Sari direct la conținut

Patru nave de război rusești ajung în Cuba într-o demonstrație de forță / Cubanezii atrași în armata rusă prin salarii mari și pașapoarte

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Patru nave rusești – inclusiv un submarin cu propulsie nucleară și o fregata – au sosit în Cuba, în ceea ce este văzut ca o demonstrație de forță pe fondul tensiunilor cu Occidentul din cauza războiului din Ucraina.

Navele sunt ancorate în Golful Havana – la aproximativ 90 de mile (145 km) de statul american Florida.

Ministerul rus al Apărării spune că fregata Amiral Gorshkov și submarinul Kazan sunt ambele purtătoare de arme avansate, inclusiv rachete hipersonice Zircon. Mai devreme au efectuat exerciții cu rachete în Atlantic.

Dar Ministerul de Externe al Cubei spune că niciuna dintre nave nu are arme nucleare la bord, iar vizita de cinci zile nu reprezintă o amenințare pentru regiune.

Oficialii americani spun că monitorizează îndeaproape vizita.

Marina SUA a folosit și drone maritime pentru a urmări navele rusești pe măsură ce se apropiau de Cuba, relatează CBS, partenerul american al BBC.

Devreme, într-o dimineață înnorată, navele rusești au intrat în golful Havana, flancate de nave de sprijin mai mici, întâmpinate cu un salut de 21 de salve de tun.

Într-o declarație, ministrul rus al apărării a declarat că vizita a fost neoficială, permițând echipajelor navelor „să se odihnească și să se familiarizeze cu atracțiile locale”.

Rusia a mai trimis nave de război în Cuba în trecut, iar cele două națiuni sunt aliate de lungă durată – dar momentul acestor exerciții iese în evidență.

Venind pe fondul tensiunilor crescânde cu privire la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, operațiunea este interpretată de unii ca un zăngănit de săbii de către Moscova.

Cu siguranță, gestul pare să trimită un mesaj destul de clar de la Kremlin la Washington despre ceea ce ei consideră că se amestecă în curtea lor.

Vizita este un simbol important de sprijin pentru guvernul comunist din Cuba și aliatul său socialist, Venezuela, unde navele de război ar putea naviga după ce vor termina la Havana.

Din perspectiva SUA, oficialii au indicat că sunt la curent cu această vizită – dar nu consideră că aceasta reprezintă o amenințare pentru SUA, adăugând că înțelegerea lor a fost că submarinul cu propulsie nucleară nu transporta arme nucleare.

h2: Cubanezii atrași în armata rusă prin salarii mari și pașapoarte

Rusia a recrutat cetățeni cubanezi pentru a lupta în armata sa din Ucraina, arată cercetările BBC.

În septembrie și octombrie 2023, detaliile pașapoartelor aparținând a peste 200 de cubanezi care se presupune că s-au alăturat armatei ruse au fost divulgate online de o platformă pro-ucraineană numită InformNapalm.

Detaliile pașaportului au fost obținute, potrivit site-ului, prin piratarea e-mailurilor unui ofițer de recrutare militar rus din Tula, la sud de Moscova.

Unii, de exemplu, au postat fotografii cu ei înșiși purtând uniformă militară rusă sau în locații care poartă indicatoare stradale rusești sau plăcuțe de înmatriculare rusești. Alții menționează Rusia drept locul lor actual de reședință.

Mulți dintre acești utilizatori Facebook au început să posteze conținut legat de Rusia în a doua jumătate a anului 2023, indicând data la care ar fi putut sosi în țară.

De la lansarea invaziei pe scară largă a Ucrainei, Rusia a suferit pierderi grele pe câmpul de luptă. O investigație a BBC a confirmat numele a peste 50.000 de soldați ruși uciși în Ucraina – dar numărul real este probabil mult mai mare. Potrivit estimărilor Ucrainei, numărul soldaților ruși uciși sau răniți în război este de aproape 500.000.

Când Rusia a declarat o mobilizare parțială în 2022, sute de mii de bărbați au părăsit țara.

Aducerea cubanezilor în Rusia este relativ simplă. Cele două țări sunt aliate încă de la Războiul Rece, cubanezii nu au nevoie de viză pentru a călători în Rusia, iar zborurile directe către Moscova fac călătoria mai ușoară.


Între timp, contractele de armată profitabile oferite de Rusia atrag bărbații cubanezi disperați să scape de criza economică care se agravează pe insula sancționată de SUA.

Documentele scurse online și rapoartele din media sugerează că bărbaților cubanezi li se oferă plăți lunare de aproximativ 2.000 de dolari (1.600 de lire sterline) pe lună – o sumă uriașă pentru Cuba, unde salariul mediu lunar este sub 25 de dolari (20 de lire sterline).

De la începutul războiului împotriva Ucrainei, Moscova a luat măsuri pentru ca străinii să obțină mult mai ușor cetățenia rusă după ce au petrecut timp în armată, iar BBC a văzut postări pe rețelele de socializare care sugerează că unii luptători cubanezi au primit pașapoarte rusești în câteva luni de la înrolare

Un pașaport rusesc permite călătoriile fără viză către 117 destinații, în timp ce deținătorii de pașapoarte cubanezi sunt limitati la 61.

Un mijloc de presă local din orașul Ryazan, lângă Moscova, a confirmat că cubanezii se alătură armatei ruse.

Cubanezii au vrut să „ajute țara noastră să atingă obiectivele operațiunii militare speciale”, a relatat, adăugând că „unii dintre ei și-ar dori să devină cetățeni ruși în viitor”.

INTERVIURILE HotNews.ro