Sari direct la conținut

Paradoxul economiei verzi. 500.000 de copaci au fost tăiați pentru megafabrica Tesla de lângă Berlin

HotNews.ro
Tăieri masive de copaci pentru megafabrica Tesla de lângă Berlin / FOTO Michael Sohn / AP / Profimedia
Tăieri masive de copaci pentru megafabrica Tesla de lângă Berlin / FOTO Michael Sohn / AP / Profimedia

Dezvoltarea megafabricii Tesla de lângă Berlin a dus la tăierea a aproximativ 500.000 de copaci, potrivit imaginilor din satelit, relatează The Guardian

Construcția fabricii germane a fost extrem de controversată de la început și a atras proteste semnificative, provocând o dezbatere despre compromisurile implicate în dezvoltarea unei economii verzi.

Elon Musk, proprietarul Tesla, a criticat poliția locală pentru că a eliberat „protestatarii de stânga”.

Imaginile din satelit arată că 329 de hectare de pădure au fost tăiate pe amplasamentul fabricii între martie 2020 și mai 2023, potrivit companiei de informații de mediu Kayrros. Asta echivalează cu aproximativ 500.000 de copaci.

Începând cu luna mai, activiștii pentru climă au protestat împotriva extinderii planificate a megafabricii, ocupând căsuțe în copaci într-o tabără din apropiere și încercând să ia cu asalt locul. Un grup a incendiat un stâlp de electricitate și a oprit producția fabricii pentru câteva zile în martie.

Daune globale prin exploatarea minieră

Karolina Drzewo, reprezentantă a campaniei Turn Off Tesla’s Tap, a declarat că analiza a arătat că producția de vehicule electrice a companiei a provocat distrugerea locală a naturii, precum și daune globale prin exploatarea unor mine de minerale și metale.

„Într-una dintre cele mai uscate regiuni din Germania, prea mult din mediu a fost deja distrus”, a spus ea. „Trebuie prevenită extinderea și, prin urmare, și mai multă distrugere a pădurilor și punerea în pericol a zonei protejate de apă potabilă.”

Tesla nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Costul compromisului

Antoine Halff, analistul la Kayrros, a spus că fabrica Tesla din Germania a dus la tăierea unui număr mare de copaci, care au echivalat cu aproximativ 13.000 de tone de CO2, cantitatea anuală emisă de 2.800 de mașini cu motor cu ardere internă în medie din SUA. 

„Deci, aceasta este o fracțiune din numărul de mașini electrice pe care Tesla le produce și le vinde în fiecare trimestru”, a spus el. „Întotdeauna aveți compromisuri, așa că trebuie să fiți conștienți care sunt termenii compromisului.”

În iulie, un plan de extindere a fabricii Tesla pentru a dubla producția la 1 milion de mașini pe an a fost aprobat de Ministerul Mediului al statului Brandenburg.

Zeci de incidente de mediu au fost raportate la fața locului – unde sunt produse și milioane de celule de baterie – inclusiv scurgeri de motorină, vopsea și aluminiu.

Elon Musk a inaugurat personal Gigafactory Berlin în mai 2022 după ce Tesla a investit 5 miliarde de euro în uzina cu 12.000 de angajați și în una separată pentru producerea de baterii electrice.

INTERVIURILE HotNews.ro