Sari direct la conținut

PARIS 2024. De ce delegația SUA nu a sosit alfabetic pe Sena în ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, ci pe locul de onoare dinaintea Franței

HotNews.ro
PARIS 2024. De ce delegația SUA nu a sosit alfabetic pe Sena în ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, ci pe locul de onoare dinaintea Franței
Vasul cu delegația SUA la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice Paris 2024 cu portdrapelul LeBron James - FOTO: Mauro PIMENTEL / AFP / Profimedia

În premieră, vineri defilarea echipelor olimpice nu s-a făcut pe un stadion, ci pe fluviul Sena, în bărci sau vaporașe adaptate dimensiunii delegațiilor. Ordinea a fost alfabetică, dar ceremonialul olimpic a surprins publicul și telespectatorii prin excepțiile sale. 

Prin tradiție, întotdeauna prima delegație care defilează este cea a Greciei, țara care a fondat Jocurile Olimpice antice. Un alt punct fix este cel al țării gazdă, care încheie defilarea. 

Doar două orașe au trei Jocuri Olimpice

Până în acest an, dintre toate orașele lumii, doar Londra organizase trei ediții ale Jocurilor: 1908, 1948 și 2012. 

Parisul s-a adăugat pe această listă onorantă, CIO decizând ca, după edițiile din 1900 și 1924, la fix 100 de ani capitala Franței să fie, în 2024, pentru a treia oară gazda Jocurilor Olimpice.

A contat, așa cum a spus la ceremonia de vineri președintele CIO Thomas Bach, faptul că ”ne întoarcem în orașul natal al fondatorului olimpismului modern: Pierre de Coubertin”.

Dar înainte ca barca uriașă cu delegația Franței să vină pe Sena, alte două bărci mari, cu sute de sportivi, au precedat-o, pe o ploaie care i-a murat deopotrivă pe sportivi, delegați, spectatori și artiști: delegațiile Australiei și a Statelor Unite. 

Barca Franței la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris: Jacovides-Perusseau / Bestimage / Profimedia
Delegația Australiei la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice Paris 2024: Guo Yu / Xinhua News / Profimedia
Delegatia SUA la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice Paris 2024: Aytac Unal / AFP / Profimedia

De ce Australia și SUA au încheiat?

Australia a fost penultima pentru că va găzdui Jocurile Olimpice de la Brisbane din 2032. Iar SUA a fost ultima înaintea Franței pentru că va organiza Jocurile de la Los Angeles din 2028. Peste 4 ani, după Paris și Londra, Los Angeles va deveni al treilea oraș cu trei ediții organizate: 1932, 1984 și 2028.

De altfel, cele trei bărci care au încheiat au și cei mai mulți sportivi. În funcție de numărul sportivilor prezenți la Paris, cele mai mari delegații sunt:

  • SUA 593
  • Franța 573
  • Australia 460
  • Germania 427
  • Japonia 404
  • Italia 403
  • China 388

Numărul nu este proporțional cu populația, ci mai degrabă cu forța sportivă, pentru că locurile olimpice se câștigă prin calificări.

România are, la Paris, o delegație de 106 sportivi, în 18 sporturi.

Delegația României la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 (Foto: Damien MEYER / AFP / Profimedia)
INTERVIURILE HotNews.ro