Parada militara de 1 Decembrie
Aproximativ 1.500 de militari si tehnica militara apartinand Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor, Serviciului Roman de Informatii si Serviciului de Protectie si Paza vor participa miercuri, 1 Decembrie, incepand cu ora 11.00, la Parada militara organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, in Piata Arcul de Triumf din Bucuresti.
Circulatia rutiera in zona Arcului de Triumf din Capitala va fi restrictionata.
Blocuri de parada 1 Decembrie:
Comandantul paradei de 1 Decembrie este generalul de brigada Nicolae Ciuca, comandantul Brigazii 282 Mecanizata ¬Unirea Principatelor¬, unul din cei mai tineri generali ai Armatei
Romaniei.
ASOCIATIA TRADITII MILITARE
Asociatia Traditii Militare, al carei Presedinte de Onoare este academicianul Dinu
C.Giurescu, este un grup de reconstituire, membru al Uniunii Europene a Asociatiilor
Istorico-Militare. Detasamentul, format din 18 persoane, poarta uniforme ale armatei romane din timpul Primului Razboi Mondial, cu decoratii originale si cu intregul echipament de
campanie.
ACADEMIA TEHNICA MILITARA
ACADEMIA FORTELOR TERESTRE ¬NICOLAE BALCESCU¬, din Sibiu
ACADEMIA FORTELOR AERIENE ¬HENRI COANDA¬
ACADEMIA NAVALA ¬MIRCEA CEL BATRAN¬
COLEGIUL MILITAR LICEAL ¬DIMITRIE CANTEMIR¬, din Breaza
FORTELE TERESTRE
BATALIONUL 495 PARASUTISTI ¬CAPITAN STEFAN SOVERTH¬
BATALIONUL 21 VANATORI DE MUNTE
BATALIONUL 60 PARASUTISTI ¬BANEASA-OTOPENI¬
BRIGADA 1 RACHETE SOL-AER ¬GENERAL NICOLAE DASCALESCU¬
BATALIONUL 307 INFANTERIE MARINA
SCOALA DE APLICATIE A FORTELOR NAVALE ¬VICEAMIRAL
CONSTANTIN BALESCU¬
DETASAMENT TEHNIC:
ELICOPTERUL IAR-330
Primele formatii care executa survolul sunt formate din elicoptere IAR-330 Puma SOCAT de la Flotila 90 Transport Aerian (Otopeni), Flotila 71 Aeriana (Campia Turzii) si de la Flotila 95 Aeriana (Bacau). Echipajele primei formatii sunt conduse de locotenent- comandorul Ionescu Florin. Cea de-a doua formatie il are ca lider pe locotenentul- colonelul Bratu Florin.
AERONAVA C 27 SPARTAN
Avionul de transport scurt mediu-curier C27 J SPARTAN participa pentru prima
data la parada dedicata Zilei Nationale si este insotit de doua avioane IAR-99 SOIM.
Recent intrate in exploatarea Fortelor Aeriene Romane, aeronavele C 27 J
SPARTAN vor inlocui treptat avioanele AN-26.
AVIONUL C-130 HERCULES
Echipajul aeronavei C-130 Hercules este format din: capitan-comandorul Marian Dinescu, capitanul Emil Bajinaru, capitanul Marcel Petrov, maistrul militar Ionel Alexandrescu, maistrul militar Valentin Ionica. Avioanele de transport C-130 Hercules apartin Flotilei 90 Transport Aerian.
AVIONUL IAR-99 SOIM
Avioanele IAR-99 SOIM, apartinand Scolii de Aplicatie a Fortelor Aeriene (3
aeronave), incheie dispozitivul de zbor apartinand Fortelor Aeriene. Formatia constituita pentru survol este condusa de locotenent-comandorul Ciprian Timofte si capitan-comandorul Gheorghe Istrate.
ELICOPTERUL IAR PUMA NAVAL
Ultimul elicopter care survoleaza Piata Arcului de Triumf este IAR PUMA NAVAL, care face parte din Grupul de Elicoptere al Fortelor Navale. Este comandat de loctiitorul pentru zbor al sefului de stat major al Flotei, comandorul Tudorel Duta. Este instructor de zbor in toate conditiile si are la activ peste 2500 ore de zbor, iar copilot este instructorul-sef pentru securitatea zborului la Grupul de Elicoptere Tuzla, locotenent Catalin Carnu.
