Sari direct la conținut

Partidul Democrat caută o nouă strategie pentru a supravieţui în faţa lui Trump: „Să fim atenţi să nu fim ca un câine care aleargă după maşini”

HotNews.ro
Partidul Democrat caută o nouă strategie pentru a supravieţui în faţa lui Trump: „Să fim atenţi să nu fim ca un câine care aleargă după maşini”
Joe Biden la un miting electoral în Raleigh AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Democraţii îşi aleg sâmbătă noul lider, care va avea sarcina de a reconstrui un partid care încă îşi revine după o înfrângere zdrobitoare în alegerile prezidenţiale şi care se întreabă cum să i se opună cel mai bine lui Donald Trump, scrie AFP.

Reuniţi într-un mare hotel din apropierea capitalei americane Washington, liderii partidului fac cronica înfrângerii din noiembrie şi îi aleg pe cei care vor trebui să elaboreze noua strategie a partidului, arată AFP, conform News.ro. 

„Dacă vrem să fim un partid naţional, trebuie să concurăm peste tot”

„Misiunea noastră nu este doar să ne menţinem capul deasupra apei”, a îndemnat guvernatorul statului Maryland, Wes Moore, la adunarea generală de vineri. Misiunea democraţilor va fi „să nu se ascundă până la următoarele alegeri prezidenţiale”, a spus Wes Moore, stea în ascensiune a partidului.

Shasti Conrad, preşedinta filialei din statul Washington a Partidului Democrat, a făcut o observaţie similară: „Nu putem aştepta ultimele luni ale unui ciclu electoral de patru ani”.

Candidând sâmbătă la una dintre funcţiile de vicepreşedinte al partidului, ea a făcut apel la democraţi să fie „îndrăzneţi” într-un moment în care mulţi americani nu mai au încredere în ei „pentru a face lucrurile mai bune”.

Printre favoriţii la conducerea Partidului Democrat se numără Ben Wikler şi Ken Martin, preşedinţi ai filialelor locale ale partidului din Wisconsin şi Minnesota, două state învecinate din regiunea Marilor Lacuri.

Ambii relativ necunoscuţi publicului larg şi proveniţi din medii progresiste, ei subliniază necesitatea de a reînnoi legătura dintre democraţi şi clasa muncitoare şi nevoia de a duce bătălia electorală în toate cele 50 de state americane, chiar şi în cele puternic ancorate pe dreapta.

„Dacă vrem să fim un partid naţional, trebuie să concurăm peste tot”, spune Ken Martin, 51 de ani, în declaraţia sa de credinţă.

„Sufletul Partidului Democrat este lupta pentru oamenii muncii”, afirmă Ben Wikler, 43 de ani, care a primit sprijinul mai multor personalităţi ale partidului, printre care Nancy Pelosi şi Chuck Schumer.

„Este un război de gherilă în formă politică”

Confruntată cu un Donald Trump care a revenit imediat la provocările şi scandalurile primului său mandat, opoziţia ştie acum că trebuie să aleagă mai bine unde să lupte împotriva republicanului.

„Trebuie să fim atenţi să nu fim ca un câine care aleargă după maşini. Trebuie să fim capabili să distingem ceea ce este retorică iluzorie de ceea ce constituie politici violente. Unii oameni vor să creadă că politica de astăzi este încă politica de acum 30 de ani, că există încă posibilitatea unui consens între cele două partide. Dar nu cu acest Partid Republican. Acestui Partid Republican nu-i pasă, nu-i pasă de standarde, nu-i pasă de instituţii”, spune Shasti Conrad.

Pentru Katherine Jeanes, şefa Partidului Democrat din Carolina de Nord, formaţiunea trebuie să încerce „să recâştige alegătorul mediu, care a fost aproape să voteze pentru candidaţii care folosesc această retorică plină de ură”.

Ritmul furios al anunţurilor şoc din partea administraţiei Trump este, de asemenea, o provocare la care Partidul Democrat trebuie să răspundă, în timp ce mulţi sunt epuizaţi după ultima campanie, potrivit lui Katherine Jeanes.

„Acesta nu este un joc de şah în care fiecare avansează şi îşi retrage piesele într-un mod respectuos şi planificat. Este un război de gherilă în formă politică”, spune activista în vârstă de 25 de ani.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro