Sari direct la conținut

Partidul miliardarului Bidzina Ivanişvili a câștigat alegerile cruciale din Georgia, arată rezultatele parțiale ale votului

HotNews.ro
Partidul miliardarului Bidzina Ivanişvili a câștigat alegerile cruciale din Georgia, arată rezultatele parțiale ale votului
Bidzina Ivanişvili, la Tbilisi, 26 octombrie, în fața susținătorilor partidului „Visul Georgian”, adunați pentru a sărbători victoria în urma alegerilor parlamentare din Georgia. Sursa foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Cel mai puternic om din Georgia a câştigat alegerile legislative de sâmbătă, potrivit primelor rezultate oficiale, ceea ce reprezintă o lovitură pentru georgienii care speră la integrarea în Europa, într-un vot prezentat ca o alegere crucială între Occident şi Rusia, informează Reuters.

Bidzina Ivanişvili, miliardarul fondator al partidului „Visul Georgian”, opoziţia şi diplomaţii străini au prezentat alegerile drept un moment de răscruce care va decide dacă Georgia se va apropia de Occident sau înclina spre Rusia în contextul războiului din Ucraina, notează News.ro.

Primele rezultate oficiale, cu 70% din secţiile de votare numărate, reprezentând majoritatea voturilor exprimate, arată că partidul de guvernământ a obţinut 53% din voturi, după cum a anunțat comisia electorală. Rezultatele nu includ majoritatea voturilor exprimate de georgienii care locuiesc în străinătate.

Conform acestor rezultate parţiale, blocul de patru partide proeuropene a întrunit 38,28% din voturi.

Sondajele rivale la ieşirea de la urne au oferit previziuni foarte diferite pentru alegeri. Postul de televiziune Imedi, care susţine „Visul Georgian”, a arătat că partidul aflat la putere a câştigat 56%. Exit-poll-urile realizate de canalele apropiate de opoziţie indicau, imediat după încheierea votului, câştiguri majore pentru partidele prooccidentale.

Ivanişvili, fondatorul miliardar retras al partidului de guvernământ şi fost premier, a revendicat victoria şi a lăudat poporul georgian.

„Este un caz rar în lume ca acelaşi partid să obţină un asemenea succes într-o situaţie atât de dificilă – acesta este un bun indicator al talentului poporului georgian”, le-a spus Ivanişvili susţinătorilor care îl aclamau.

Deşi „Visul Georgian” a pierdut, în unele părţi ale capitalei Tbilisi, în faţa formațiunilor de opoziţie (luate împreună), partidul de guvernământ a obţinut marje de până la 90% în unele zone rurale.

Comisia electorală a precizat că rata de participare la scrutinul de sâmbătă a fost de 58,94%.

Ivanişvili, care a făcut avere în Rusia în anii 1990, a venit la putere în 2012 susţinând opinii prooccidentale, alături de o politică pragmatică faţă de Rusia.

De atunci, s-a îndepărtat de Occident, acuzând un „Partid al Războiului Global” că încearcă să tragă Georgia în conflict cu Rusia, chiar dacă insistă că Georgia este pe cale să adere la UE.

Dacă victoria partidului lui Ivanişvili se confirmă, aceasta ar fi o lovitură pentru speranţele UE de a aduce mai multe foste republici sovietice pe orbita sa. Pe 20 octombrie, Republica Moldova a votat cu o majoritate foarte mică în favoarea aderării la UE.

Moscova a semnalat în repetate rânduri că doreşte ca „Visul Georgian” să câştige alegerile, acuzând în acelaşi timp ţările occidentale de interferenţă nejustificată în politica georgiană.

INTERVIURILE HotNews.ro