Pactul pentru Euro si Romania. Suntem pregatiti sa devenim germani?
Romania adera la Pactul pentru Euro, optiunea de a adopta sau nu acest document fiind lasata la latitudinea guvernelor acelor state care nu au trecut inca la moneda unica. Unele tari au acceptat sa adere la acest Pact, altele nu, iar o a treia categorie a pus conditii pentru a adera. Care sunt avantajele pentru Romania si unde ne-ar putea prinde pe picior gresit optiunea de aderare la Pact? Cine este pentru si cine impotriva acestui Pact si cu ce argumente?
- In primul rand, ce vrea Pactul pentru Euro?
Satui sa achite nota de plata a unor tari ca Grecia, Portugalia, Spania sau alte state, Germania si Franta au impus un set de conditii care vizeaza insanatosirea economiilor europene cu probleme, limitarea cresterilor salariale, optimizarea conditiilor de pe piata muncii si peste toate, o armonizare fiscala paneuropeana. Daca nu se aplica masuri care sa asigure aceste lucruri, Comisia Europeana e abilitata sa treaca la sanctiuni.
Pentru Romania, Pactul s-ar traduce prin eliminarea cresterilor salariale peste ritmul de crestere al inflatiei si recomandarea ancorarii acestora la competitivitate, limitarea deficitului bugetar la 3%, cresterea varstei de pensionare si legarea ei de speranta de viata s.a.
Cat de pregatiti suntem sa aderam la acest Pact? Tehnic, suntem. Practic, el va consacra prelungirea austeritatii, in conditiile in care Romania e departe de convergenta reala la care tinde. Competitivitatea scazuta nu ne recomanda in acest moment la un entuziasm fara margini pentru adoptarea Pactului. Decalajele intre noi si celelalte state sunt mari, iar Pactul pentru Euro le-ar putea adanci. Cea mai buna solutie ar fi fost adoptarea in anumite conditii.
Povestea este similara cu initiativa prematura si paguboasa de liberalizare a contului de capital, prin efectele pe care le poate avea asupra economiei. (vezi raportul salarii/competitivitate dintre noi si tarile din Vest, diferentele dintre gradul de colectare a veniturilor bugetare s.a.)
- Bulgaria va integra Pactul pentru Euro, dar refuza orice armonizare fiscală
Bulgaria, ne-membru al Euroland, va integra Pactul pentru Euro, dar refuza orice armonizare fiscală, avand deja impozitele cele mai mici din UE, a declarat prim-ministrul Boiko Borisov. Pactul ar trebui să consolideze mecanismele de monitorizare şi intervenţie timpurie în cadrul zonei euro. Ţările care nu au o monedă unică pot participa în mod voluntar.
„Ne vom apăra interesele noastre naţionale cu fermitate. Vom insista pe mentinerea avantajelor noastre competitive, in primul rând impozitele noastre reduse. Vom menţine independenţa politicii fiscale noastre şi nu vom permite o creştere a ratelor de impozitare,” a declarat Borisov. Cu o cota unica de impozitare pe profit cu 10%, Bulgaria are cea mai mica povara fiscală în UE.
- Lituania- actul pentru euro face parte din strategia de trecere la moneda unica
Lituania va adera la Pactul de euro, elaborat la cererea Germaniei şi Frantei, chiar daca el nu contine „in mod extraordinar ceva nou”. Potrivit primului-ministru, unele măsuri propuse existau si inainte, fiind incluse in initiativele Comisiei Europene. Ministerul Afacerilor Externe, Audronius Ažubalis,a declarat că pactul pentru euro face parte din strategia de trecere la moneda unica. „Noi credem că este in strategia pe termen lung a Lituaniei de a adera la zona euro”, a spus el. După o tentativă eşuată de a introduce moneda unică în 2007, Lituania a extins termenul limită pentru 2014. Dar luna trecută, preşedintele lituanian Dalia Grybauskaite a declarat că ţara sa ar putea fi forţat să amâne din nou termenul limita.
- Ungaria nu se va alătura pactului de competitivitate
Ungaria nu se va alătura pactului de competitivitate în UE deoarece este interesată să-şi menţină independenţa în chestiunile ce ţin de taxe, a declarat prim-ministrul ungar Viktor Orban. “Vrem să creăm cel mai competitiv sistem de taxe din Europa şi pentru acest lucru avem nevoie de un regim de taxe independent”, a declarat Viktor Orban, într-o conferinţă de presă.
Una din temele centrale ale Consiliului European va fi tocmai pactul de competitivitate, promovat de Germania şi Franţa, care prevede printre altele şi o armonizare a impozitelor pentru companii. În Ungaria impozitul pentru societăţii variază între 10 şi 19 procente, în funcţie de veniturile anuale, iar pragul de la care se aplică este de 500 milioane de forinţi, aproximativ două milioane de euro.
- Liderul Eurogrupului contesta utilitatea Pactului. La fel ca si Soros
„Pactul pentru euro nu aduce nicio valoare adaugata”, a spus Preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker. „Tot ceea ce prevede acesta, există deja”, a spus el în faţa Comisiei pentru afaceri economice a Parlamentului European, adaugand ca initiativa ar putea chiar esua.
Nici magnatul George Soros nu e mai optimist, acesta sugerand ca adoptarea Pactului ar impinge Europa catre o divizare. Un asemenea acord ar putea duce la o Europa cu doua viteze şi ar putea ameninţa coeziunea politică a Uniunii Europene, a declarat Soros.
„(UE) va vedea o discrepanţă intre ţările cu surplus cronic si care vor continua sa se dezvolte, în timp ce ţările cu deficit vor fi trase în jos de greutatea datoriilor acumulate” a mai remarcat acesta. Soros susţine, de asemenea, crearea de obligaţiuni europene comune pentru a elimina primele legate de costul de împrumut pentru ţări care respectă aceste reguli.