HMMWV M
Blocul de parada cu tehnica de lupta din dotarea Fortelor Terestre este comandat de locotenent-colonelul Ovidiu Uifaleanu. El a participant in 2003 la misiunea NATO din Bosnia-Hertegovina si in 2007 a condus Batalionul 812 Infanterie ¬Soimii Carpatilor¬ in cadrul misiunii ISAF din Afganistan.
URO VAMTAC
Autovehiculul blindat pentru operatii speciale URO VAMTAC este un mijloc modern de lupta foarte mobil, intrat in inzestrarea Fortelor Terestre in anul 2007. Face parte din familia de autovehicule militare de clasa medie care, in varianta blindata, poate constitui o optiune foarte potrivita pentru indeplinirea misiunilor in teatrele de operatii. Fiabil, robust, usor si rapid, special conceput si foarte eficient in zone macroclimatice foarte calde, este usor de folosit in teren accidentat, avand o capacitate mare de trecere chiar daca adera la teren o singura roata.
TRANSPORTORUL DE TRUPE PIRANHA III C
Piranha III C este un autovehicul de lupta blindat pe roti, care a intrat in dotarea batalioanelor de infanterie din Fortele Terestre. Produs in Elvetia, Piranha III are un design deosebit, o protectie balistica variabila crescuta, blindaj performant si este dotat cu kituri de protectie impotriva minelor si a armelor chimice, radiologice, bacteriologice si nucleare.
MLI 84 M ¬JDERUL¬
Masina de lupta a infanteriei 84 M ¬Jderul¬ este un autovehicul de lupta blindat, amfibiu, pe senile, cu un echipaj de doi militari, care poate transporta noua militari. MLI asigura transportul protejat al grupei de infanterie si ducerea lupei de catre aceasta, nimiceste forta vie a inamicului si angajeaza lupta cu autovehiculele blindate.
TAB B 33 ¬ZIMBRUL¬
Transportorul amfibiu blindat B 33 ¬Zimbrul¬ este un autovehicul de lupta pe roti. Are un echipaj de lupta format din 11 militari, carora le asigura transportul protejat. Caracteristicile tehnico-tactice il recomanda ca o masina de lupta fiabila, fapt dovedit in teatrele de operatii, unde a fost si este folosit de batalioanele de infanterie din Fortele Terestre.
TANCUL TR 85 M1 ¬BIZONUL¬
Tancul TR 85 M1 ¬Bizonul¬ este un tanc mijlociu, avand un echipaj format din patru militari si o greutate totala de 50 t.
SISTEMUL DE ARTILERIE LAROM
Sistemul de artilerie LAROM este interoperabil si are performante la nivelul sistemelor similare aflate in dotarea armatelor celorlalte tari membre ale NATO. Are mobilitate ridicata si capacitate rapida de deschidere a focului.
COMPLEXUL ANTIAERIAN TRACTAT ¬OERLIKON¬
Complexul antiaerian tractat 2 x 35 mm ¬OERLIKON¬ este un sistem de artilerie antiaeriana care poate combate elicoptere de atac ce zboara la inaltimi mici si foarte mici, rachete aer-sol si avioane cu sau fara pilot, precum si tinte terestre usor blindate.
COMPLEXUL ANTIAERIAN AUTOPROPULSAT ¬GHEPARD¬
GHEPARD este un sistem de artilerie antiaeriana blindat, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicata. Poate executa misiuni de lupta in orice conditii meteorologice, ziua
si noaptea si in conditii de bruiaj radioelectronic.
AUTOSTATIILE RADIO HARRIS/ CHEVROLET
Autostatiile radio Harris/Chevrolet sunt autostatii radio cu salt de frecventa, ce asigura comunicatii radio la nivel tactic, cu performante superioare in transmiterea secretizata de voce si date, lucru in retele, cu dimensiuni si mase reduse si cu autonomie crescuta. Comunicatiile se pot realiza cu statiile radio in configuratii portabile, mobile sau fixe.
