Sari direct la conținut

Orfani exploatati fara mila: Corlate, lagarul de exterminare

Editie Speciala

Conditiile de la Corlate au fost fotografiate si filmate de reporterii nostri cu camera ascunsa. Declaratiile soc, imaginile incredibile cu tinerii din centru si conditiile ce le erau asigurate va sunt prezentate in exclusivitate de „Editie Speciala”.

Sesizata cu privire la aceste aspecte, conducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj a luat primele masuri, destituindu-l pe directorul Aurel Stanga si sanctionand tot personalul centrului, cu exceptia a patru sau cinci angajati.

De altfel, directorul general al DGASPC Dolj, Gabriela Nituica, a propus desfiintarea unitatii de la Corlate, urmand ca toti cei 29 de copii care mai sunt adapostiti in centru in acest moment sa fie mutati in cinci apartamente sociale din Craiova. „Avem un proiect PHARE si intentionam sa cream un centru in care acesti copii sa invete si sa poata fi reintegrati in societate”, a declarat Nituica.

Povestea a iesit la iveala in urma unor reclamatii depuse de localnicii din Corlate pe adresa conducerii DGASPC Dolj. Adrian Dragomir, unul dintre autorii sesizarilor, s-a adresat presei, aratand toate documentele stranse impotriva conducerii Centrului de Integrare prin Terapie Ocupationala Corlate.

Directorul DGASPC l-a gasit pe portar beat, iar in centru dezastru

Ca urmare a controalelor inopinate, Gabriela Nituica, directorul DGASPC Dolj, a ramas inmarmurita cand a descoperit dezastrul din centru: „Prima oara l-am gasit pe paznic beat. Abia se mai putea tine pe picioare si cu greu a deschis poarta de la intrare”.

In timpul verificarii, directorul a gasit painea depozitata pe rafturi pline de mucegai, lenjeria de pat arata ca dupa razboi, iar copiii erau nespalati, unii dintre ei doar ce venisera de la camp. Primele masuri nu au intarziat sa apara, directorul centrului fiind destituit, iar personalul sanctionat de catre conducerea DGASPC.

Organele de ancheta cunosteau situatia foarte bine, acelasi Adrian Dragomir sesizand politia si procuratura. Aceasta a trimis chiar adresa la Presedintia Romaniei, exasperat fiind ca procurorii si politistii nu au facut nici o investigatie, multumindu-se sa taxeze cu celebrul NUP (neinceperea urmaririi penale) toate sesizarile.

„Am spus sa vina sa cerceteze faptul ca directorul Stanga a vandut centrala termica donata de belgieni. Am trimis scrisoare la PNA, in care am descris toate abuzurile savarsite de acest Stanga. Inclusiv abuzurile sexuale pe care le facea chiar in biroul lui de la centru.

Se inchidea ore in sir cu fetele in birou, unde intretinea raporturi sexuale cu ele. Cei de la PNA m-au intrebat daca imi mentin declaratia. Le-am spus ca da si atunci au dat dosarul la Parchetul de pe langa Judecatoria Bailesti. Dar procurorul a dispus neinceperea urmaririi penale. Nimeni nu a dorit sa ia vreo masura aici”, a marturisit Dragomir.

Autorul sesizarii, batut pentru ca nu si-a tinut gura

Pentru ca nu si-a tinut gura si a facut valuri, Dragomir s-a ales cu o „corectie” corporala din partea cumnatului fostului director, in urma careia a avut nevoie de 15 zile de ingrijiri medicale. „M-au prins singur la coltul padurii, el cu inca unul, si m-au batut pana nu am mai stiut de mine”, a mai spus Dragomir.

Barbatul a fost amendat si de seful de post din comuna Izvoare pentru ca l-ar fi injurat pe primar: „Mi-au facut proces-verbal, cu amenda de cinci milioane de lei, si nu stiu pentru ce. Decat le-a dat primarul un telefon, dar ei nu au venit sa interogheze martorii. Practic, primarul le-a dictat.”

COPIII TRAUMATIZATI SE TEM SA VORBEASCA

La centrul din Corlate este liniste deplina chiar daca ziua este abia la jumatate. In spatele gardului nu se aude nimic. Un card de gaste ce se plimba pe ulita tulbura atmosfera. Nu exista nici o sonerie si ne pregatim sa strigam.

Din ghereta apare paznicul. Ne intreaba ce dorim, apoi merge sa anunte mai departe. De noi se apropie o fata. E din centru si o cheama Ionela. „Acum am venit de la culesul de vie. Am fost la cineva, la Vartop”, a declarat tanara. Dialogul cu ea se desfasoara spontan, tanara raspunzand cu nonsalanta la intrebari.

Reporterul: Va lasa sa mergeti la munci? Nu va supravegheaza nimeni?

Ionela: Pai, ce sa aiba cu noi?! Mergem si ne facem un ban! Eu vreau sa-mi iau telefon. (zambeste)

Rep.: Cati bani ai strans pana acum?

Ionela: Am 700.000 de lei. Da’ imi mai trebuie, ca sunt scumpe telefoanele.

Rep.: Mergi singura la munca sau mai vin cu tine si alte fete?

Ionela: Nu merg singura. Suntem mai multe fete care mergem la munca, da’ ne insala oamenii.

Rep.: Cum adica va insala? Nu stabiliti un pret dinainte?

Ionela: Ba da, da’ ei ne dau mai putin si nu avem ce sa le facem.

Rep.: Dar cum va iau la munca? Vorbesc direct cu voi sau cu directorul centrului?

Ionela: Cu directorul! Noi avem grupul nostru care mergem la munca si ne strangem toate fetele si ne ducem

Rep.: Ati mai fost la altcineva in afara de persoana de la Vartop care v-a luat la cules de vie?

Ionela: Daaa! Pai, am fost si la cules de porumb. Si pe aici, prin sat, si pe la director, si pe la cei de aici, din centru. Am fost, da’ ne-au dat bani. O suta de mii!

Rep.: De care fata ii place directorului?

Ionela: … (zambeste fastacita, pleaca privirea si nu spune nimic. Repetam intrebarea si de data aceasta primim un raspuns). Nu ma bag eu! Nu e treaba mea!

Interiorul caminului arata ca dupa razboi. De la grupul sanitar aflat in aer liber vine un miros ce iti stramba olfactivul. Nici in interior nu este mai placut: lavoarul din bucatarie este infect, iar canile si tacamurile arata de parca nu ar fi fost spalate niciodata. Copiii, curiosi, se inghesuie sa vorbeasca, sa ne atinga.

Fiecare vrea sa isi spuna pasul. Sunt tinuti insa la distanta de supraveghetori. Rezemat de cladire un tanar se clatina ritmic inganand ceva. Toti stau cocotati pe scarile celor doua conace ce au apartinut boieroaicei Maria Balacioiu. Nimeni nu indrazneste sa se apropie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro