Sari direct la conținut

Parlamentul European a anunțat nominalizările la Premiul Zaharov pentru libertate. Elon Musk, pus pe listă de „suveraniști” și „patrioți”

HotNews.ro
Elon Musk, Foto: © Frédéric Legrand | Dreamstime.com
Elon Musk, Foto: © Frédéric Legrand | Dreamstime.com

Grupurile politice din Parlamentul European şi-au prezentat joi candidaţii la Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, distincţie acordată pentru a onora personalităţi şi organizaţii excepţionale care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale, relatează Agerpres.

Candidaţii au fost prezentaţi într-o şedinţă comună a Comisiei pentru afaceri externe (AFET), a Subcomisiei pentru drepturile omului (DROI) şi a Comisiei pentru dezvoltare (DEVE) ale Parlamentului European. Nominalizările pentru Premiul Saharov pot fi făcute de grupurile politice din PE sau de grupuri de cel puţin 40 de eurodeputaţi. Candidaţii din acest an sunt:

  • Maria Corina Machado, ca lideră a forţelor democratice din Venezuela, şi preşedintele ales Edmundo González Urrutia, reprezentând toţi venezuelenii din interiorul şi din afara ţării, care luptă pentru restaurarea libertăţii şi democraţiei (nominalizare făcută de grupul Partidului Popular European, PPE);
  • Mişcările „Women wage peace” şi „Women of the sun” şi cofondatoarele lor, Yael Admi şi Reem Hajajreh (nominalizare făcută de grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, S&D);
  • Elon Musk (nominalizare făcută de grupul Patrioţi pentru Europa);
  • Edmundo González Urrutia (nominalizare făcută de grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, ECR);
  • Mişcările „Women Wage Peace” şi „Women of the Sun” (nominalizare făcută de grupul Renew Europe);
  • Gubad Ibadoghlu (nominalizare făcută de grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană);
  • Jurnalişti în Palestina (Hamza & Wael Al-Dahdouh, Plestia Alaqad, Shireen Abu Akleh şi Ain Media în onoarea lui Yasser Murtaja & Roshdi Sarraj), nominalizare făcută de grupul Stângii din Parlamentul European;
  • Elon Musk (nominalizare făcută de grupul Europa Naţiunilor Suverane).

Câștigătorul Premiului Zaharov va fi anunțat luna viitoare

În acest an, Conferinţa preşedinţilor, formată din preşedinta PE Roberta Metsola şi liderii grupurilor politice europarlamentare, va desemna câştigătorul pe 24 octombrie, iar ceremonia de înmânare a Premiului Saharov va avea loc pe 18 decembrie, în sesiune plenară la Strasbourg.

Premiul Saharov pentru libertate de gândire este acordat anual începând cu 1988 persoanelor şi organizaţiilor care luptă pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Este numit astfel în onoarea fizicianului şi disidentului sovietic Andrei Saharov, iar valoarea premiului este de 50.000 euro. 

Anul trecut premiul a fost acordat postum lui Mahsa Amini, tânăra ucisă în custodia Poliției Moravurilor din Iran după ce a fost reținută fiindcă nu purta corect hijabul. Moartea ei a declanșat cele mai mari proteste împotriva regimului de la Teheran din ultimii ani. Alături de Amini a fost premiată și mișcarea „Femeie, Viaţă, Libertate” din Iran.

În 2022 Parlamentul European a acordat Premiul Zaharov poporului curajos al Ucrainei, reprezentat de preşedintele ucrainean, de liderii aleşi şi de societatea civilă. Premiul a fost decernat în 2021 disidentului rus Alexei Navalnîi, pentru lupta sa contra corupţiei şi abuzurilor Kremlinului împotriva drepturilor omului.

FOTO Articol: Frédéric Legrand | Dreamstime.com.

INTERVIURILE HotNews.ro