[P] Sfaturi pentru organizarea frigiderului nostru
Cei mai mulți dintre noi organizăm alimentele din frigider și congelator fără a urma un criteriu sau o ordine anume. Pentru a vă ajuta să păstrați ordinea în frigider, iată câteva sfaturi pentru a învăța cum să vă organizați frigiderul.
Dezordinea din frigider cauzează contaminarea olfactivă și gustativă a multor alimente și, mai ales, accelerează data de expirare a acestora.
De aceea, astăzi dorim să vă împărtășim câteva dintre cele mai bune sfaturi despre cum să așezați corect în frigider fiecare dintre alimentele din coșul de cumpărături.
În prezent, diferitele mărci de frigidere și combine frigorifice facilitează din ce în ce mai mult organizarea alimentelor, folosind sertare specifice pentru carne, pește și fructe, toate serigrafiate pentru a putea fi identificate rapid.
Sectorizarea acestor frigidere nu răspunde doar unui criteriu pur organizatoric, ci mai ales unui criteriu de temperatură, întrucât fiecare dintre alimentele pe care le consumăm trebuie conservate într-un interval de temperaturi diferit.
Ce este stratificarea termică?
Pentru a-l înțelege pe acesta din urmă, este necesar să se explice conceptul de „stratificare termică”, care va guverna organizarea oricărui frigider:
„Este proprietatea oricărui fluid (lichid sau gaz) de a se aranja în funcție de temperatura sa, pe baza densității sale. Fluidul cu cea mai mare temperatură și cea mai mică greutate va urca, în timp ce fluidul cu cea mai mică temperatură va rămâne la fund”.
Pe baza acestui concept, se poate intui că în interiorul unui frigider există și această stratificare a aerului care este distribuit în interior. În acest fel, vom avea o temperatură mai scăzută în rafturile și sertarele de jos și invers.
1. Pe ce raft să așezați fiecare produs alimentar?
Acesta este vârful principal strâns legat de conceptul pe care l-am explicat în rândurile anterioare, statificarea termică.
Având în vedere că fiecare aliment trebuie să fie conservat într-un interval de temperaturi, trebuie să ținem cont de temperatura existentă în fiecare dintre rafturile sale.
În termeni generali, putem împărți interiorul unui frigider în 6 părți:
– Partea superioară
Aceasta este partea în care ar trebui să plasăm produsele care trebuie păstrate la o temperatură mai ridicată, cum ar fi pastele proaspete, aluatul refrigerat, borcanele și conservele deschise. Deoarece mișcarea aerului este întotdeauna ascendentă, vom evita, de asemenea, contaminarea altor produse alimentare cu mirosuri.
– Partea de mijloc
Aici vom pune alimentele cu o nevoie mai mare de frig decât cele anterioare, cum ar fi produsele lactate sau caserolele cu resturi din alte zile.
– Partea inferioară
Aceasta este zona în care trebuie plasate produsele perisabile pe termen scurt, cum ar fi carnea și peștele, deoarece este cea mai rece zonă a frigiderului. Dacă frigiderul dvs. are un sertar pentru carne și pește în această zonă, veți evita un șoc termic brusc asupra acestora de fiecare dată când deschideți ușa frigiderului.
– Sertarele
Acestea sunt de obicei amenajate pentru a depozita alimente care sunt mai sensibile la temperaturi scăzute sau la șocuri termice (cald-frig), cum ar fi fructele și legumele, care se pot deteriora la temperaturi scăzute.
– Ușa
Aceasta este cea mai puțin rece zonă a frigiderului, deoarece este zona care închide frigiderul și care suferă schimbări bruște de temperatură, așa că este locul perfect pentru a plasa alimentele care nu necesită mult frig, cum ar fi ouăle, sosurile, untul, băuturile răcoritoare sau apa.
– Congelator
Temperatura din această parte a frigiderului nostru trebuie să fie setată la -18ºC. Aici vom păstra alimentele pe care dorim să le păstrăm pentru o perioadă mai lungă de timp.
2. Cât de mult trebuie să umpleți frigiderul?
De multe ori facem cumpărături foarte mari pentru a evita să mergem la supermarket de mai multe ori pe lună, ceea ce nu ar fi o idee rea dacă nu ar fi faptul că un nivel ridicat de umplere în frigiderul nostru poate face ca multe alimente să se strice mai devreme decât se așteaptă, ca urmare a lipsei de circulație a aerului pentru a oxigena alimentele.
Pentru a evita acest lucru, vă sfătuim să vă faceți cumpărăturile astfel încât frigiderul să rămână plin la maximum 75% din capacitate, permițând aerului să circule și să reînnoiască aerul din interior.
3. Păstrați ordinea în frigider!
Este esențial să mențineți o ordine strictă pe fiecare raft și în fiecare sertar al frigiderului dumneavoastră, altfel multe alimente pot trece neobservate sau ascunse de altele, ceea ce poate duce la pierderea lor din cauza expirării.
Vă recomandăm să vă rearanjați frigiderul de fiecare dată când trebuie să vă înlocuiți alimentele, astfel încât acestea să nu se ascundă unele pe altele, iar produsele cu o dată de expirare mai redusă să poată fi plasate în partea din față a frigiderului.
4. Congelatorul, marele nostru aliat
Dacă nu ați reușit să respectați sfatul numărul 2 din acest articol și ați venit acasă cu o achiziție atât de mare încât nu o puteți depozita nici măcar în spațiul principal al frigiderului, congelatorul poate fi o alternativă bună pentru a vă conserva alimentele mai mult timp și nu trebuie să faceți „chef” pentru a nu fi nevoiți să le aruncați.