Sari direct la conținut

[P] Fabrica EGGER de la Rădăuți, un model de sustenabilitate și eficiență în industria lemnului

Fabrica EGGER de la Rădăuți, un model de sustenabilitate și eficiență în industria lemnului
Fabrica EGGER de la Rădăuți, un model de sustenabilitate și eficiență în industria lemnului, Sursa foto - egger.com

Într-o lume în care sustenabilitatea devine din ce în ce mai importantă pentru conservarea mediului, EGGER pune accent pe obținerea lemnului din surse responsabile și pe aplicarea principiului „utilizare în cascadă”, pentru a exploata la maximum fiecare așchie.

Încă de la începuturile sale, EGGER a recunoscut valoarea inestimabilă a lemnului ca resursă. Viziunea fondatorului a fost să asigure o utilizare completă și eficientă a materialelor lemnoase, iar inovațiile tehnologice au permis atingerea acestui obiectiv ambițios.

La fabrica EGGER din Rădăuți, județul Suceava, aproximativ 60% din producția totală constă în plăci aglomerate din lemn (PAL), dintre care 90% sunt melaminate, esențiale pentru industria mobilierului. Restul de 40% din producție este dedicat plăcilor OSB, utilizate în construcții.

Activitatea sustenabilă de producție a EGGER se bazează pe piloni fundamentali, care contribuie la minimizarea impactului asupra mediului și la utilizarea optimă a resurselor disponibile:

1. Produse sustenabile

EGGER oferă produse validate extern ca fiind sustenabile, prin declarații de mediu care includ evaluări ale ciclului de viață. Aceste informații sunt esențiale pentru proiectanți, arhitecți și planificatori, care pot astfel compara produsele dintr-o perspectivă ecologică. De asemenea, plăcile de PAL și OSB produse de EGGER sunt 100% reciclabile.

2. Procese de producție sustenabile

Fabrica EGGER din Rădăuți utilizează un program avansat de management al energiei și mediului. Prin implementarea celor mai noi tehnologii, compania asigură o eficiență maximă și o amprentă ecologică minimă. Toate materialele lemnoase sunt obținute de la furnizori autorizați, supuși unor verificări riguroase, garantând astfel proveniența legală și sustenabilă a lemnului.

3. Reciclare și utilizare eficientă a resurselor

Cu investiții semnificative în reciclare, care depășesc 20 de milioane Euro, EGGER a devenit cel mai mare reciclator de lemn din România, cu peste 767.000 de tone de lemn revalorificate în ultimii 11 ani.

Lemnul reciclat, provenit din surse diverse precum paleți sau deșeuri de construcții, este utilizat în mare parte în producția de PAL. Restul deșeurilor lemnoase este transformat în energie, contribuind la reducerea dependenței de combustibili fosili.

Compania se angajează să folosească resurse regenerabile pentru aproximativ 79% din necesarul său de combustibil, majoritatea provenind din biomasă. EGGER acoperă mai mult de jumătate din cerințele sale energetice cu energie regenerabilă produsă local.

Pe lângă lemn, EGGER acordă o atenție specială utilizării eficiente a apei, implementând măsuri care asigură reciclarea și reducerea consumului acesteia în procesul de producție. Astfel, contribuie la un mediu mai curat și mai sănătos.

Pentru a aplica principiul economiei circulare, EGGER utilizează ca materie primă,atât lemnul rotund, cât și co-produsele din lemn (resturile de lemn din prelucrarea inițială, precum tocătura, rumegușul și așchiile de lemn). Alături de co-produse deșeurile provenite de la producătorii de mobilă și lemnul reciclat (de exemplu, paleți, cutii de transport și lemn netratat de pe șantiere), sunt integrate în procesul de producție a PAL-ului..Deșeurile din lemn ce nu mai pot fi utilizate în producție sunt destinate producerii de energie termică și electrică în propria centrală pe biomasă.

În 2023, EGGER a realizat o pondere de 20,5% lemn reciclat în compoziția plăcilor de PAL, având ca obiectiv atingerea unei cote de 25% până în 2025. Acest progres a fost susținut de deschiderea a două noi centre de colectare a deșeurilor (Timberpak) în Brașov și Arad, extinzând astfel rețeaua existentă din București și Cluj-Napoca. Centrele Timberpak colectează, depozitează și toacă deșeurile din lemn provenite din activitatea economică, după care sunt transportate la instalația de reciclare de pe platforma EGGER de la Rădăuți, care are ca scop optimizarea utilizării materiilor prime. Prin tocarea deșeurilor de lemn la punctele de colectare, transportul către fabrica din Rădăuți devine mai eficient, reducând numărul de deplasări cu camioanele cu până la 75%.

Prin utilizarea eficientă a acestor resurse, EGGER contribuie la reducerea consumului de lemn proaspăt pentru producția de plăci de PAL, economisind astfel resurse naturale prețioase. Plăcile produse de EGGER la Rădăuți sunt concepute pentru a fi ușor reciclabile, servind drept materie primă pentru noi produse.

Angajamentul EGGER față de economia circulară și utilizarea durabilă a resurselor naturale este evident prin eforturile continue de integrare a lemnului reciclat în producția sa. Aceasta nu doar reduce impactul asupra mediului, ci și stabilește un model de afacere responsabil și sustenabil, servind ca un exemplu pentru alte companii.

EGGER nu se concentrează doar pe practici sustenabile în producție, ci și pe sprijinirea activă a comunităților locale printr-o serie de inițiative de responsabilitate socială corporativă (CSR). Compania investește constant în cea mai importantă resursă a sa, angajații, în siguranța, sănătatea și pregătirea acestora. Pe lângă salariile competitive oferite, angajații au parte de numeroase beneficii, inclusiv traininguri, participări la numeroase proiecte și concursuri sportive, transportul gratuit către la serviciu și înapoi acasă, asigurare medicală privată.

Din 2011, EGGER a lansat un program de ucenicie menit să atragă și să formeze noua generație de specialiști calificați. Acest program, care combină formarea teoretică cu experiența practică, se desfășoară pe o perioadă de trei ani și respectă standardele impuse de Grupul EGGER.

Totodată, începând cu anul 2009, EGGER organizează stagii de practică pentru studenți din diverse arii de studii. Compania le oferă acestora posibilitatea să se familiarizeze cu specificul și cultura unei organizații multinaționale și să acumuleze experiență profesională prin desfășurarea stagiului de practică în cadrul diverselor departamente din cadrul companiei. În cei 15 ani de program, 75 de studenți au devenit angajați EGGER.

Implicarea în comunitate prin sponsorizări domenii critice precum educația, sănătatea, cultura și sportul, subliniind dedicarea sa pentru îmbunătățirea calității vieții în regiunile în care își desfășoară activitatea.

În 2023, EGGER a investit peste 1 milion de euro în diverse proiecte CSR destinate susținerii comunității din județul Suceava.

De-a lungul celor 15 ani de prezență în România, EGGER a derulat proiecte de responsabilitate socială corporativă cu o valoare totală ce depășește 6 milioane de euro, consolidându-și astfel rolul de partener de încredere al comunității locale.

INTERVIURILE HotNews.ro