Sari direct la conținut

„Ordonanța trenuleț” reduce semnificativ diurnele de detașare și delegare ale judecătorilor, procurorilor, grefierilor și personalului din justiție

HotNews.ro
Sala de judecata, Foto: Andrey Popov / Dreamstime.com
Sala de judecata, Foto: Andrey Popov / Dreamstime.com

Proiectul „ordonanței trenuleț”, care urmează să fie adoptat în ședința de guvern de luni, introduce mai multe măsuri care vor reduce semnificativ diurnele primite de personalul din sistemul judiciar.

În documentul pregătit de Guvern, se prevede că de diurnele de delegare și detașare ale judecătorilor, procurorilor, grefierilor, magistraților-asistenți și ale personalului din justiție care își desfășoară activitatea în alta localitate se vor plăti în baza unei hotărâri de guvern din 2016. Aceasta prevede o diurnă de 23 de lei pe zi.

  • “Art. XV – (1) In anul 2025, prin derogare de la prevederile art. 13 alin. (1) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei, cu modificarile si completarile ulterioare, judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti, care sunt detasati in alta localitate decat cea de domiciliu, beneficiaza, pe toata durata delegarii sau detasarii, de diurnele stabilita potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 714/2018 privind drepturile si obligatiile personalului si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului, cu modificarile ulterioare.
  • (2) In anul 2025, grefierii, grefierii judiciari, grefierii de sedinta si grefierii principali, specialistii IT, specialistii criminalisti si tehnicienii criminalisti, agentii procedurali si soferii care sunt detasati sau delegati in alta localitate decat cea de domiciliu, beneficiaza, pe toata durata delegarii sau detasarii, de diurnal stabilita potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 714/2018 privind drepturile si obligatiile personalului si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului, cu modificarile ulterioare”.

Dacă diurna se plătea în baza ordonanței din 2006, personalul din justiție primea „diurnă în cuantum de 2% din indemnizația de încadrare brută lunară”.

Pensiile de serviciu nu vor crește

O altă măsură din „ordonanța trenuleț” prevede că pensiile de serviciu, inclusiv cele ale magistraților, nu vor mai fi indexate cu rata inflației.

  • Art XVI (2) In anul 2025 pensiile de serviciu stabilite in conditiile legii pentru grefieri si alte categorii de personal care ocupa functii de specialitate in cadrul instantelor judecatoresti, al parchetelor de pe langa acestea si al Institutului National de Expertize Criminalistice, nu se actualizeaza cu rata medie anuala a inflatiei”.

 

INTERVIURILE HotNews.ro