Pământuri rare: un grup minier susține că a descoperit în Norvegia cel mai mare zăcământ din Europa
Un grup minier norvegian a anunțat joi, după noi expertize, că un zăcământ de pământuri rare din sud-estul Norvegiei este cel mai mare zăcământ de acest fel din Europa, scrie AFP, punctând că anunțul reprezintă o promisiune de autonomie pentru o Europă nerăbdătoare să își reducă dependența de China.
Potrivit Rare Earths Norway, zăcământul Fensfeltet conține 8,8 milioane de tone din aceste metale esențiale pentru tranziția către energia verde, mult mai bogat decât zăcământul Kiruna din Suedia, care se estimează că ar conține între 1 și 2 milioane de tone.
„După trei ani de activități de foraj intensive și de analize, (…) o primă estimare a resurselor minerale (…) arată că Fensfeltet este cel mai mare zăcământ de elemente de pământuri rare din Europa”, a precizat grupul într-un comunicat de presă.
Estimările, realizate cu sprijinul firmei canadiene de consultanță WSP, includ prezența la fața locului a 1,5 milioane de tone de magneți permanenți – materiale magnetice utilizate, printre altele, la mașinile electrice și la turbinele eoliene.
Extracția minieră ar putea începe în 2030, cu o investiție de 10 miliarde de coroane norvegiene (867 de milioane de euro) numai pentru prima fază, potrivit Rare Earths Norway.
În prezent, 98% din pământurile rare utilizate în UE sunt importate din China, care deține astfel un cvasimonopol asupra multora dintre aceste materii prime esențiale.
Europa, dependentă de importurile de pământuri rare
Groenlanda, o regiune autonomă a Danemarcei, a închis una dintre cele mai mari mine de pământuri rare din lume în noiembrie 2021, după ce indigenii inuiți au militat pentru acest lucru.
O măsură care a provocat îngrijorări după ce, cu doar câteva luni înainte, Afganistanul, un alt furnizor important de pământuri rare pentru industria din Occident, a căzut din nou în mâinile talibanilor.
Apoi, în ianuarie 2023, un grup minier suedez anunța descoperirea la Kiruna, în nordul Suediei, a „celui mai mare zăcământ cunoscut” de pământuri rare din Europa.
„Electrificarea, independența UE față de Rusia și China vor începe din [această] mină”, declara anul trecut ministrul suedez pentru energie despre zăcământul descoperit în țara sa.
Însă drumul către exploatarea zăcământului din Suedia ar putea fi unul lung, LKAB (compania suedeză de stat în domeniul mineritului) afirmând atunci că ar putea trece până la 10-15 ani înainte să înceapă propriu-zis activitățile de minerit și livrările către piețe.
În prezent, nicio mină de pământuri rare nu este în exploatare pe continent.
Comisia Europeană consideră pământurile rare printre cele mai importante resurse din regiune.
Pe același subiect: