Sari direct la conținut

Panorama cu ALP: „Mini-nucleara" de la Doicești, între propaganda românească și tristul adevăr economic

​​Panorama.ro
Prezentarea primei centrale din România care va produce energie cu tehnologia reactoarelor modulare mici, în Doicești, Foto: Inquam Photos / George Călin
Prezentarea primei centrale din România care va produce energie cu tehnologia reactoarelor modulare mici, în Doicești, Foto: Inquam Photos / George Călin

Bine v-am băgat capul pe ușa electronică. Acesta este newsletter-ul săptămânal „Panorama cu ALP”, la care vă invităm să vă abonați. Sunt Andrei Luca Popescu (ALP), jurnalist și redactor-șef adjunct la Panorama.

O dată pe săptămână, vă povestesc despre un subiect care mi s-a părut demn de atenția voastră sau care doar mă enervează atât de mult, că îmi vine să afle și alții. Sugestiile și dorințele voastre le aștept aici.

Vorbim azi despre provocările economice reale ale proiectului centralei nucleare de la Doicești, dincolo de propaganda parfumată patriotic a autorităților române, care au adunat toată presa la un „eveniment” unde nu s-a întâmplat nimic. Apoi, nici nu ne mai mirăm că Patriarhia Română și-a tras parcare ilegală în Dealul Mitropoliei, cu bariere și jandarmi, pentru a-și asigura „liniștea sufletească și căutările spirituale”.

Aflată în chinurile extrem de timpurii ale facerii la Doicești, la vreo 90 de kilometri de București, prima centrală nucleară din lume bazată pe tehnologia cu reactoare modulare mici (SMR) a companiei americane NuScale este un pariu îndrăzneț al României și SUA, pentru un viitor energetic mai curat și mai stabil. România poate avea enorm de câștigat, dacă el reușește.

Totuși, de 5 ani de când ne-am înhămat la această căruță, nu trebuie să uităm un lucru: deocamdată, totul e doar o promisiune împachetată frumos, într-o poleială propagandistică uneori dusă la extrem de autoritățile de la București. Înfăptuirea ei depinde de două lucruri: o căruță de bani și viabilitate economică. Marele noroc e că în spate stă voința politică a statului, și aici mă refer mai ales la cel american.

Citește mai mult pe ​Panorama.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro