Cum explică procurorii că dosarul care îl vizează pe Călin Georgescu este instrumentat de Parchetul General: E implicat și un magistrat

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) a transmis miercuri seară un comunicat de presă în care anunță că în dosarul care îl vizează pe fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu este implicat și un magistrat, despre care procurorii spun că „a sprijinit activitățile infracționale”.
Parchetul General precizează că îi revine competenţa de soluţionare a dosarului în care este cercetat Călin Georgescu, arătând că se fac cercetări şi în privinţa unui magistrat care ar fi sprjinit activităţile infracţionale.
„În cadrul dosarului care face obiectul comunicatului de presă menţionat anterior, se efectuează cercetări şi în raport de sprijinirea activităţilor infracţionale de către o persoană care are calitatea de magistrat. Potrivit prevederilor Legii nr. 49/2022, în asemenea situaţii, competenţa de soluţionare aparţine exclusiv Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în raport de toate infracţiunile ce fac obiectul cercetărilor”, a transmis PICCJ, referitor la competenţa privind instrumentarea dosarului în care este vizat Călin Georgescu.
Parchetul menționează că „în raport de infracţiunile aflate în competenţa de soluţionare prevăzută de lege pentru unităţile de parchet ierarhic inferioare, cauzele instrumentate de acestea au fost preluate, în baza art. 325 Cod de procedură penală, de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie in vederea efectuării urmăririi penale”.
„Prin urmare, PICCJ are competenţa materială, teritorială şi după calitatea persoanei, în raport de toate infracţiunile ce fac obiectul cercetărilor”, mai scrie în comunicatul procurorilor.
Parchetul General contrazice astfel informațiile vehiculate în spațiul public în ultimele ore conform cărora nu are competența de instrumentare a dosarului.
Jurnalistul Ovidiu Vanghele, de la Centrul de Investigații Media, a remarcat mai devreme miercuri seară, într-o postare pe pagina lui de Facebook, că „cele mai grele fapte din cele” comunicate în comunicatul inițial al procurorilor de la PICCJ „sunt de competența DIICOT, (iar) cele mai «soft» sunt de competența parchetelor normale”.
El precizează că a transmis o solicitare în acest sens PICCJ.
„Am întrebat Parchetul General cum de a ajuns să fie el competent pe faptele alea. Parchetul, care a înțeles tot din miza acestei povești, ce ziceți că mi-a răspuns? Eu zic că în zece zile o să-mi spună că au nevoie de încă 20, pariu?! Hai, că aș vrea să mai și pierd un pariu, că m-am săturat de câte-am câștigat!”, a scris Ovidiu Vanghele, în postarea de pe pagina lui de Facebook, atașând o fotografie a solicitării trimise Parchetului General.
„În temeiul Legii 544/2001, în calitate de jurnalist, vă rog să-mi transmiteți cum a ajuns PICCJ competent în dosarul numitului Călin Georgescu, având în vedere că faptele invocate în comunicatul de presă sunt, în principiu, în competența DIICOT”, scrie în solicitarea transmisă de acesta, conform fotografiei atașate.
Anterior în cursul zilei de miercuri, Parchetul General anunţase punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Călin Georgescu, printre acuzaţii aflându-se instigare la acţiuni împotriva ordinii constituţionale, comunicarea de informaţii false, fals în declaraţii în formă continuată privind sursele de finanţare a campaniei electorale şi declaraţile de avere.
„Procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în cursul zilei de astăzi, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană fizică”, a anunţat PICCJ.
Persoana vizată este Călin Georgescu, ridicat miercuri din trafic în baza unui mandat de aducere şi audiat timp de peste cinci ore la sediul Parchetului.
Dimineață, au avut loc zeci de percheziții vizând acţiuni împotriva ordinii constituţionale, instigare publică, iniţierea unei organizaţii cu caracter fascist, fals în declaraţii privind sursele de finanţare a campaniei electorale.
Procurorii Parchetului General susțin că mercenarul Horațiu Potra, ale cărui imobile au fost percheziționate miercuri, s-a implicat în finanțarea campaniei electorale a lui Călin Georgescu, au declarat surse oficiale citate de G4Media. Procurorii afirmă că Potra i-a transmis omului de afaceri de origine română Frank Timiș că Georgescu vrea să deschidă toate minele de aur din România și că „are sprijinul americanilor care i-au făcut campanie lui Donald Trump”.
Procurorii mai susțin că Georgescu i-a cerut lui Potra încă din 27 aprilie 2022 să îl abordeze pe Frank Timiș pentru a-i susține campania electorală cu 20-35 de milioane de dolari. Horațiu Potra i-ar fi adresat apoi un mesaj lui Frank Timiș în care i-a spus că Georgescu vrea să candideze la prezidențiale în 2024 și vrea să deschidă toate minele din România, în special minele de aur.