Sari direct la conținut

[P] Ce televizor merită să achiziționezi în 2024

Ce televizor merită să achiziționezi în 2024
Ce televizor merită să achiziționezi în 2024, Sursă Foto - eMAG

Un televizor este nelipsit din fiecare locuință, în multe cazuri existând chiar și în dormitor sau bucătărie. O sursă prin care primești informații, urmărești filme sau seriale, televizorul a devenit cel mai popular aparat când vine vorba despre electrocasnice dedicate divertismentului. La fel ca în cazul altor dispozitive, tehnologia evoluează constant, așa că ți-am pregătit în continuare mai multe criterii la care să fii atent dacă vrei să achiziționezi un televizor anul acesta.

Principalele tehnologii de afișare

Cei doi titani care se luptă pentru ecrane sunt OLED și LED. Înțelegerea punctelor lor forte și a punctelor slabe este importantă pentru a face cea mai bună alegere pentru tine.

OLED (diode organice cu emisie de lumină)

OLED se mândrește capacitatea sa unică de a ilumina pixelii individuali. Acest lucru se traduce printr-un contrast incredibil, un unghi de vizualizare mai larg pentru o vizionare confortabilă din diferite poziții și imagini realiste. Cu toate acestea, tehnologia OLED vine la pachet cu un preț mai ridicat și cu o vulnerabilitate la burn-in, o problemă de reținere permanentă a imaginii care poate apărea în cazul afișării prelungite a elementelor statice.

LED (Light-Emitting Diode)

Opțiunea mai prietenoasă din punct de vedere al bugetului, tehnologia LED utilizează iluminarea de fundal pentru a ilumina panoul de afișare. În cadrul categoriei LED, există diverse subcategorii, cum ar fi QLED (Quantum Dot LED), care au ca scop îmbunătățirea acurateței culorilor și a luminozității. În timp ce calitatea imaginii LED poate fi foarte bună, odată cu progresele în tehnicile de iluminare din spate, adesea nu se ridică însă la contrastul superior al OLED.

Funcții care îmbunătățesc experiența de vizionare

În timp ce tehnologia de afișare constituie baza, alte câteva caracteristici pot îmbunătăți semnificativ experiența de vizionare.

Dimensiunea ecranului

O dimensiune mai mare nu garantează întotdeauna o vizibilitate mai plăcută. Diagonala ideală a ecranului depinde de distanța de vizualizare. Ca regulă generală, așezarea la o distanță de trei ori mai mare decât înălțimea ecranului față de televizor oferă o experiență de vizionare optimă. De exemplu, o distanță de vizionare confortabilă pentru un televizor de 65 de inci ar fi de aproximativ 3 metri.

Caracteristici inteligente

Din fericire, astăzi nu mai ești legat doar de programele oferite prin cablu, ci poți face o mulțime de lucruri cu televizorul tău. Majoritatea modelelor sunt „inteligente”, ceea ce înseamnă că se conectează la internet, facilitând accesul la o mulțime de aplicații. Poți viziona emisiunile și filmele preferate, accesa platformele de jocuri, naviga pe internet și, totodată, poți face totul doar prin comenzi vocale.

Rata de reîmprospătare

Măsurată în Hertz (Hz), rata de reîmprospătare se referă la frecvența cu care imaginea se reîmprospătează pe ecran pe secundă. Acest lucru este deosebit de important pentru conținuturile cu ritm rapid, cum ar fi transmisiunile sportive sau jocurile video pline de acțiune, unde o rată de reîmprospătare mai mică poate avea ca rezultat o imagine neclară sau o mișcare neclară.

HDR înseamnă High Dynamic Range (interval dinamic ridicat) și schimbă radical calitatea imaginii. HDR oferă o gamă mai largă de culori în comparație cu definiția standard, împreună cu o luminozitate sporită și un contrast mai bun.

Pentru pasionații de jocuri, caracteristici suplimentare precum modul de latență redusă automată (ALLM) și rata de reîmprospătare variabilă (VRR) pot ajuta la crearea unei experiențe de joc mai plăcută.

Sunetul

În timp ce o imagine fantastică este ceea ce atrage atenția, sistemul de sunet al unui televizor nu ar trebui să fie de ignorat. Pentru o experiență cinematografică captivantă, ia în considerare posibilitatea de a achiziționa și o bară de sunet care poate fi amplasată sub un suport TV de perete.

Să înțelegi ceva mai bine caracteristicile unui televizor te ajută să faci o alegere informată. Este important să îți setezi un buget și să urmărești acele aspecte care te ajută cu adevărat pe tine, dincolo de noutățile industriei. Astfel, gândește-te la dimensiune, calități, ecran și alege modelul potrivit pentru spațiul în care vrei să ai televizorul.

INTERVIURILE HotNews.ro