Sari direct la conținut

Patru zile de telemuncă pe lună pentru angajații cu copii de până la 11 ani – lege promulgată

HotNews.ro
Părinte și copil, Foto: Shutterstock
Părinte și copil, Foto: Shutterstock

Angajații care au copii cu vârsta de până la 11 ani pot beneficia de telemuncă patru zile pe lună, la cerere, conform unei legi promulgate joi de președintele Klaus Iohannis.

Legea pentru completarea Codului muncii a fost adoptată în 28 iunie de Camera Deputaților. Conform Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a actului normativ.

Angajații cu copii pot lucra de acasă la cerere

Astfel, în Codul muncii a fost introdus un articol nou, care prevede:

  • „La cerere, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 11 ani beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, în condiţiile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii.
  • În situaţia în care ambii părinţi sau reprezentanţi legali sunt salariaţi, cererea va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal din care să rezulte faptul că, pentru aceeaşi perioadă, acesta nu a solicitat concomitent desfăşurarea activităţii în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă.
  • Prin derogare de la prevederile Legii nr. 81/2018, salariaţii care îşi desfăşoară activitatea în aceste condiţii au obligaţia să dispună de toate mijloacele necesare îndeplinirii atribuţiilor care le revin potrivit fişei postului”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro