Sari direct la conținut

[P] NeuroFeedback este arma omului modern împotriva stresului: Alina Robu și Diana Nemes detaliază ce este tehnologia NeuroFeedback și cum poate regla activitatea cerebrală.

NeuroFeedback este arma omului modern împotriva stresului
NeuroFeedback este arma omului modern împotriva stresului | Sursa foto - institutulbrainmap.ro

Nu ne putem feri de stres, cel puțin nu mereu. Locul de muncă, lipsa unui somn suficient și odihnitor și diverse situații cu care ne tot confruntăm duc în cele din urmă la stres. Alina Robu și Diana Nemes prezintă avantajele NeuroFeedback, în special în cazul unui nivel ridicat de stres.

Stresul pe termen lung poate duce la dezechilibre și chiar boli, atât fizice, cât și psihice. Uneori putem ajunge să ne obișnuim atât de mult cu stresul încât să nu îl mai sesizăm. Uite câteva simptome ce pot fi asociate cu stresul la care să fii atent: dureri de cap, oboseală, tensiuni musculare, probleme digestive, iritabilitate, anxietate și dificultăți legate de concentrare și memorie.

Ce este NeuroFeedback?

Diana Nemes: „Neurofeedback este o tehnologie ce ajută la reglarea activității cerebrale prin antrenarea creierului. Utilizează electrozi plasați pe scalp pentru a monitoriza undele cerebrale și a oferi feedback în timp real. Scopul este de a învăța creierul să adopte tipare de activitate mai echilibrate și sănătoase.”

Alina Robu: „Este un instrument extrem de util pentru sănătatea și echilibrul cognitiv. Oricine poate beneficia de NeuroFeedback, indiferent dacă este vorba de o persoană cu patologie sau de o persoană fără vreo patologie. Printre tulburările cu care oamenii vin la ședințe de NeuroFeedback, se numără: anxietate, depresie, tulburări alimentare, ADHD, tulburare din spectrul autist, tulburări hormonale, boli autoimune și Alzheimer.”

Alina Robu: „Oamenii pot alege terapia NeuroFeedback chiar dacă nu au patologii, deoarece pot beneficia de optimizarea: atenției, concentrării, reglării emoționale, performanței la locul de muncă și clarității mintale.”

Cum ajută NeuroFeedback în cazul stresului? 

Alina Robu: „În primul rând, NeuroFeedback reglează activitatea cerebrală. Avem diverse tipuri de unde cerebrale, iar unele pot fi asociate cu stresul și anxietatea, precum undele Beta. Neurofeedback permite clienților să învețe să reducă aceste unde rapide și să înlocuiască tiparul de activitate cerebrală cu unde mai lente și mai relaxante (cum ar fi undele Alfa), care sunt asociate cu stări de calm, relaxare și focus.”

Diana Nemes: „Stresul activează sistemul nervos simpatic, ceea ce provoacă o creștere a cortizolului, hormonul asociat cu stresul. În timpul sesiunilor de Neurofeedback, creierul primește feedback în timp real și învață să-și regleze activitatea. Astfel, nivelul de cortizol scade, iar zonele creierului responsabile de relaxare și gestionarea stresului devin mai active, promovând un echilibru interior mai profund.”

Diana Nemes: „Un alt beneficiu al terapiei Neurofeedback este faptul că ajută clienții să devină mai conștienți de propriile stări mintale și emoționale. Această conștientizare de sine este crucială în gestionarea stresului. Cu ajutorul ședințelor de Neurofeedback, oamenii pot învăța să răspundă mai calm și mai rațional în fața provocărilor zilnice.”

Alina Robu: „Somnul este o resursă extrem de importantă pentru fiecare dintre noi, deoarece pe parcursul somnului corpul și mintea se regenerează și își consolidează procesele. Stresul cronic poate duce la insomnie sau la un somn de proastă calitate. Neurofeedback poate ajuta la reglarea activității cerebrale pentru a favoriza starea de relaxare, necesară pentru un somn odihnitor. Ședințele de Neurofeedback pot ajuta la antrenarea creierului pentru a ajunge mai ușor într-o stare de relaxare adâncă, ceea ce ajută la scăderea nivelului de stres acumulat pe parcursul zilei și la îmbunătățirea calității somnului.”

Când ar trebui să înceapă oamenii ședințele NeuroFeedback?

Diana Nemes: „Oamenii pot începe oricând își doresc ședințele de NeuroFeedback, deoarece beneficii poate aduce oricui, în orice moment al vieții. Cum a menționat și Alina mai devreme, nu trebuie să ai o patologie ca să poți avea grijă de sănătatea ta psihică și de performanța ta. Prevenția este extrem de importantă și din păcate destul de neglijată.”

Alina Robu: „Și noi folosim căștile de NeuroFeedback, pentru că știm ce beneficii poate aduce. Punem foarte mult preț pe performanța funcțiilor cognitive și pe prevenție, de aceea mereu ne facem timp pentru ședințe de NeuroFeedback, Fotobiomodulație, Coerență Inimă-Creier, stimularea nervului vag și terapie audiocognitivă, servicii pe care oamenii le pot găsi în toate cabinetele noastre.”

Alina Robu și Diana Nemes sunt fondatoarele Institutului BrainMap Neuroscience, locul unde sănătatea mintală este pusă pe primul loc. Cu cabinete deschise în 11 orașe: București, Cluj, Brașov, Iași, Constanța, Bacău, Târgu Mureș, Bacău, Arad, Baia Mare și Craiova, Instittul BrainMap își propune să aducă noile descoperiri din știință mai aproape de oameni.

Pentru mai multe detalii despre NeuroFeedback, BrainMap și afecțiunile pe care le pot trata în cadrul Institutului BrainMap Neuroscience, vizitează pagina: Institutul BrainMap Neuroscience • Pentru o viață mai bună .

INTERVIURILE HotNews.ro