Sari direct la conținut

Parlamentarilor le-a sarit somnul

Adevarul

Cand a afirmat, luat pe sus de un val de aprecieri ironice ca Parlamentul este un fel de statiune balneo-climaterica de odihna, Adrian Nastase a pierdut din vedere doua amanunte. Primul, este presedintele Camerei Deputatilor si prin comparatia facuta s-a autoportretizat ca un administrator de la Sovata sau Tusnad-Bai.

Al doilea, Parlamentul nu mai este cel de pe vremea cand Adrian Nastase conducea guvernul. Atunci regula era simpla. Legile care veneau de la Palatul Victoria treceau fara nici o discutie. Ce venea de la Opozitie era respins fara prea multa bataie de cap.

Vioiul Valer Dorneanu prezida sedinte cu 15 parlamentari plictisiti in sala, dintre care 10 de la PSD, carora le venise randul sa stea de planton cu mana sus si restul, cine stie ce ametiti din Opozitie, incercand sa-si explice de ce nu si-au gasit altceva mai bun de facut. Acum situatia este cu totul alta. Raportul de forte dintre Putere si Opozitie este foarte strans.

Partidele parlamentare nu isi mai pot permite sa-si lase oamenii sa plece la odihna, pentru ca soarta unei legi, a unei motiuni sau chiar a guvernarii va depinde de cateva voturi. Nu va fi vreme de huzur, pentru ca fiecare dintre tabere si-a propus, inca de la inceputul sesiunii ordinare, obiective ambitioase. Alianta D.A. nu a scapat de obsesia inlocuirii presedintilor celor doua Camere.

In loc sa-si asume responsabilitatea pentru decizia paguboasa de a parasi dezbaterile la momentul alegerii presedintilor Camerelor, liderii grupurilor parlamentare PD si PNL cauta acum sa-i revoce pe presedintii in functie, chiar daca judecatorii Curtii Constitutionale au interzis asemenea procedura. Decizia Curtii Constitutionale a gasit urechi surde in grupurile Aliantei.

Talibanii din grupurile liberale si democrate se straduiesc sa schimbe regulamentele, astfel incat sa se poata pune problema revocarii lui Nicolae Vacaroiu si a lui Adrian Nastase. Plecandu-se de la premisa ca nu s-a respectat votul secret, se vehiculeaza ideea amenajarii, in aulele parlamentare, a unor cabine de vot unde deputatii sa poata sa-si exprime vointa in cel mai mare secret posibil.

Ar mai trebui sa se ceara prezenta unor observatori internationali de la Consiliul Europei, OSCE si alte organisme specializate pentru a urmari corectitudinea votului secret in Parlamentul de la Bucuresti si a-i lecui pe deputatii romani de frica fata de superiorii politici. De la Palatul Victoria, premierul Tariceanu anunta Parlamentul ca va fi mult de lucru.

Guvernul a trimis o lista cu prioritati, care cuprinde peste 60 de legi. Marea lor majoritate sunt proiecte mostenite de la fostul guvern. „Testamentul” lui Adrian Nastase in domeniul legislativ este de 71 de proiecte de lege. Calin Popescu Tariceanu, mai putin radical fata de liderul PSD, a declarat ca sustine 66 dintre cele 71 de proiecte ramase de la cabinetul PSD.

De fapt, pentru actuala guvernare, mostenirea mandatului 2000-2004 a venit ca o mana cereasca la inceputul sesiunii parlamentare. Pana isi intra in mana noua putere, Parlamentul nu va duce lipsa de materie prima. In ceea ce priveste productia originala, Guvernul Tariceanu a venit cu promisiuni. Se pregatesc nu mai putin de 91 de legi, care vor fi trimise cat de curand Parlamentului.

Pe primele doua locuri ale listei cu viitoarele urgente figureaza proiecte de lege care fac parte din angajamentele luate fata de Uniunea Europeana: anularea imunitatii ministrilor si completarea declaratiilor de avere si de interese ale demnitarilor.

Dar ce mai vede Guvernul ca urgente pentru societatea romaneasca? Sprijinul acordat de stat tinerilor din mediul rural – pe locul 4, consolidarea exploatatiilor agricole – pe locul 5, si modificarea Legii privind organizarea si functionarea pietelor alimentare – pe locul 6 al listei. Ca sa faca aceasta lista cat mai lunga, ministrul Relatiei cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, s-a straduit din greu.

A maturat toate birourile, a rasturnat toate sertarele si a mai gasit vreo 10 legi de ratificare a unor acorduri internationale.

Pe langa acestea, a mai inserat, la pozitiile 33 si 41, doua proiecte care ii vor face mare placere lui Adrian Nastase cand vor fi dezbatute: Legea pentru aprobarea cotelor de recolta la speciile de urs, lup si pisica salbatica pentru sezonul de vanatoare 2005-2006 si Legea fondului cinegetic si a protectiei vanatului.

Dincolo de prioritatile legislative si de controversele politice, mai sunt initiativele ministrilor Aliantei. Titularul de la Agricultura, Gheorghe Flutur, a anuntat deja ca se va reveni la principiul restitutio in integrum in ceea ce priveste proprietatea funciara. Toate acestea vor cam alunga somnul parlamentarilor in banci.

Parlamentul, in special Camera Deputatilor, mai are o povara de sute de miliarde: gestionarea unor importante fonduri care ii revin prin Buget. Investitii de mii de miliarde pentru lucrarile de la Palatul Parlamentului, achizitii, dotari, deplasari in strainatate. Aici, lucrurile au inceput bine. Un deputat roman a calcat deja in localitatea Oaxaca din Mexic. Si mandatul este de-abia la inceput.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro