Paşaportul sanitar în Franța, validat de parlament. Ce înseamnă și de când se va aplica
Parlamentul francez a adoptat definitiv duminică seară, după multe controverse, paşaportul sanitar, la o zi după o nouă mobilizare a oponenţilor acestei măsuri, scrie AFP.
Adunarea Naţională a pus capăt, cu o majoritate confortabilă de voturi (156 pentru, 60 împotrivă şi 14 abţineri) unui maraton parlamentar început marţi cu privire la acest text controversat, denunţat până la final de către deputatul de opoziţie Jean-Luc Mélenchon (Franţa nesupusă, stânga radicală) drept o „libertate condiţionată”.
Senatul, dominat de dreapta, aprobase deja acelaşi text, ce prevede un paşaport sanitar extins pentru un mare număr de locuri, precum restaurante şi transportul public, şi obligaţia de vaccinare pentru tot personalul medical şi de îngrijire.
Totuşi, după discuţii aprige, s-a decis că persoanele care nu vor respecta obligaţia de a se vaccina nu vor fi concediate, ci vor primi o suspendare de salariu. „COVID-19 este temporar, concedierile sunt definitive”, a subliniat un responsabil al partidului Republicanii (dreapta) în Senat, Philippe Bas.
Noua lege mai trebuie să treacă prin filtrul Consiliului Constituţional, sesizat de prim-ministrul Jean Castex şi de stânga politică.
Paşaportul sanitar extins ar urma să fie aplicat de la început de august, în condiţiile unei creşteri a contaminărilor cauzate de propagarea variantei Delta a coronavirusului. În paralel, executivul francez continuă să accelereze vaccinarea, în speranţa că luni se va depăşi, cu o lună în avans faţă de obiectivul iniţial, pragul de 40 milioane de vaccinaţi cu prima doză. Conform datelor publicate duminică seara, aproape 60% din populaţie a primit cel puţin o doză de vaccin împotriva COVID-19. (Sursa: Agerpres)