SISTEMUL DE RACHETE SOL-AER CU BAZA LA SOL HAWK
Detasamentul de tehnica HAWK este format din trei puncte de conducere a focului de nivel pluton dispuse pe autospeciale, avand atasat cate un lansator cu cate trei rachete. Comandantul detasamentului este capitanul Irinel IVORCIUC din Brigada 1 Rachete Sol-
Aer -Nicolae Dascalescu-.
INSTALATIA MOBILA DE LANSARE (IML)
Detasamentul este condus de lt. cdor. Florentin NANU. Cele doua IML fac parte din Sectia rachete navale a Divizionului 150 Rachete Navale.
AMBARCATIUNILE RHIB
Cele doua ambarcatiuni RHIB au echipaje formate din militari ai Sectiei scafandri de lupta si nave speciale. Ele sunt folosite pentru desfasurarea unor misiuni specifice scafandrilor EOD (minori, deminori) si Fortelor pentru Operatii Speciale, cum ar fi: cautare, descoperire, distrugere, transport la obiectiv a personalului EOD, controlul acvatoriilor, danelor si cheurilor, controlul operei vii la nave, misiuni de ¬First Protection¬, infiltrare si extractie in/din obiectiv.
DETASAMENTUL DE JANDARMI
Blocul de defilare al Ministerului Internelor si Reformei Administrative este condus de maiorul Viorel Mocanu, iar Detasamentul de garda si ceremonii militare, constituit din subofiteri de elita, prezinta onorul intr-o tinuta care aminteste glorioasa traditie a acestei arme.
Urmeaza Detasamentul de actiuni speciale din cadrul Brigazii Speciale Interventie Vlad Tepes a Jandarmeriei. Luptatorii acestei unitati de elita sunt responsabili de restabilirea ordinii publice cand aceasta este grav tulburata, dar si de interventia antiterorista pe intreg teritoriul tarii.
DETASAMENTUL DE CAVALERIE
Defilarea Detasamentului de cavalerie al Jandarmeriei devine o constanta a manifestarilor prilejuite de Ziua Nationala. Calul a fost o prezenta constanta in structurile militare, iar bidiviii de astazi sunt parteneri de efect si eficienta ai jandarmilor atat in timpul competitiilor sportive, cat si in misiunile de ordine publica, fiind priviti, de fiecare data, cu respect si curiozitate.
INSPECTORATUL PENTRU SITUATII DE URGENTA
1. Defileaza AUTOSPECIALA PENTRU GRUPA OPERATIVA, Volkswagen
Touareg Acest mijloc de transport asigura cresterea capacitatii de actiune a grupei operative, asigurand deplasarea rapida in teren variat, in rampa marita sau prin vaduri cu adancimea de pana la 50 cm.
2. Urmeaza AUTOSPECIALA MEDICULUI DE URGENTA, Nissan Pathfinder, destinata interventiilor de prim ajutor calificat avansat, sau in sprijinul ambulantei de tip B.
3. Parada continua cu defilarea a patru ambulante: doua tip B Volkswagen Transporter, dotate cu echipamente medicale de ultima generatie, folosite pentru acordarea primului ajutor medical de urgenta si transportul persoanelor catre unitatile spitalicesti, doua tip C Mercedes Sprinter, incadrate cu personal specializat si echipamente medicale performante, ce permit interventii specifice cu un grad ridicat de complexitate. Acestea reprezinta componente deosebit de importante ale modulelor SMURD.
4. Defilarea continua cu AUTOSPECIALA DE INTERVENTIE LA ACCIDENTE COLECTIVE SI CALAMITATI pe sasiu de Renault Midlum, care are in dotare spitalul mobil compus din trei corpuri pe structura gonflabila, dotate cu materiale de uz medical pentru spitalul de linie.
5. Parada continua cu o AUTOSPECIALA DE STINGERE CU APA SI SPUMA DE CAPACITATE MEDIE Renault Midlum, utilizate pentru stingerea incendiilor izbucnite in locuri greu accesibile sau in zonele urbane aglomerate si cu trafic intens.
