Sari direct la conținut

[P] Efectele măsurilor PSD: stabilitatea financiară crește apetitul românilor pentru credite

[P] Efectele măsurilor PSD: stabilitatea financiară crește apetitul românilor pentru credite
Sursa foto: Freepik

Politica PSD de creștere a veniturilor și a nivelului de trai al românilor au adus o dinamică pozitivă semnificativă în ultimele luni și s-a tradus printr-o creștere a apetitului românilor pentru credite. În martie 2024, volumul creditelor de consum a crescut cu aproape o treime comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, aceasta fiind cea mai bună performanță din ultimii trei ani. În paralel, și creditele ipotecare dau semne de revenire, după ce au fost puternic afectate de creșterea dobânzilor în anul precedent.

Creșterea nivelului de trai se sprijină pe o economie bazată pe investiții masive

În martie 2024, băncile au acordat credite noi de consum în valoare de 24,1 miliarde de lei, date anualizate, înregistrând o creștere de 32% față de martie 2023. Această creștere este notabilă, având în vedere că pe ansamblul anului 2023, pe fondul inflației ridicate din primele luni ale anului și al încetinirii consumului, creditele de consum scăzuseră considerabil. 

De la finalul lui 2023 și mai ales din ianuarie 2024, cererea pentru creditele de consum a crescut semnificativ, mai ales datorită majorării, de către social-democrați, a salariului minim pe economie și a ducerii salariului mediu la peste 1.000 de euro pe lună.

Creștere reală de 24% a creditelor, dovada faptului că PSD a îmbunătățit nivelul de trai al românilor

Dacă ajustăm datele cu rata inflației, care a fost de 6,6% în martie 2024, creșterea reală a creditelor de consum se situează la 24%. Aceasta reprezintă cea mai mare creștere reală din martie 2022 încoace. 

În primele luni din 2023, împrumuturile noi de consum scăzuseră cu până la 20% în termeni reali, din cauza unei inflații care depășea, la acel moment, 16% pe an, și adusă acum, prin măsurile economice ale Guvernului Ciolacu, la 5,1%.

O altă schimbare majoră a fost reducerea dobânzilor la creditele de consum în lei, de la 13-14% anul trecut, la sub 11% în aprilie 2024, pe fondul stabilității financiare și a redresării încrederii pieței în politicile economice promovate de PSD.

Perspective pozitive datorită stabilității economiei asigurate de politicile PSD

Estimările băncii centrale pentru creditele de consum rămân pozitive, alimentate de o creștere susținută a salariilor, care au înregistrat o dinamică reală de aproape 8% în aprilie 2024. 

Această creștere a salariilor, împreună cu un reviriment al consumului, confirmat de datele privind produsul intern brut și vânzările cu amănuntul, contribuie la o cerere crescută de credite de consum.

Image by pch.vector on Freepik

Articol susținut de PSD