Sari direct la conținut

Parcul Circului din București, o groapă de gunoi transformată în Paradis. Cum se alege praful de opera unui mare arhitect peisagist

HotNews.ro
Parcul Circului din Bucuresti 1967 / FOTO Agerpres
Parcul Circului din Bucuresti 1967 / FOTO Agerpres

Amenajat după anul 1960, pe o suprafață de 18 hectare cu un relief aparte și realizat aproape în întregime artificial, Parcul Circul de Stat București, a fost construit în scopul de a evidenția clădirea Circului.

Ziarele anului 1960 anunțau astfel proiectul:

„Pe locul unui maidan unde se depuneau resturile orașului, fosta groapă Tonolla va deveni un Parc, cu alei pietruite, cu un lac ce va avea o adâncime de 4 metri și jumătate și o suprafață de un hectar și jumătate, arbori pletoși, un restaurant și – ceea ce este mai important – un Circ. Un circ luminat feeric, cu pereții exteriori transparenți și lucitori ca de cristal și două esplanade înverzite.”

Unde este acum Lacul Circului era o groapă ca un crater de pe Lună, povestea arhitectul Valentin Donose, peisagistul care a realizat proiectul.

Cât despre lac, acesta era mai mult o băltoacă de 8000 de metri pătrați, iar una dintre marile provocări a fost realizarea unui deal artificial.

Acum, paradisul e-n paragină, cu un sistem de irigații stricat de câțiva ani. 

Citește, pe B365.ro, despre mărirea și decăderea Parcului Circului, documentate de jurnalista Antoaneta Dohotariu. 

INTERVIURILE HotNews.ro