Sari direct la conținut

Parlamentul European va adopta astăzi Fondul Tranziției Juste cu fonduri de 1,95 miliarde de euro pentru România

HotNews.ro
Parlamentul European va adopta astăzi Fondul Tranziției Juste cu fonduri de 1,95 miliarde de euro pentru România

Parlamentul European va adopta astăzi Fondul Tranziției Juste care va sprijini cu 1,95 miliarde de euro tranziția spre o economie verde în România, anunță eurodeputatul Siegried Mureșan.

„Fondul Tranziției Juste este un instrument creat special pentru a ajuta regiunile europene care au cea mai mare nevoie de finanțare în tranziția spre o economie verde. Este vorba de acele regiuni care sunt cele mai dependente de o economie bazată pe emisii de carbon și unde este nevoie să facem cele mai mari investiții pentru a ajunge la o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon, așa cum este prevăzut în Pactul Ecologic European”, explică eurodeputatul pe pagina sa de Facebook.

Acesta precizează că fondul va avea un buget total de 17,5 miliarde de euro, finanțare europeană nerambursabilă, banii urmând să vină din Bugetul Multianual al Uniunii Europene (7,5 miliarde de euro) și din Planul European de Redresare (10 miliarde de euro).

„Vestea bună pentru România este că țara noastră va fi unul dintre marii beneficiari ai acestui instrument: 1,95 de miliarde de euro, adică 11% din buget, îi vor reveni României prin Fondul Tranziției Juste”, subliniază Siegfried Mureșan.

„Vom folosi acești bani pentru a ajuta locuitorii din Valea Jiului, Oltenia, Galați și din toate acele regiuni și orașe românești care în prezent sunt cele mai dependente de o economie intensivă în emisii de carbon. Obiectivul este ca toate aceste regiuni să facă mai ușor tranziția spre o economie verde, fără să afectăm locurile de muncă ale oamenilor, ci, din contră, să contribuim la crearea de noi locuri de muncă mai stabile, bine plătite și mai prietenoase cu mediul”, explică eurodeputatul.

Acesta mai precizează că, după ce va fi adoptat formal astăzi de către Parlamentul european, regulamentul privind Fondul Tranziției Juste urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, devenind literă de lege, iar apoi banii vor putea fi accesați de țările membre ale Uniunii Europene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro