Sari direct la conținut

Papa Francisc face apel la rugăciuni pentru „nobilul” și „foarte curajosul” popor chinez

HotNews.ro
Papa Francisc face apel la rugăciuni pentru „nobilul” și „foarte curajosul” popor chinez
Papa Francisc primind la Vatican o delegație de preoți catolici chinezi (FOTO: ABACA / Abaca Press / Profimedia)

Papa Francisc le-a transmis miercuri credincioșilor să se roage pentru „nobilul” și „foarte curajosul” popor chinez în comentarii spontane făcute în timpul audienței sale săptămânale, relatează Reuters.

Relațiile dintre Vatican și China comunistă au fost în mod tradițional tensionate, însă papa Francisc a făcut din normalizarea relațiilor cu Beijingul o prioritate a pontificatului său, amintește agenția Reuters.

În 2022 Vaticanul a anunțat că a reînnoit cu Beijingul un acord controversat și inițial secret privind numirea episcopilor romano-catolici în China.

A fost a doua oară când acordul cu caracter provizoriu a fost prelungit cu încă doi ani de când a fost încheiat pentru prima dată, în 2018.

Acordul a fost o încercare de a atenua vechile diviziuni din China continentală dintre credincioșii clandestini loiali papei și biserica oficială susținută de statul chinez. Pentru prima dată după anii 1950, ambele părți l-au recunoscut pe Papă ca lider suprem al Bisericii Catolice.

Papa Francisc, apel la rugăciuni pentru poporul chinez

Vorbind miercuri în timpul audienței sale săptămânale din Piața Sfântul Petru, suveranul pontif a salutat „iubitul popor chinez” în comentarii pe care le-a făcut la întâmpinarea delegației unei asociații care onorează un fost reprezentant al Sfântului Scaun la Beijing.

„Să ne rugăm pentru acest popor nobil și foarte curajos care are o cultură atât de frumoasă”, a adăugat papa Francisc în cadrul comentariilor spontane pe care le-a făcut.

Schimbarea de poziție a Vaticanului față de China este una controversată, criticii săi considerând că aceasta este o formă de conciliere față de o țară acuzată de încălcarea libertății religioase și abuzuri grave la adresa drepturilor omului.

Beijingul a urmat o politică de „sinizare” a religiei, încercând să elimine influențele străine și impună supunerea față de Partidul Comunist chinez.

În jur de 10-12 milioane de credincioși catolici trăiesc în China.

INTERVIURILE HotNews.ro