Sari direct la conținut

Palatul Reginei Maria și vilele din Balcic, cândva un Saint-Tropez al elitelor din București. Descoperă „Orașul alb", micul paradis al României mari

B365.ro
Palatul Reginei Maria din Balcic, Bulgaria, Foto: AGERPRES
Palatul Reginei Maria din Balcic, Bulgaria, Foto: AGERPRES

Din cele 22 de vile proiectate la Balcic între anii 1930-1939 de arhitecta Henrieta Delavrancea-Gibory, puține mai sunt tefere. Unele au dispărut cu totul, altele sunt în ruină sau au fost transformate în hoteluri, ceea ce este mai bine decât să moară.

„Micul Paradis al României Mari” de la Balcic a însemnat o mare bogăție arhitecturală și culturală, ale cărei urme mai pot fi văzute și astăzi în Orașul Alb de pe Coasta de Argint.

Înainte ca Regina Maria să-și ridice Cuibul liniștit la Balcic, pictorița și profesoara de arte decorative Cecilia Cuțescu-Storck și sculptorul Frederic Storck s-au încumetat să locuiască singuri „în pustietățile acelea”.

Se întâmpla în anul 1922. Dacă din casa lor din București au făcut un templu al artelor (astăzi Muzeul Storcki), Palatul de la Balcic l-au închinat Zeului Soare și l-au transformat într-o școală de pictură, la care veneau cei mai mari pictori ai României: Iosif Iser, Ion Theodorescu-Sion, Sirato, Theodor Pallady, Tonitza, etc. Artiști, visători, scriitori, filosofi, boema Bucurestiului s-a mutat în orientalul Balcic.

Descoperă Balcicul, pe B365.ro, într-o călătorie prin paradisul pierdut, locul în care protipendada României a avut cele mai chic case de vacanță, printre migdali, smochini și pescari turci, tătari, aromâni și bulgari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro