Sari direct la conținut

Patru funcționari publici din Ministerul Sănătății, printre care o directoare de la Resurse Umane, trimiși în judecată: sunt acuzați de fraudarea unui concurs de angajare

HotNews.ro

​Patru funcționari publici din Ministerul Sănătății, printre care o directoare din cadrul Direcției Resurse Umane, au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1. Ei sunt acuzați de fraudarea unui concurs de angajare din toamna anului trecut. Concret, procurorii îi acuză că au transmis unei persoane subiectele pentru concursul de ocupare a postului de consilier clasa I grad superior în cadrul Direcției Politici de Resurse Umane în Sănătate. Femeia care, potrivit procurorilor, a obținut subiectele printr-un intermediar, a fost singurul candidat și a obținut postul în minister.

„Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a unor funcționari publici din cadrul Ministerului Sănătății, pentru comiterea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, prev. de art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 78/2000”. anunță Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, într-un comunicat.

Acuzațiile procurorilor:

  • „La data de 06.09.2023, pe pagina de internet a Ministerului Sănătății a fost publicat anunțul privind organizarea concursului pentru ocuparea funcției de consilier clasa I grad superior în cadrul Direcției Politici de Resurse Umane în Sănătate – Biroul Recunoaștere a Calificărilor şi Reglementare. Componența comisiilor de concurs și de contestații a fost aprobată prin Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 2826/22.08.2023.”
  • „Potrivit anunţului menţionat mai sus, dosarele de înscriere la concurs urmau a fi depuse de către candidaţi în perioada 06.09.2023 – 25.09.2023 la sediul Ministerului Sănătăţii, etapele concursului propriu-zis fiind: i) etapa selecţiei dosarelor, urmând ca aceasta să se desfăşoare în maximum 5 zile lucrătoare de la data expirării termenului de depunere a dosarelor; ii) etapa probei scrise, ce urma a se desfăşura la data de 10.10.2023, ora 11:00; iii) etapa interviului, urmând ca data susţinerii interviului să se stabilească odată cu afişarea rezultatelor probei scrise.”
  • „La concurs s-a înscris un singur candidat care, la data de 02.10.2023, a fost declarat admis după finalizarea etapei selecţiei dosarului.”
  • „În baza sesizării depuse la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București privind existența unor indicii de fraudare a concursului pentru ocuparea funcției de consilier clasa I grad superior în cadrul Direcției Politici de Resurse Umane în Sănătate – Biroul Recunoaștere a Calificărilor şi Reglementare, după administrarea mijloacelor de probă relevante, procurorii au dispus trimiterea în judecată a patru inculpați, sub următoarele acuzații:
  • în sarcina inculpatei S.T.M., funcționar public, s-a reținut că, la data de 03.10.2023, în calitate de director în cadrul Direcţiei Politici de Resurse Umane în Sănătate şi preşedinte al comisiei de examinare instituite în vederea organizării concursului pentru ocuparea funcţiei publice de execuţie de consilier clasa I grad profesional superior în cadrul Direcției Politici de Resurse Umane în Sănătate – BRCR, în baza unei înțelegeri prealabile cu funcționarul public V.V.V., a permis accesul unei persoane neautorizate, anume singurei candidatei înscrise, inculpata P.L.C., la informaţii ce nu erau destinate publicităţii, respectiv la subiectele elaborate de către aceasta pentru proba scrisă a concursului menţionat mai sus, prin remiterea acestora inculpatului V.V.V., cunoscând că acesta din urmă le va transmite ulterior candidatei, cu scopul obţinerii de către aceasta a unor foloase necuvenite constând în promovarea frauduloasă a probei scrise şi, implicit, obținerea remunerației aferente postului. Inculpata S.T.M. a fost trimisă în judecată sub imperiul măsurii preventive a controlului judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, prev. de art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 78/2000.
  • în sarcina inculpatului V.V.V., funcționar public, s-a reținut că, la data de 28.09.2023, respectiv 03.10.2023, în baza aceleiași rezoluții infracționale, având o înțelegere prealabilă cu inculpata S.T.M., în calitate de consilier principal în cadrul Biroului Recunoaştere a Calificărilor şi Reglementare (BRCR) – Direcția Politici de Resurse Umane în Sănătate şi membru al comisei de concurs instituite în vederea organizării concursului pentru ocuparea funcţiei publice de execuţie de consilier clasa I grad profesional superior în cadrul Direcția Politici de Resurse Umane în Sănătate – BRCR, fiind determinat în acest sens de coinculpatele P. L.C. și Ț.M.D., a permis accesul unei persoane neautorizate, candidatei inculpat P. L.C., la informaţii ce nu erau destinate publicităţii, anume la subiectele pentru proba scrisă a concursului anterior menţionat, elaborate de către acesta (act material din 28.09.2023) și de către inculpata S.T.M. (act material din 03.10.2023), prin transmiterea acestora candidatei prin intermdiar Ț.M.D., cu scopul obţinerii de către candidată a unor foloase necuvenite constând în promovarea frauduloasă a probei scrise şi, implicit, obținerea remunerației aferente postului. Inculpatul V.V.V. a fost trimis în judecată sub imperiul măsurii controlului judiciar, pentru săvârşirea infracțiunii continuate de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, prev. de art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin. (1) C.pen. (2 acte materiale).
  • în sarcina inculpatei Ț.M.D. s-a reținut că, în perioada 06.09.2023 – 03.10.2023, l-a determinat pe inculpatul V.V.V. să permită accesul unei persoane neautorizate, candidatei inculpat P.L.C., la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, anume atât la subiectele elaborate de acesta, cât și, ulterior, la subiectele elaborate de inculpata S.T.M., pentru proba scrisă a concursului organizat pentru ocuparea funcţiei publice de execuţie consilier clasa I grad profesional superior în cadrul Direcției Politici de Resurse Umane în Sănătate – BRCR, respectiv, în același context, a înlesnit activitatea infracțională a inculpatului V.V.V. prin aceea că, la data de 28.09.2023 și la data de 03.10.2023, i-a comunicat subiectele candidatei P.L.C., cu scopul obţinerii de către aceasta a unor foloase necuvenite constând în promovarea frauduloasă a probei scrise şi, implicit, obținerea remunerației aferente postului. Inculpata Ț.M.D. a fost trimisă în judecată sub imperiul măsurii controlului judiciar, pentru săvârşirea infracțiunii de instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, prev. de 47 C.pen. rap. la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin. (1) C.pen. (2 acte materiale).
  • în sarcina inculpatei P. L.C. s-a reținut că, în perioada 06.09.2023 – 03.10.2023, prin rugăminți repetate, prin intermediul inculpatei Ț.M.D., l-a determinat pe inculpatul V.V.V. să-i permită accesul la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, anume atât la subiectele elaborate de acesta din urmă, cât și, ulterior, la subiectele elaborate de inculpata S.T.M. pentru proba scrisă a concursului organizat pentru ocuparea funcţiei publice de execuţie consilier clasa I grad profesional superior în cadrul Direcției Politici de Resurse Umane în Sănătate – BRCR, subiecte ce i-au fost comunicate la data de 28.09.2023 și la data de 03.10.2023, cu scopul obţinerii unor foloase necuvenite constând în promovarea frauduloasă a probei scrise şi, implicit, obținerea remunerației aferente postului. Inculpata P.L.C. a fost trimisă în judecată, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracțiunii de instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, prev. de 47 C.pen. rap. la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin. (1) C.pen. (2 acte materiale).”

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului preciează că au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție.

„Precizăm că emiterea rechizitoriului este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, împrejurare care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se mai arată în comunicatul Parchetului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro