez, o altă rezidentă.
Problema locuințelor este cea mai acută în zona Madridului
Jose Maria Garcia, secretar de stat adjunct pentru locuințe din guvernul regional, afirmă că Madridul, care a fost până recent un oraș relativ compact, se transformă într-o metropolă precum Parisul sau Londra, cu zone-dormitor care depășesc granițele administrative ale capitalei.
Guvernul estimează că populația zonei metropolitane, în prezent de 7 milioane, va crește cu un milion în următorii 15 ani.
Madridul are un deficit de 80.000–100.000 de locuințe, care crește cu 15.000 de unități pe an, și plănuiește construirea a 110.000 de locuințe până în 2028, a spus Garcia.
Sesena, între timp, visează din nou cu ochii deschiși.
Primarul său, de Hita, a declarat că orașul obține autorizații pentru un nou proiect numit Parquijote, cu o investiție estimată la 2,3 miliarde de euro, care prevede construirea unui parc logistic ce va crea locuri de muncă locale, împreună cu 2.200 de locuințe.
Primarul susține că proiectul nu e o fantezie à la Don Quite.
„De data asta am învățat din ce s-a întâmplat”, a spus el. „Este esențial să ne dezvoltăm învățând din trecut.”