6. Urmeaza AUTOSPECIALA DE STINS INCENDII CU APA SI SPUMA DE CAPACITATE MARITA, pe sasiu Iveco-Magirus, destinata in special interventiilor in afara localitatilor. Dispune atat de echipament pentru stingerea incendiilor si rezerva de apa, cat si de echipamente de descarcerare si de acordare a primului ajutor medical. Autospeciala asigura stingerea incendiilor de produse petroliere, prin folosirea spumei mecanice, precum si a celor de substante combustibile solide, folosind apa refulata prin tevi si un tun manual de refulare.
7. Urmeaza doua AUTOSPECIALE PENTRU ILUMINAT SI DESCARCERARE pe
autosasiu Mercedes Vito care tracteaza peridocuri cu barci pneumatice avand capacitatea de 10 persoane, deservite de cate doi scafandri de interventie in mediu acvatic echipati cu costume de scufundare. Asemenea mijloace de salvare, cca 300 la numar, au fost folosite si pe timpul inundatiilor si se regasesc in dotarea tuturor subunitatilor de pompieri. In primele 11 luni ale acestui an echipajele de urgenta, reanimare si descarcerare au intervenit la 124868 cazuri de urgenta, salvand numeroase vietii.
8. Blocul de defilare al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta este incheiat de AUTOSPECIALA DE SALVARE SI LUCRU LA INALTIME de tip Bronto Sky Lift, pe sasiu Iveco, care poate interveni pana la inaltimea de 38 metri. Actiunea platformei de interventie la inaltime, sustinuta de bratul telescopic este controlata de un computer, incarcatura maxima fiind de 500 kg. Platforma este echipata cu un tun pentru refularea apei si este adusa de un sistem mobil de tevi pana la gura de refulare. Aceasta facilitate deosebit de importanta contribuie la operativitatea actiunilor de interventie, nemaifiind nevoie ca servantii sa realizeze, anevoie si in conditii de risc, un dispozitiv alcatuit din furtunuri pentru refularea apei.
POLITIA DE FRONTIERA ROMANA
SERVICIUL ROMAN DE INFORMATII
Serviciul Roman de Informatii este autoritatea nationala in prevenirea si combaterea terorismului, coordonator tehnic al Sistemului National de Prevenire si Combatere a terorismului. Brigada Antiterorista este unitatea specializata a Serviciului Roman de
Informatii, componenta a Directiei Generale pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului.
Detasamentul care defileaza astazi este format din 59 de ofiteri si subofiteri, urmat de
autospeciale de interventie pentru executarea misiunilor de lupta. Autospecialele Serviciului Roman de Informatii sunt destinate transportului echipajelor de interventie, materialelor si antrenamentului. Sunt special pregatite pentru a raspunde exigentelor misiunilor complexe de
interventie contrateroriste, domeniu in care Brigada Antitero este autoritate nationala.
SERVICIUL DE PROTECTIE SI PAZA
Serviciului de Protectie si Paza este structura specializata in protectia demnitarilor, este membru al Asociatiei Internationale de Protectie a Demnitarilor si al Retelei Europene
pentru Protectia Personalitatilor Publice.
Coloanele care vor defila constituie doua dintre dispozitive specifice pentru protectia demnitarilor, una pentru oras, cealalta pentru zonele greu accesibile sau pentru deplasarea in conditii de vreme nefavorabila. De asemenea, la defilare participa cinci motociclisti care sigura escorta coloanelor oficiale. Membrii tuturor echipelor sunt antrenati in conditii speciale, in conformitate cu standardele internationale pentru asigurarea protectiei demnitarilor.
REGIMENTUL 30 GARDA ¬MIHAI VITEAZUL¬
Detasamentul Regimentului 30 Garda ¬Mihai Viteazul¬ este unitate etalon a Armatei Romaniei, cu trecut istoric impresionant, comandata de locotenent-colonelul Virgil-Ovidiu
Pop.
MUZICA REPREZENTATIVA A MINISTERULUI APARARII
Formatie etalon a muzicilor militare din Romania, condusa de colonelul Valentin Neacsu, muzica Reprezentativa a Ministerului Apararii Nationale a contribuit, pe plan national si international, la intensificarea relatiilor culturale dintre armatele si statele lumii si la recunoasterea valorilor muzicale nationale.