Patru federatii sindicale incep procedurile de declansare a grevei generale in administratia publica
Patru federatii sindicale din administratia publica au anuntat, miercuri, ca incep strangerea de semnaturi pentru declansarea grevei generale, in septembrie, iar unii angajati vor sa intre in greva foamei, acuzand Guvernul ca trateaza „sfidator si discriminatoriu” angajatii din administratie.
Reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA), Federatiei Sindicatelor din Administratia Locala – Sed Lex, Federatiei Sindicatelor din Administratia Publica – Publisind si Federatiei Sindicatelor Pro Administratie din Romania (FSPAR), care reprezinta aproximativ 70% din angajatii din domeniu, au anuntat, intr-o conferinta de presa, ca membrii de sindicat pe care ii reprezinta sunt indignati si nemultumiti de tratamentul sfidator si discriminatoriu al guvernantilor fata de angajatii din administratie si institutiile publice locale, transmite Mediafax.
Sindicalistii au spus ca, prin adoptarea OUG 27/30 iunie 2015, Executivul a demonstrat din nou „batjocura” fata de aceasta categorie de personal careia, potrivit prevederilor actului normativ, autoritatea publica ii poate stabili o crestere salariala de pana la 12%, insa conditionat de incadrarea cheltuielilor de personal in limita bugetului aprobat, cumulativ cu incadrarea in limita plafonului de cheltuieli de personal repartizat conform prevederilor legale, adica la nivelul anului 2014.
„Prin urmare, aceasta crestere salariala poate fi acordata in situatia in care se vacanteaza posturi prin plecarea personalului sau se reduce numarul de personal din administratia publica locala, care si asa este mult sub cel prevazut de normele legale”, au aratat liderii sindicali.
Acestia au explicat ca adoptarea OUG 27/2015 a creat un haos si mai mare in administratia publica locala, pentru ca documentul poate fi pus in aplicare de catre institutiile administratiei publice locale doar daca Ministerul Finantelor majoreaza plafonul de cheltuieli cu 12%.
Pe de alta parte, sindicalistii au amintit ca au notificat si au solicitat Guvernului convocarea procedurii de conciliere inca din 19 iunie, cand au inaintat o lista de revendicari.
Solicitarile angajatilor din administratia publica vizeaza corelarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitara cu legislatia specifica functiei publice si legislatia muncii si punerea in aplicare a acesteia in regim de urgenta in anul 2015, reacordarea drepturilor suspendate (plata orelor suplimentare, premii, salarii de merit) si a drepturilor abrogate (al -13-lea salariu si prima de vacanta), deblocarea nivelului de salarizare in plata pentru functii similare de la nivelul treptei trei de salarizare din 2010, acordarea tichetelor de masa si a tichetelor de vacanta (tichetele de vacanta pentru administratia publica locala pot fi acordate doar daca va fi modificata OUG 83/2014) si dreptul la negociere colectiva, prin eliminarea articolului 138 din Legea dialogului social nr. 62/2010.
„Practic, acest articol 138 din Legea dialogului social interzice orice negociere salariala si de aici pleaca totul”, a spus presedintele Federatiei Sindicatelor din Administratia Locala – Sed Lex, Razvan Bordeanu.
El a mai spus ca, de fapt, Guvernul refuza sa aplice propria Strategie pentru consolidarea administratiei publice 2014 – 2020, dovada fiind si faptul ca emite acte normative care se anuleaza reciproc.
„Voucherele de vacanta, cresterile salariale, rezolvarea discrepantelor salariale nu sunt decat mituri, declansarea grevei generale in administratia publica fiind singura solutie de responsabilizare a Guvernului”, a mai spus Bordeanu.
Sindicalistii au adaugat ca, in contextul in care Guvernul nu a respectat prevederile legale in ceea ce priveste organizarea in termen de 10 zile a concilierii, conflictul de munca este declansat la nivelul administratiei publice.
„In aceste conditii, federatiile semnatare vor demara procedura pentru strangerea semnaturilor in vederea declansarii grevei generale in administratia publica din Romania, la o data ce va fi stabilita in momentul in care va exista numarul legal de semnaturi pentru organizarea acestei actiuni”, a spus liderul Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA), Valer Suciu.
Presedintele Federatiei Sindicatelor Pro Administratie din Romania (FSPAR), Silvia Moldovan, a declarat ca nemultumirea angajatilor din sistem este atat de mare incat unii membri de sindicat au anuntat ca vor intra in greva foamei.
„Situatia este disperata. Este inadmisibil ce se intampla”, a spus Silvia Moldovan.
Angajati din administratia publica locala au participat, in 27 mai, la un miting de protest in Piata Victoriei, amenintand atunci cu declansarea grevei generale pe termen nelimitat.
FNSA a declansat, in luna ianuarie, conflictul colectiv de munca, a instiintat Guvernul despre acest lucru, iar in luna februarie a organizat o greva de avertisment, care a presupus intreruperea programului de lucru timp de o jumatate de ora in primarii, consilii judetene si institutii subordonate acestora.
De asemenea, peste 32.000 de functionari din administratia publica locala, din 36 de judete, au facut, in 30 aprilie, greva generala de o zi, ei solicitand cresteri salariale de 10% si acordarea tichetelor de masa.