Sari direct la conținut

Partidul de opoziție al lui Peter Magyar se va alătura blocului de centru-dreapta din Parlamentul European. PPE a votat cu 97% pentru primirea Tisza

HotNews.ro
Partidul de opoziție al lui Peter Magyar se va alătura blocului de centru-dreapta din Parlamentul European. PPE a votat cu 97% pentru primirea Tisza
Opozantul lui Viktor Orban, Peter Magyar, și Manfred Weber, liderul PPE, la Budapesta, pe 14 iunie 2024. Sursa foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Partidul de opoziție Tisza din Ungaria se va alătura blocului de centru-dreapta al Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, a anunțat marți liderul formațiunii, Peter Magyar, potrivit Reuters.

Noul actor de pe scena politică de la Budapesta reprezintă o adevărată amenințare la adresa controlului de fier al premierului Viktor Orban asupra puterii, Magyar promițând să combată corupția care afectează statul și să restabilească mecanismele democratice de control și echilibru („checks and balances”) despre care spune că au fost erodate în timpul celor 14 ani de guvernare ai lui Orban.

„Suntem fericiți că grupul PPE tocmai a votat cu 97% din voturi pentru admiterea noastră”, a declarat Magyar, într-o conferință de presă la Bruxelles.

Partidul său de centru-dreapta a câștigat șapte din cele 21 de locuri ale Ungariei în Parlamentul European la alegerile pan-europene organizate pe 9 iunie, mai multe decât restul celorlalți contestatari ai lui Orban la un loc.

Formațiunea Fidesz, a lui Orban, și micii ei aliați creștin-democrați au obținut 11 locuri, în scădere de la cele 13 mandate pe care le aveau înainte de alegeri.

Magyar a declarat ulterior în cursul zilei de marți, într-o înregistrare video pe Facebook, că își va ocupa locul de europarlamentar, în ciuda faptului că a indicat anterior că preferă să rămână în Ungaria și să se concentreze pe pregătirea terenului pentru a-l învinge pe Orban la următoarele alegeri naționale, care vor avea loc în 2026.

Magyar a precizat că dorește să construiască legăturile internaționale ale partidului său la Bruxelles, dar, dacă munca sa de europarlamentar îi va afecta eforturile de a se pregăti pentru alegerile din 2026, atunci va renunța la locul său.

PPE rămâne cel mai mare grup din Parlamentul European. Fidesz a fost, de asemenea, membru al PPE, până în 2021, iar și de atunci a rămas în afara oricăror alte grupuri politice mai mari.

Citiți și:

INTERVIURILE HotNews.ro